Ostrzenie noża w kosiarce.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ostrzenie noża w kosiarce.
Proponuję zmierzyć średnicę wału, kupić do niej 'miśka' tę nakładkę na wał i kupić nóż innej firmy może tańszy.
Odradzam zakup chińczyków z marketu bo to jest .......
Co do ostrzenia noży to kupić kamień na szlifierkę stołową szary najtwardszy i ostrzyć samemu.
Odradzam zakup chińczyków z marketu bo to jest .......
Co do ostrzenia noży to kupić kamień na szlifierkę stołową szary najtwardszy i ostrzyć samemu.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Gemciu chodzi ci o Piastę,( adapter do mocowania noża) wymienić ją? noże kupuję zawsze firmowe czyli husqvarny
- gemciu83
- Kontakt:
Tak o to mi chodzi o tę piastę/nakładkę czy jak tam to zwał.
Koszt ok. 20 może 30zł.
Ja sam mam problem z nożami bo takiego jak 20 lat temu miałem z MTD to już nie mogę dostać. Tamten raz ostrzyłem na 4 tys. m kw i to nie trawnika, a chaszczy i się nie tępił. Dziś to nawet te oryginały to papierowe są.
Koszt ok. 20 może 30zł.
Ja sam mam problem z nożami bo takiego jak 20 lat temu miałem z MTD to już nie mogę dostać. Tamten raz ostrzyłem na 4 tys. m kw i to nie trawnika, a chaszczy i się nie tępił. Dziś to nawet te oryginały to papierowe są.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kupiłem tą kosiarkę dwa lata temu jest to Partner P53-625, na piaście co masz te dwie szpilki do nakładania noża ,gdy uderzył nóż w zeszłym roku w kamień , szpilka jest jedna trochę ścięta, muszę spróbować ją wymienić (piastę) nóż do mojej 64 cm kosztuje 105 zł u mnie.
Być może nie trzeba wymieniać uchwytu noża. Na rynku jest sporo tzw "zastępczaków" i możesz dobrać coś innego. Nie uciekałbym tak od chińczyków bo jak będzie kosztował 20 zł to już jest nad czym się zastanowić. Nie wiadomo czy oryginały też nie są chińskie. Partner to "uboga wersja Husqvarny".
Janek, zadzwoń do innego serwisu i zapytaj czy są jakieś inne noże do tego. Podejrzewam,że szybko znajdzie się rozwiązanie
Mamy w Polsce firmę Jak-Met, która robi dobre i tanie noże.
Janek, zadzwoń do innego serwisu i zapytaj czy są jakieś inne noże do tego. Podejrzewam,że szybko znajdzie się rozwiązanie

Mamy w Polsce firmę Jak-Met, która robi dobre i tanie noże.
- gemciu83
- Kontakt:
Ale sama je robi z jakiejś hartowanej stali czy jakiejś puszki po piwie sprowadzonej z Chin ?
Nie wiem skąd mają stal, jeśli z puszek to dobrych
Wielokrotnie miałem do czynienia z tymi nożami i mogę powiedzieć, że są przyzwoite. Robią podróbki niemal wszystkiego.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 cze 2015, o 11:39
Witam. Posiadamy w domu kosiarkę-traktorek do trawy Toro DH210 i noże deko już zmasakrowane. Nowe noże Toro pewnie kosztują 130 zł netto sztuka, więc chciałem zapytać o jakość noży zamienników: Gardinery, Rotary, Gardenmachinery - mieliście styczność z tymi firmami? Cena ok 65-100 zł zależy w jakim sklepie.