Ogród kocicy cz.1
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam Ewuniu. Zawitałam do ciebie podpatrzeć jak tam u ciebie jesień teraz wygląda. Przyznaję że pomimo opadających liści..coraz mniej kwitnących.u ciebie wciąż bardzo ładnie. Masz dużo tych nasadzeń. Podobają mi się zwłaszcza te o pstrokatych liściach, jak kloniki. Zauważyłam tez u ciebie ostróżkę z czarnym oczkiem. Bardzo lubię ostróżki..ale mam tylko niebieską. Czy nie znalazła by się u ciebie jakaś sadzoneczka?. Wybacz moją śmiałość. 

- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Zeniu, niestety ostróżki kupiłam w tym roku latem i mam je posadzone w doniczkach, są to w tej chwili pojedyncze kwiaty. Nie ma co rozsadzać bo jeszcze się nie rozrosły. Myślę, że dopiero w przyszłym roku będzie można coś podzielić o ile się rozrosną. Muszę im wiosną znaleźć jakieś dobre miejsce:-) bo są piękne.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Ale nie warto robić siewki z takich bardziej rasowych ostróżek bo nie zachowają cech rośliny macierzystej. Tak wyczytałam jakiś czas temu, zresztą dotyczy to także wielu innych roślin.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Zgadza się Ewo, rozmnażać można gatunki, bo odmiany nie zachowują cech, ale czasami coś ładnego może wyrosnąć
Rozsiewają mi dość obficie powojniki, szczególnie taki popularny o fioletowych dużych kwiatach - nie wiem co on za jeden, bo dostałam od sąsiada - jedną z takich podrośniętych siewek dałam znajomej, u której zakwitła po raz pierwszy - kwiatek (na razie był tylko jeden) oryginalny bardzo, niepodobny do rodzica, blado-różowy o ostrzejszych płatkach i półpełny na dodatek.
Może też przy ostróżkach samosiejkach jakieś dziwy by się pojawiły...

Rozsiewają mi dość obficie powojniki, szczególnie taki popularny o fioletowych dużych kwiatach - nie wiem co on za jeden, bo dostałam od sąsiada - jedną z takich podrośniętych siewek dałam znajomej, u której zakwitła po raz pierwszy - kwiatek (na razie był tylko jeden) oryginalny bardzo, niepodobny do rodzica, blado-różowy o ostrzejszych płatkach i półpełny na dodatek.
Może też przy ostróżkach samosiejkach jakieś dziwy by się pojawiły...
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli to prawda..to sobie narobiłam. W tym roku postanowiłam odmłodzić moje ostróżki.Wykopałam wielgaśną kępę..a na jej miejsce posadziłam kilka młodych.kocica pisze:Ale nie warto robić siewki z takich bardziej rasowych ostróżek bo nie zachowają cech rośliny macierzystej. Tak wyczytałam jakiś czas temu, zresztą dotyczy to także wielu innych roślin.

- kocicy_Lwisko
- 50p
- Od: 12 wrz 2008, o 08:57
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Kochana Kocico czy wiesz że te twoje lwisko zrobiło nie wiem jak ale podoba mi się ta moja fotka jest genialny że wpadł na taki pomysł żeby rozjaśnic tą fotke bardzo dziękuję wam i przesyłam buziaki oczywiście dla was 

Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc