Taki - sobie ogród cz.5
- Nikus
- 200p

- Od: 15 sty 2013, o 22:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.5
Miłko Twoja ilość posadzonych dalii robi na mnie ogromne wrażenie. A co dopiero będzie jak wszystkie zakwitną. Ja niestety nie mam miejsca na taką ilość
Od pewnego czasu wszędzie widzę tylko róże chyba się w nich

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Larwy biedronek podczas konsumpcji mszyc! Widok jak najbardziej miły oku
Dorosła biedronka zjada dziennie ok. 50 mszyc. Larwa pewnie mniej ale i tak apetyt mają, a my ekologiczne zwalczanie mszycy.
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
.O to fajny dzień miałaś, kawa, hamak, książka, a ja smog miasta, upał, smród....
. Ale już chyba skończyłaś leżakować
Bienneweide Rot jest świetna.
Bienneweide Rot jest świetna.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko! Byłam na krótkim urlopie. Od ogrodu też. Trzeba od czasu do czasu. Przez te kilka dni wszystko urosło. Fajnie jest to zauważyć. Biennenweide faktycznie jest fajna!
Jacku! Na razie nie pryskałam na mszyce. Będę musiała jak te na śliwach zaczną oklejać mi hosty
Nikus! Ja tez nie mam miejsca!
Jak powiedziałam znajomej ile mam róż, dalii i host, to zdziwiła się,z e to wszystko się zmieściło na takim terenie i jeszcze jest miejsce na warzywa i trawnik. Grunt to dobre upychanie
Alicja! dziękuję!
Silvarerum! Bardzo dobry pomysł! Ja też lubię "wysłać" i mieć chwile spokoju!
Przejeżdżałam Dąbrowskiego rano w sobotę, niezłe tłumy tam waliły
Biennenweide polecam z całego serca! Ma same zalety! Wiem, że Rosarium ma w ofercie cały czas.
A zanim miałam hamak, miałam stare łóżko polowe, też świetna sprawa!
W ogrodzie nie byłam kilka dni więc fotki sprzed urlopu:

Jacku! Na razie nie pryskałam na mszyce. Będę musiała jak te na śliwach zaczną oklejać mi hosty
Nikus! Ja tez nie mam miejsca!
Alicja! dziękuję!
Silvarerum! Bardzo dobry pomysł! Ja też lubię "wysłać" i mieć chwile spokoju!
Biennenweide polecam z całego serca! Ma same zalety! Wiem, że Rosarium ma w ofercie cały czas.
A zanim miałam hamak, miałam stare łóżko polowe, też świetna sprawa!
W ogrodzie nie byłam kilka dni więc fotki sprzed urlopu:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
3 KOTY

- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Witaj!
Mam prośbę!
Możesz napisać jak rozmnaża się powojniki, bo czytałam u Ilony, że się dowiedziałaś?
Mam prośbę!
Możesz napisać jak rozmnaża się powojniki, bo czytałam u Ilony, że się dowiedziałaś?
Marta
- takasobie

Oj Martusiu! Tylko widziałam w telewizji i nie biorę odpowiedzialności!
Bierze się zdrewniałą gałązkę z liśćmi. obcina się w międzywęźlach i wsadza tak głęboko, żeby węzeł był w ziemi, ale liście wychodzące z węzła wychodziły z ziemi. Czyli węzeł tak gdzieś 1 cm w ziemi. Bez nakrywania folią, ale w wilgoci i nie na słońcu. Polecam program Gardener's World seria 5 cz. 11 i 12.
Miłka
- duju

- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Miłko, piękne zdjęcia zwierzątek
Co do powojników to też można przygiąć gałązkę, zasypać ziemią i czekać. Powinny wypuścić korzonki. Teraz tak ukorzeniam budleję variegatę.
Czas róż nastał, piękne są wszystkie
Co do powojników to też można przygiąć gałązkę, zasypać ziemią i czekać. Powinny wypuścić korzonki. Teraz tak ukorzeniam budleję variegatę.
Czas róż nastał, piękne są wszystkie
Pozdrawiam - Justyna
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Miłeczko a co to róża na drugim zdjęciu? Śliczna.
- takasobie

To Sir Lancelot Harknesa. Kupiłam w kartoniku w Auchanie. Jest u mnie trzeci sezon, zdrowa, obficie kwitnie, pachnie i się wiecznie "lansuje" 
Miłka
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Ja wybieram 'pustaczka', czyli trzecią
.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ten Sir Lancelot bryluje normalnie. Nie tylko ma piękne kwiaty, ale i młode przyrosty liściowe pięknie wyglądają takie bordowe, błyszczące 
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Nieco spóźniona, ale jestem
Gratuluje kolejnej części wątku.
Róże faktycznie zaczynają szaleć, ale nie tylko one. Jeszcze chwila i zaczną Twoje ulubione dalie
Róże faktycznie zaczynają szaleć, ale nie tylko one. Jeszcze chwila i zaczną Twoje ulubione dalie
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Miłko masz dobre oko nie tylko do wypatrywania ptaków ale i larw .
Zanim bym pomyślała "czyje to dziecko" już by jej nie było tak w tym roku dały mi się we znaki .
Widok rabaty z hostami na tle pióropusznika robi wrażenie takiego zasiedziałego starego ogrodu. To moje klimaty .
Zanim bym pomyślała "czyje to dziecko" już by jej nie było tak w tym roku dały mi się we znaki .
Widok rabaty z hostami na tle pióropusznika robi wrażenie takiego zasiedziałego starego ogrodu. To moje klimaty .
- takasobie

Krysiu! Jestem bardzo sentymentalna. Staram się, żeby ogród miał takie "stare" elementy. Mam w ogrodzie babcine floksy, łubiny i margarytki. No i powoli wracają piwonie, o czym Ci pisałam. Te czerwcowe, chociaż niemrawo, ale kwitły. Może w przyszłym roku będzie jeszcze lepiej.
A owady też fotografuję, ale z marnym skutkiem, dopiero się uczę
Aniu! Róże dają czadu, ale wszystko inne też.Po ostatnich opadach ogród zmienił się w dżunglę
Byliny rozbujały, chwasty też, ale staram się na bieżąco eliminować, choć to nierówna walka
Zuza! To jedna z najbardziej niezawodnych. Długo nie mogłam się przekonać do jej ostrego koloru, ale jej to wybaczam za obfite kwitnienie i zapach.
Aniu - Pulpa! To Dortmund! Wyrwałam go w szkółce kilka lat temu. Rosnie na 3m i wygląda teraz oszałamiajaco.
Zdjęcia tego nie oddają

Teraz widzę, że musze ją zdyscyplinować i zaproponować pergolę do pięcia się, a nie wiśnię sąsiada...

Weekend pracowity. Posadziłam prawie wszystko, co tam miałam w doniczuszkach. Popieliłam, powycinałam co trzeba. Łaziłam i ścinałam przekwitłe róże. Coś tam przesadziłam, coś tam zreorganizowałam. jestem wykończona, ale zadowolona. Walka z chwastami trwa, ale wraz z chwastami dzielnie pną sie dalie ku górze. Mają coraz więcej pąków, ale kwiat chyba wypuści jedna. Mam jeszcze kilka maruderów, przypuszczam, że nie zdążą zakwitnąć
Dopiero wypuszczają pierwsze liście...
Kilka migawek z tego, co ładnie teraz wygląda:
Eden Rose

Pastella

Belle Epoque

Rose de Resht

A owady też fotografuję, ale z marnym skutkiem, dopiero się uczę
Aniu! Róże dają czadu, ale wszystko inne też.Po ostatnich opadach ogród zmienił się w dżunglę
Zuza! To jedna z najbardziej niezawodnych. Długo nie mogłam się przekonać do jej ostrego koloru, ale jej to wybaczam za obfite kwitnienie i zapach.
Aniu - Pulpa! To Dortmund! Wyrwałam go w szkółce kilka lat temu. Rosnie na 3m i wygląda teraz oszałamiajaco.
Zdjęcia tego nie oddają

Teraz widzę, że musze ją zdyscyplinować i zaproponować pergolę do pięcia się, a nie wiśnię sąsiada...

Weekend pracowity. Posadziłam prawie wszystko, co tam miałam w doniczuszkach. Popieliłam, powycinałam co trzeba. Łaziłam i ścinałam przekwitłe róże. Coś tam przesadziłam, coś tam zreorganizowałam. jestem wykończona, ale zadowolona. Walka z chwastami trwa, ale wraz z chwastami dzielnie pną sie dalie ku górze. Mają coraz więcej pąków, ale kwiat chyba wypuści jedna. Mam jeszcze kilka maruderów, przypuszczam, że nie zdążą zakwitnąć
Kilka migawek z tego, co ładnie teraz wygląda:
Eden Rose

Pastella

Belle Epoque

Rose de Resht

Miłka
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Eden Rose...dlaczego ja jej nie mam
A fajny pomysł z rozmnażaniem powojników. Muszę spróbować.
A fajny pomysł z rozmnażaniem powojników. Muszę spróbować.