Pomidek- dziękuję
Dozer - ja używam klipsów do łodyg od niedawna. Od momentu, kiedy spora część stożku wzrostu razem ze sporym gronem odłamała mi się podczas owijania wokół sznurka. Zakupiłam je na Alledrogo. Rozmiar nie wiem jaki, muszę sprawdzić-dość luźno się trzyma na łodydze, za to na sznurku zaciśnięte są bardzo mocno i to powoduje, że trzymają się tam, gdzie je przypniemy i nie zjeżdżają niżej, a tego się obawiałam. Tak w ogóle to zaskoczona jestem jakie to proste w użyciu i skuteczne, czego nie mogę powiedzieć o łuczkach do podtrzymywania gron-pasują tylko na cieńsze łodygi gron.
Zaraz pójdę do foliaka to sprawdę, bo muszę zrobić fotkę jednego pomidora, co do którego mam wątpliwość: miał być K-37, a robi się żółty. Czy K-37 jest wpierw żółty, a później robi się czerwony? Zaraz wrzucę fotkę.
No udało mi się zrobić kilka fotek w ciemnościach.
To niby ma być K-37? Jakiś żółty się robi, kolorem przypomina Malachitową Szkatułkę. Może to przypadkowe nasionko innej odmiany, a może rozszczepienie- ale żółte? Nasiona dodstałam od Winterka- może on bedzie wiedział co to za odmiana?
Na innym krzaku owoc bardziej przypomina K-37, ale jeszcze nie mają zamiaru dojrzewać.
Zapinki do łodyg mam takie-numer widoczny na zdjęciu. Są luźne, spokojnie do grubszych łodyg.