Czosnek zimowy cz.4
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.4
Stara wiekowa tradycja, jeśli liście na tym etapie wzrostu  rozchodzą się w rożne strony, więc wiąże się je w koński ogon. Proste i b.praktyczne.

To nie prościej napisać, że po prostu powiązałeś czosnek?
U mnie już po zbiorach, a wcześniej... 3,4 tygodnie temu powiązałem czosnek. 

Wczoraj w miejsce czosnku poszła fasolka szparagowa.

U mnie już po zbiorach, a wcześniej... 3,4 tygodnie temu powiązałem czosnek.

Wczoraj w miejsce czosnku poszła fasolka szparagowa.
- Biotit
Nie powiązałem , tylko zrobiłem supeł. A ponieważ drzewnij mówiło się o końskim ogonie, to warto o takim stwierdzeniu wiedzieć.  

Ela,co do daty zbioru, to nie ma reguł, ważne aby ponad 50% liści straciło barwę i wówczas zacząć zbiór.

Ela,co do daty zbioru, to nie ma reguł, ważne aby ponad 50% liści straciło barwę i wówczas zacząć zbiór.
O to chodzi z wiązaniem,wiązaniem w supeł, czy wiązaniem w koński ogon, tak? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2273068 

- akkara
- 50p 
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
A ja wracam do mojego pytania z 19 czerwca (strona 22) odnośnie chorwackiego czosnku.
Przez ten ponad tydzień "łodyga" nad ziemią przybrała słomkową barwę i w ubiegłym roku taki już wykopywałam.
Jednak kilka postów wyżej ktoś linkował artykuł, w którym było napisane, że czosnek niewytwarzający kwiatostanów (a taki jest mój chorwacki) wykopuje się gdy połowa szczypioru się załamie. I jestem w kropce.
Szczypior ma grubość kciuka i wcale nie widać u niego tendencji do załamywania, a liście coraz bardziej żółte.

Przez ten ponad tydzień "łodyga" nad ziemią przybrała słomkową barwę i w ubiegłym roku taki już wykopywałam.
Jednak kilka postów wyżej ktoś linkował artykuł, w którym było napisane, że czosnek niewytwarzający kwiatostanów (a taki jest mój chorwacki) wykopuje się gdy połowa szczypioru się załamie. I jestem w kropce.
Szczypior ma grubość kciuka i wcale nie widać u niego tendencji do załamywania, a liście coraz bardziej żółte.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wykop jedną główkę i sprawdź ,czy ma "pergaminowe" łuski i czy nie jest zbyt miękki.

Pozdrawiam serdecznie- Ela

No widzisz... nawet nie wiesz, że robiąc supeł właśnie powiązałeś czosnek.Biotit pisze:Nie powiązałem , tylko zrobiłem supeł. A ponieważ drzewnij mówiło się o końskim ogonie, to warto o takim stwierdzeniu wiedzieć.

Ale już wiesz, a ja już wiem, że Ty pisząc o końskim ogonie miałeś na myśli po prostu wiązanie szczypioru czosnku.
Pierwsze słyszę o takim określeniu, ale jak to mądrzejsi ode mnie mówią: Człek się całe życie uczy... a i tak umiera głupi.

akkara - zrób dokładnie tak, jak Ci doradza krynka. Wykop jeden na próbę. Jeśli będziesz za długo zwlekać, to istnieje ryzyko, że czosnek ucieknie w dół, a ząbki czosnku zaczną się rozdzielać od główki.
Włączę się i ja w dyskusję o czosnku.
W tym roku wyrósł wyjątkowo urodziwy: wysoki (0,8 - 1,0 m ) o grubych łodygach. Kwiatostany usuwałam systematycznie. Niektóre jednak "przegapiłam".
 ) o grubych łodygach. Kwiatostany usuwałam systematycznie. Niektóre jednak "przegapiłam".
Zwykle zbiory robiłam po 15 lipca, ale w tym roku pomimo niesprzyjającej pogody niektóre już zaczęły się "pokładać". Te wyrwałam w pierwszej kolejności. Kolejne jeszcze trzymam w ziemi, ale wygląda na to, że pod koniec tego tygodnia już wszystkie będą się suszyć .
 .
Znalazłam też kilka dziwnych okazów. Te wyrwałam wszystkie. Zdjęcia zamieszczam poniżej.

Słyszałam o czosnku piętrowym, ale ....to chyba nie ten. W wyszukiwarce nie znalazłam żadnego ich zdjęcia, dlatego nie wiem czy przypadkiem nie wyrosły mi mutanty.

W tym roku wyrósł wyjątkowo urodziwy: wysoki (0,8 - 1,0 m
 ) o grubych łodygach. Kwiatostany usuwałam systematycznie. Niektóre jednak "przegapiłam".
 ) o grubych łodygach. Kwiatostany usuwałam systematycznie. Niektóre jednak "przegapiłam".Zwykle zbiory robiłam po 15 lipca, ale w tym roku pomimo niesprzyjającej pogody niektóre już zaczęły się "pokładać". Te wyrwałam w pierwszej kolejności. Kolejne jeszcze trzymam w ziemi, ale wygląda na to, że pod koniec tego tygodnia już wszystkie będą się suszyć
 .
 .Znalazłam też kilka dziwnych okazów. Te wyrwałam wszystkie. Zdjęcia zamieszczam poniżej.

Słyszałam o czosnku piętrowym, ale ....to chyba nie ten. W wyszukiwarce nie znalazłam żadnego ich zdjęcia, dlatego nie wiem czy przypadkiem nie wyrosły mi mutanty.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- Biotit
Zdecydowanie tak, bo juz Ci pęka, trochę się spóźniłeś ze żniwami. Poza tym wstawiasz za duże foty.cinek44 pisze:Czy mój już można kopać? jakaś wczesniejsza odmiana bo główki zaczynają pękać czy tak powinno być?
- legina
- 1000p 
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cinek44 ten czosnek nie pęka z powodu dojrzałości.Na główce widać zagniwania łuski.Najprawdopodobniej jest zainfekowany chorobą grzybową.Wykopany czosnek z takimi uszkodzeniami odziel od pozostałych i szybko zużyj.Nie nadaje się do ewentualnych nasadzeń jesiennych.  

Ja tam nie widzę, żeby coś gniło. Zgadzam się z tym co napisał Biotit.

- 
				ostatnia szansa
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Była już mowa o tym na forum, że czosnek po wykopaniu najlepiej zostawić w przewiewnym miejscu razem z łodygami,... (nie myć, nie obdzierać z łup, nie ucinać łodygi. Po wyschnięciu łatwo schodzi łupka razem z brudem, główki jeszcze potrafią się powiększyć zabierając wartości z łodygi. Tak przygotowany czosnek dobrze się przechowuje.sjs_wa pisze:...A to mój czosnek wykopany wczoraj. Średnica główek od 5 do 7 cm, to chyba nieźle?
Zobacz u profesjonalisty soprano99
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=68788
Moje nowe imię Szansa  
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- legina
- 1000p 
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
pelikano 11 któryś z nas ma gorszy wzrok  .To są tylko moje sugestie poparte wieloletnią uprawą tego warzywka oczywiście dla siebie.Gdyby czosnek był dojrzały miałby inną łuskę zewnętrzną i na ząbkach.Właściciel tych główek,wcale nie musi brać sobie do serca mojego postu.
 .To są tylko moje sugestie poparte wieloletnią uprawą tego warzywka oczywiście dla siebie.Gdyby czosnek był dojrzały miałby inną łuskę zewnętrzną i na ząbkach.Właściciel tych główek,wcale nie musi brać sobie do serca mojego postu.  

.To są tylko moje sugestie poparte wieloletnią uprawą tego warzywka oczywiście dla siebie.Gdyby czosnek był dojrzały miałby inną łuskę zewnętrzną i na ząbkach.Właściciel tych główek,wcale nie musi brać sobie do serca mojego postu.