patio-potrzebne pozwolenie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
patio-potrzebne pozwolenie?
Planuję zrobić patio-tak ze 20 m2. Pokryte płytami chodnikowymi. Wie ktoś, czy takie coś wymaga pozwolenia? Albo jakiegoś zgłaszania w powiecie? Pytam, bo z urzędnikami, jak z pszczołami-"nigdy nic nie wiadomo". 

Re: patio-potrzebne pozwolenie?
Teraz to na wszystko trzeba mieć pozwolenie. Ale jak to twoje patio nie będzie zadaszone, to ułożenia chodnika nie musisz nigdzie zgłaszać. Co prawda w prawie budowlanym jest zapis o utwardzaniu ziemi, ale to dotyczy bardziej działek rolnych.
-
- 50p
- Od: 15 lip 2011, o 09:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie trzeba, ale ogólnie powiem Ci tak: wszystko zależy jak uprzejmych masz sąsiadów. Jak to często bywa później musisz się tłumaczyć, że nie jesteś wielbłądem. Ja na wszelki wypadek wysłałabym zawiadomienie o tym, co dokładnie planuje zrobić i dodatkowo wrysowałabym to jakimś kolorem w mapkę działki. I czekałabym na dalszą reakcję ;)
Pozdrawiam ;)
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
I jako co ma to zgłosić? Patio? Nie ma czegoś takiego w art. 29 prawa budowlanego. Jest budynek gospodarczy, altana, ogród zimowy ale nie patio. Z miejsca odrzucą zgłoszenie a wtedy niczego nie zrobi.
Utwardzenie terenu na działkach budowlanych nie wymaga ani pozwolenia, ani zgłoszenia, Nasadzenia roślin lub ustawienie donic z roślinami tym bardziej nie. Ustawienie mebli ogrodowych również nie - więc co tu zgłaszać?
Jeśli zadaszenie ma być to było by miło zgłosić to jako altanę. Nie ma zadaszenia to j/w.
-
- 50p
- Od: 15 lip 2011, o 09:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wojtass chyba się nie zrozumieliśmy... Ja mówię o zawiadomieniu a nie wniosku, na który musi zostać udzielona decyzja. Zawiadomienie na ogół składa się przed rozpoczęciem robót (tak z m-c wcześniej) i po tym czasie starostwo (na ogół) nie wnosi zastrzeżeń i można przystąpić do działania. Ewentualnie wezwą Cię do złożenia dodatkowych wyjaśnień, jeśli nie będzie to opisane wystarczająco w zawiadomieniu.
Z drugiej strony skoro twierdzisz, że nie wymagają zgłoszenia to powiedz mi dlaczego na mapce mojej działki mam nawet naniesione betonowe wylewki przed budynkami albo posadzki pod drewnianą szopą, których nigdzie nie zagłaszałam? Wiem, chory kraj i przepisy...
Z drugiej strony skoro twierdzisz, że nie wymagają zgłoszenia to powiedz mi dlaczego na mapce mojej działki mam nawet naniesione betonowe wylewki przed budynkami albo posadzki pod drewnianą szopą, których nigdzie nie zagłaszałam? Wiem, chory kraj i przepisy...
Pozdrawiam ;)
Jest ściśle określona lista budynków, obiektów i robót, które nie wymagają pozwolenia na budowę, oraz ściśle określona lista tych, które nie wymagają pozwolenia, ale wymagają zgłoszenia. Akurat utwardzenie powierzchni gruntu na działce budowlanej nie wymaga pozwolenia ani zgłoszenia. Składając jakiekolwiek wnioski - czy to o pozwolenie na budowę, czy zgłoszenie - należy bezwzględnie trzymać się definicji obiektów/budynków/robót, występujących w ustawie Prawo Budowlane, oraz w aktach wykonawczych do tej ustawy - inaczej sami kręcimy na siebie bat. Jednym słowem jak zgłosisz "patio", to urzędnik będzie chronił własną d... - i zażąda projektu budowlanego, i wniosku o pozwolenie na budowę, bo "patio" jest dla urzędnika obiektem nieznanym, niezdefiniowanym, i nie mieści się w zamkniętym katalogu budowli/obiektów/robót zwolnionych z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę.
Co do tego co jest na mapach, nie ma to nic wspólnego z tym co jest objęte obowiązkiem zgłoszenia lub pozwolenia na budowę, drzewa też są na mapie zasadniczej. Raczej prawo geodezyjne ma tu zastosowanie, i to co mają obowiązek nanosić geodeci na mapy zasadnicze, w przypadku ich aktualizacji.
Co do tego co jest na mapach, nie ma to nic wspólnego z tym co jest objęte obowiązkiem zgłoszenia lub pozwolenia na budowę, drzewa też są na mapie zasadniczej. Raczej prawo geodezyjne ma tu zastosowanie, i to co mają obowiązek nanosić geodeci na mapy zasadnicze, w przypadku ich aktualizacji.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję pięknie wszystkim, którzy zechcieli zająć się moim problemem.
Zawiadomienie to można złożyć do prokuratury-chodzi o zgłoszenie budowy altany (ja bym zgłosił to jako altanę dla świętego spokoju, jeśli ma być zadaszone)asiuszka85 pisze:Wojtass chyba się nie zrozumieliśmy... Ja mówię o zawiadomieniu a nie wniosku, na który musi zostać udzielona decyzja. Zawiadomienie na ogół składa się przed rozpoczęciem robót (tak z m-c wcześniej) i po tym czasie starostwo (na ogół) nie wnosi zastrzeżeń i można przystąpić do działania. Ewentualnie wezwą Cię do złożenia dodatkowych wyjaśnień, jeśli nie będzie to opisane wystarczająco w zawiadomieniu.
Z drugiej strony skoro twierdzisz, że nie wymagają zgłoszenia to powiedz mi dlaczego na mapce mojej działki mam nawet naniesione betonowe wylewki przed budynkami albo posadzki pod drewnianą szopą, których nigdzie nie zgłaszałam? Wiem, chory kraj i przepisy...
A to że u Ciebie są na mapie wylewki betonowe itd. to normalne, bo tak jak pisze kolega wyżej, geodeta ma obowiązek nanieść na mapę wszystko czego nie jest w stanie wziąć pod pachę, i przenieść w inne miejsce.
Myślę że temat wyczerpany.