Co to za odmiana ognika szkarłatnego???""Teton""

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
jahve
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2015, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za odmiana ognika szkarłatnego???""Teton""

Post »

Witam,

Mam wielką prośbę.Co to za odmiana ognika szkarłatnego???
Pragnę dokupić do swojego ogrodu tą samą odmianę ognika szkarłatnego. Niestety nie wiem jaka to dokładnie odmiana

Opis krzewu:
Krzew jest bardzo gęsty, rozłożysty i wysoki zarazem (około 5-letni krzew o wys. ok. 1,2 m), w okresie kwitnienia (maj-czerwiec) w całości oblepiony jest drobnymi białymi kwiatami, po okresie kwitnienia przybiera mnóstwo pomarańczowych owoców, liście raczej drobne.
Młody okaz był gęsty i rozłożysty- miał pokrój "krzewiasty", natomiast wszystkie ogniki jakie teraz widziałem miały pokrój "drzewiasty" (takie jak orange glow, red column)
Dodam, że posiadany okaz zakupiłem 5 lat temu w hipermarkecie NOMI w Piotrkowie Trybunalskim.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Co to za odmiana ognika szkarłatnego???

Post »

Wygląda na odm.'Teton'
Bea_ta
50p
50p
Od: 7 wrz 2012, o 21:33

Post »

Właśnie 'Teton' chciałabym kupić, ale w moich szkółkach akurat brak. Widzę, że warto w niego inwestować, chociaż miałam nadzieję, że rośnie bardziej w górę. Nic to, będziemy lekko formować to, co za bardzo w bok wyrośnie. O ile to rzeczywiście 'Teton' jest.
jahve
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2015, o 11:54

Post »

selli7 pisze:Wygląda na odm.'Teton'
Dziękuje za odp.
Faktycznie wygląda to na "teton".
Niestety, wygląda też na to, że to rzadko spotykana odmiana i trudno dostępna, nigdzie jej nie widziałem- ani w sklepach internetowych ani w szkółkach, ani w supermarketach... jakby ktoś miał namiary gdzie można to dostać będę dozgonnie wdzięczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”