Storczyki TULIPANA998

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Orchideomaniak - Dzięki za informacje i pochwałę :D
Mamba - Dzięki za odwiedziny , cos tam z boku wypuszcza jakiś mały korzonek.... , zastanawiam sie czy nie przwlec jej do storczykarni w łańcucie do reanimacji , bo będę w następny czwartek..... Jak na razie zrezygnuje z vand.... ( za trudne dla mnie w uprawie) , Będe chodował tylko storczyki w doniczkach :D .
madzik , Storczykowa , Lana Bardzo proszę was nie sprzeczajcie się ;:110 , szkoda zaburzać takąrodzinną , miłą atmosferę i kłucić się :!: Przeciez to jest jasne , że w niektórych regionach Polski łatwiej ją dostać a w niektórych trudniej :lol: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Tulipan998 pisze: Obrazek

Bardzo ładny jest!!!
na pewno kolekcja szybko się powiększy!!!

Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Przepraszam Arturze, rzeczywiście nie powinniśmy tak robić. Czasami nerwy nas troszkę ponoszą. Twój Phalaenopsis i pozostałe cudnie kwitną, mam nadzieję, że z Vandą także sobie poradzisz, tylko mocz ją codziennie, najwyżej do poziomu ostatnich listków, ale tak, aby liście nie były zamoczone. Jeżeli w miejscu, w którym liść zrasta się z łodygą pozostanie woda, roślinka będzie zagniwać. Nie odpuszczaj, wierzymy w ciebie !
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

BEATA55555- Dziekuje bardzo , kolekicja sie powiekszy bo na nastepny tydzien jade do Rzeszowa z zamiarem kupienia przynajmniej 3 falków ;:191 ;:183 :D .
Lana - Właśnie sie moczy :D , zauważyłem że wypuściła maluteńki korzonek ( do 1 cm ) :D , ale liscie następne jej usychają......
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Arturze mocz konsekwętnie, mam dopiero jedną Vandę i może nie jestem autorytetem, ale moja straciła także prawie wszystkie korzonki. To że obsychają liście może być spowodowane wcześniejszym zalaniem :? . W ratowaniu takich biednych roślinek specem jest Madzia, może jeszcze ją zapytaj.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipan998 pisze:Orchideomaniak - Dzięki za informacje i pochwałę :D
Mamba - Dzięki za odwiedziny , cos tam z boku wypuszcza jakiś mały korzonek.... , zastanawiam się czy nie przwlec jej do storczykarni w łańcucie do reanimacji , bo będę w następny czwartek..... Jak na razie zrezygnuje z vand.... ( za trudne dla mnie w uprawie) , Będe chodował tylko storczyki w doniczkach :D .
madzik , Storczykowa , Lana Bardzo proszę was nie sprzeczajcie się ;:110 , szkoda zaburzać takąrodzinną , miłą atmosferę i kłucić się :!: Przeciez to jest jasne , że w niektórych regionach Polski łatwiej ją dostać a w niektórych trudniej :lol: .
u mnie akurat bardzo trudno dostac. nawet na wystawie. a wy niepotrzebnie się oszukujecie, mówiąc sobie, że ta Vanda przeżyje. może przeżyje, ale nie zakładajcie z góry, że na pewno przeżyje, bo to raczej mało prawdopodobne, skoro ta Vanda już prawie nie ma korzeni. ale może po moczeniu coś wyrośnie.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Arturze - dołączam się do przeprosin Lany :D
Co do Vandy, to mocz codziennie tak, jak wcześniej już napisała Lana. Mogę jedynie dodać, że Vandy tracą liście na skutek "niedożywienia" i tak mogło być z Twoją.
W wolnej chwili poszukam opisu reanimacji Vandy, której wczoraj nie udało mi się znaleźć, a kiedyś gdzieś czytałam....

Moja pierwsza "vandowata" jest w świetnym stanie - od sierpnia wypuściła u mnie już trzy pary liści (6 :shock: ), z czasem potraciła starsze i cienke korzenie, ale na to miejsce wyrosło jej sporo krótkich, ale grubszych :D
Obecnie wygląda tak:

Obrazek

Myślę, że Twoja przy troskliwej i systematycznej opiece powinna odzyskać siły :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

madzik pisze:Arturze - dołączam się do przeprosin Lany :D
Co do Vandy, to mocz codziennie tak, jak wcześniej już napisała Lana. Mogę jedynie dodać, że Vandy tracą liście na skutek "niedożywienia" i tak mogło być z Twoją.
W wolnej chwili poszukam opisu reanimacji Vandy, której wczoraj nie udało mi się znaleźć, a kiedyś gdzieś czytałam....

Moja pierwsza "vandowata" jest w świetnym stanie - od sierpnia wypuściła u mnie już trzy pary liści (6 :shock: ), z czasem potraciła starsze i cienke korzenie, ale na to miejsce wyrosło jej sporo krótkich, ale grubszych :D
Obecnie wygląda tak:

Obrazek

Myślę, że Twoja przy troskliwej i systematycznej opiece powinna odzyskać siły :D
Przeprosiny przyjęte... :lol: :D , Boże.... !!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: jaka piekna...... :lol: .
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dziękuję :oops: :D

Znalazłam ten tekst o reanimacji Vand - czytaj TUTAJ
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Magdo piękna ta Twoaj Vanda ;:106 Cieszę się że nie pomyliłam się jeśli chodzi o sposób reanimacji Vandy, widocznie czytałam właśnie ten tekst :)
Powodzenia Arturze, zawsze warto próbować do końca.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

a co do Vandy, to żeby pobudzić ją do puszczania korzeni, na dnie naczynia, w którym jest, możesz wlac trochę wody, ale tak, by nie dotykała rośliny ani korzenia. moim Vandom to pomaga na wzrost korzeni (chętnie się rozgałęziają), więc może twoja puści jakieś nowe.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziekuje wam bardzo za pomoc , vanda juz siedzi w keramzycie ( bo miałem tylko trochę i zwinąłem resztke korzeni i do czyściutkiej doniczki :lol: , musze jeszcze dosypac keramzytu i będę ja ratował... Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Arturze, życzę Ci powodzenia i niecierpliwie czekam na efekty reanimacji. Czekam też oczywiście na relację foto.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Stała sie żecz straszna..... :evil: , chciałem poprawić vande i dosypac keramzytu i wyjąłem ją.... a ten korzeń był tak zeschniety że odpadł i uschły jej znowu 4 liście :evil: , juz jej nie ma... Sadze , że zbyt niska wilgotność powietrza dała jej popalic........ bo cambrie i phalaenopsis zraszam rano i po południu i mają sie bardzo dobrze , a vanda.... padła.... trudno...
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Ja mam na wilgotność jeden niezadowny sposób. Z mojego akwarium, przez lato paruje około 5 litrów wody dziennie. Specialnie go nie przykrywam, a storczyki rosną w pobliżu.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”