Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

Dzięki dziewczyny.
Kasiu,póki co,jeszcze ten storczyk u mnie nie mieszka ;:224 .Nie wiem,czy by mu się spodobało,bo raczej mam suche środowisko,a on na bagiennym lubi.
Grażynko,ja też robiłam bukiety z udziałem twego storczyka.Dopiero na tym forum,po latach dowiedziałam sie,że to stoprczyk ;:224 .Róże kupowane po 5-6zł w Obi.Wszystkie zgodne z obrazkiem.Oprócz drobnych i żółtej.Te z różnych źródeł.Czekam jeszcze na kilka różanych kwitnień.Nowe nasadzenia.

A tu trochę moich warzyw.Głównie pomidory.Na 2 zdj.widać też mieczyki cynie i słoneczniki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na 4 zdjęciu niebieski kwiatuszek znaleziony w krzakach ;:224 .Powiedzcie,czy to jakiś przetacznik?bo posadziłam do doniczki...kolor bardziej niebieski.
I taki klematis kupiłam w Obi.Był przeceniony na 10zł.O połowę taniej.

Obrazek Obrazek

Jeszcze kwitną prymule.

Obrazek Obrazek

Mam 3 rodzaje złocieni maruna ;:167

Obrazek Obrazek Obrazek

Parzydło od Dorotki.I ostrogowiec od AnnyN ;:196

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c26 ... ff7ab.html
Obrazek[/url] Obrazek Obrazek

Zaczynają lilie...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na ostatnim zdjęciu nowa z lilypolu,karłowa.Okazało się,że jedna z 3 karłowych ,w tym roku nie zakwitnie ;:174 .Przysuszyła pąki.Nie wiem czemu.Za to na pędzie wytworzyła mnóstwo cebulek przybyszowych.Nawet niektóre juz mają 'szczypior' ;:oj .Ale zdjęcia nie zrobiłam.Wczoraj zauważyłam i nie miałam czasu cyknąć.Więc się ciesze z potomstwa,mimo,że kwiatu nie będzie.

Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale cudne róże masz ;:oj i szałwia pięknie się rozrosła, przez co wygląda niesamowicie.

A czasu to nie dziwię się że nie masz, tyle warzyw tak pięknie wypielęgnowałaś, równiutko, czyściutko, pomimo pogody która w ogóle nie sprzyja, okazałe warzywka. Pozazdrościć tylko. Brawo ;:138
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Jolus u ciebie naprawde środek lata, wszystko pięknie kwitnie, lilie cudne ;:180 Nie wiedziałam że jest tyle odmian złocieni maruna, ja mam jedną ale inną niż twoje ;:oj
Warzywnik duży i pięknie wypielęgnowany ;:215
Ja o prymulach już zapomniałam ;:222
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniale ogród kwitnie. Super,że masz ogródek warzywny, wszystko widzę cudownie rośnie :wit
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Jolka żylistek pięknie zakwitł. Piszesz, że po raz pierwszy po latach, ale ja pamiętam jakie to były malutkie sadzonki. :oops: Teraz już nie będzie grymasił, bo u mnie kwitnie każdego roku. Moje niskie tegoroczne lilie zakwitły wszystkie 3, nie pamiętam tylko gdzie posadziłam resztę ;:306 . Wyobrażasz sobie :?: Mam tyle zakątków liliowych, że nie wiem gdzie są te z L... ;:223
No cóż będę musiała uzbroić się w cierpliwość.
Warzywnik masz imponujący i taki zadbany. ;:167
A jak u Ciebie z truskawkami, bo moje obwieszone ogromnymi owocami. ;:oj
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko ;:196 .Warzyw mam więcej.Tylko obok są teściowej i nie bardzo było jak zdjęć zrobić.Z resztą szczypior na cebuli już podsycha,marchew w kilku miejscach,bo odsiewałam.Ogórki maleńkie,bo też musiałam odsiać.Buraki przesadzałam,to też słabo wyglądają.A i fasolę szparagową odsiewałam.Jedynie pomidory wyglądają fajnie.Jutro planuję je do palików wiązać ;:219
Myślę,że to było ostatnie pielenie warzyw :wink:
Co do szałwi,to dostałam duzo siewek od AnnyN.I tak posadziłam szpalerem.Ale widzę kilka siewek.Więc można zwlekać z obcinaniem kwiatostanów,jeśli się chce mieć więcej :wink:

A dziś rozkwitła róża pomarańczowa.Jak żarówa wygląda.I czerwona i różowa-ale to ''stare''.
Wszystko muszę podlewać,niestety :evil:

Kasiu,lilie dopiero zaczynają u mnie.Niektóre się powtarzają,ale to nic ;:167 .
Niby lato,a serduszka jeszcze w pełni kwitnienia ;:oj .I ta moja różowa i nowa kupiona.Szaleją normalnie.
Widzisz,musimy się wymienić marunami :wink:

Patrycjo,na wsi,gdy się ma ziemię i siły-trzeba miec chociaz podstawowe warzywa.Tylko leń nie ma ;:224
A rośnie,po podlewam.Susza u nas straszna ;:174

Dorota,a to dobre.Nie opisałas,że to nowe lilie?
Żylistek juz w tamtym roku był spory,a nie kwitł.Nie pamiętam już jak duże były sadzonki.Ale jednak cierpliwośc popłaca :wink: .A żarnowiec w tym roku nie przemarzł i spory krzak,a nie zakwitł.To samo z ognikiem szkarłatnym.Kupiłam w zeszłym roku przecenionego sporego.I poczekam jeszcze...
To część warzywnika.Jeszcze cebule,ogórki,marchew,buraki.Ale już mniej okazałe :wink.: Ćwiczę swoją cierpliwość.Bo teściowa swoje warzywa podsaletrowała i ma 2x większe ;:224 :evil: .Ja na oborniku tylko.Nie będę dzieci nawozami karmić.Z nawozami,to ja i kupić mogę i nie musiałabym harować.
Moje truskawki ok.Sporo,ale nie jakieś giganty.Zimna wiosna i susza.I już mają ok.5 latek , patrzę,że chyba trzeba nowych nasadzić.Ale gdybym 2x nie podlała,to nic by nie było.Susza.I bez nawozów ;:173 .Pewnie jeszcze ze 2x zbiorę i po sezonie.Mam dużo w słoikach i mrożę całe do bułek.Trochę dałam mamie i babci.
Może pod jesień nowe posadzę.Ale stare jeszcze zostawię.Nadmiar jeśli by był,to pewnie by znalazł amatorów :wink:
O warzywnik muszę dbac,bo teściowa mnie napędza ;:224 :;230

Blado różowy złocień i żurawka
Trzykrotki

A na parapecie kwitły hoje,te których nie załatwiłam jeszcze :wink:
Nn o czerwonych liściach i wayetti;
Kwitnie jeszcze c.weriegata.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Śliczna ta NN !Z daleka nie jestem pewna ale to chyba jakiś "akuciak".
Poproszę o zbliżenie kwiatków jak już się rozwiną bo zapowiada się bardzo ciekawie ;:oj
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Jolu warzywa masz śliczne też uważam ,że jak jest gdzie trzeba posadzić .W tym roku jednak mam słabe warzywa zaś krety mam dorodne :evil: Kwitnące róże, szałwie ,trzykrotki ,lilie Clematis na pewno odwdzięczy się za serce .Bywa bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cyntio,one już przekwitły.Zaraz fotkę znajdę.

Beatko współczuję kretów.Też kiedyś miałam i musiałam zmienić miejsce.To chyba jedyny sposób.W walce z nimi kot mi pomagał,ale nie wyłapał wszystkich.Na następny rok warzywa w inne miejsce poszły :wink:
Co do klematisa,to teraz trochę żałuję,że nie wzięłam 2.Był jeszcze jakiś biały...przepadło.Może jeszcze natrafię na przecenę.Cieszę się,bo na tym jest jeden pączek.To może zobaczę jak kwitnie.Na razie siedzi jeszcze w doniczce.Nie mam gdzie posadzić.Płot pewnie za rok nowy zrobimy ;:223

Na pierwszym c.weriegata
A na innych ta nn.Liście w lato ma cudne.Całe robią się burakowo-fioletowe?

Miłego dnia Wam życzę.U nas upał.A zapowiadają deszcz.Chyba z nosa :evil:
Powiem Wam,że czasem mieszkać niedaleko jeziora to kara ;:224 ...ciągle trzeba słuchać;''mamo,a pójdziemy dziś się kąpać?''
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Woda jest ciepła w jeziorze? Jakoś w tym roku jeszcze nie byliśmy bo noce zimne i nie myślałam że da się już kąpać. A dla dzieciaków to frajda że szok, nie wiem czy współczuć Ci bliskości jeziora czy zazdrościć.
Hoje rewelacyjne ;:138
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W naszym jeziorze woda jest zawsze lodowata.Jezioro malutkie,ale chyba ma jakieś zdroje.Bo zimna.Ale za to jak rześko człowiek się czuje,gdy już się zamoczy ;:219 :;230
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Hej Joluś::)) Wiem ,wiem chyba ponad miesiąc minął :oops:
Nie obiecuje ,że się poprawię ,bo wiesz jak mówią--obiecanki ,cacanki....
Ale uwierz od tego czasu dzisiaj to bodajże trzeci raz jak mogłam na chwilę przysiąść przed komputerem bez kotłowania się myśli ,że jeszcze tyle roboty a ja siedzę.
U Ciebie lilie już kwitną, a u mnie co zawsze wszystko było wcześniej, kwitną tylko te wczesne pomarańczowe ,aaa i martagony już przekwitły.Reszta w pąkach.
Piszesz o suszy, nas tez dotknęła, niby popadało trochę ale tak ,że pod drzewami i krzakami sucho. Jarzyny w polu usychają, ziemniaczki położyły się dzisiaj ładnie :( .
Jako takiego upału to jeszcze nie ma, przyjemne ciepełko dzisiaj i wreszcie troszkę słońca.Tak to ciągle wisiały " suche chmury".
Pięknie masz w ogrodzie :D
;:196 :wit
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Cudne kwiaty hoyki ;:108 :wit
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

No ta buraczana hoja to naprawdę niezłe ziółko ...nie dość że listki ma urocze, to jeszcze tak ładnie kwitnie!
Oby każda NN nas tak zaskakiwała :lol:
Zapomniałam napisać, że ładne masz te złocienie maruna. Nie wiedziałam, że jest ich tyle odmian.
Ja u siebie miałam tez je miałam ale to była taka odmiana o malutkich, białych , pełnych kwiatuszkach...bez żółtego środka.
Tylko gdzieś mi przepadły :roll:
Na szczęście u sąsiadki rosną jak chwasty więc mam do kogo się uśmiechnąć o sadzonki.
One super wyglądają jako wypełnienie między irysami bo bardzo obficie kwitną i zakrywają te nudne liściory.
Buziaki :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Hej Jolu chyba jednak miałaś rację, ze ten mój krzaczek to jednak Zylistek a nie Jaśminowiec. Po prostu te dwie sadzonki w chwili kupienia były podobne. A zdjęcie Zylistka wskazywało na kolor różowy stąd jak w ub.roku pokazało się parę kwiatków białych byłam pewna , że to Jaśminowiec.
Ja też skusiłam się na nowe zakupy u Violi w tym Zylistków różowych.
Teraz zdjęcia w załączeniu mojej wcześniejszej zagadki :D

Obrazek Obrazek

pozdrawiam

p.s. w tę sobotę w Kruszniku odbędzie się widowiskowe wesele łącznie ze ślubem na działce / córki mojej koleżanki/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”