Pomoc w identyfikacji roślinności

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
anorien
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2015, o 22:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomoc w identyfikacji roślinności

Post »

Witam,

Zamierzam kupić działkę budowlaną i chcę sprawdzić czy nie jest ona podmokła. Czytałam, że można to sprawdzić po roślinności, np jeśli rosną trzciny to znaczy, że teren jest podmokły. Niestety nie znam się za bardzo na roślinności. Możecie mi pomóc i powiedzieć czy jest to trzcina i czy po takiej roślinności można coś powiedzieć o tym terenie?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Mam nadzieję, że wybrałam dobry dział.

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Pomoc w identyfikacji roślinności

Post »

Nie jest to raczej teren podmokły, ale chyba dość wilgotny. Trawa wygląda na jakąś turzycę.Moim zdaniem gleba to coś z rodzaju glin.Po niższych drzewkach widać, że pokrój mają zwarty, co wskazuje na teren bardziej gliniasty.Wykop kawałek ziemi i zobacz czy grudy, czy się sypie, czy coś pośrodku.Może inni się jeszcze wypowiedzą.
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Te sterczące , suche badyle to właśnie trzcina . Zeszłoroczne pędy, a te szaroniebieskie to tegoroczne.
Pozdrawiam Lucyna
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ta trzcina jest bardziej z przodu, może tam jest, albo był jakiś rów, a dalej jest chyba ok.Na terenach gliniastych gleba często bywa niejednorodna, w jednym miejscu bardziej wilgotna, w innych nieco mniej.
Awatar użytkownika
gupibelfer
100p
100p
Od: 29 gru 2014, o 21:56
Kontakt:

Post »

Śliczna zmiennowilgotna łąka. Wśród traw pewnie będzie trzęślica, mozga i trzcina. Z innych roślin, wyglądających trochę jak trawa - turzyce i sit, też świadczą o wilgotnym podłożu. Do tego ostrożeń łąkowy i ostrożeń warzywny. A trzcina jest gatunkiem trwałym i bardzo często pozostaje na siedlisku pomimo zmiany stosunków wodnych i mocnego wysuszenia terenu. Jeśli rośnie na potęgę i ma się dobrze - wtedy owszem, może to oznaczać, że kupiłaś sobie jezioro :;230

Podmokłym tego terenu bym nie nazwał, ale podpiwniczenia bez izolacji nie polecam... Jest tam na pewno dość wilgotno. Jaka jest dla Ciebie granica między "wilgotnym" a "podmokłym" - nie wiem, więc nie chciałbym ferować jakichś wyroków. Jak dla mnie, to po prostu wilgotna łąka z wysokim, zmiennym poziomem wód gruntowych. Polecam konstrukcję domu oprzeć na szerokiej ławie fundamentowej, albo płycie. I raczej nie ryzykować z podpiwniczeniem. Izolacja przeciwwilgociowa też raczej z tych lepszych...

Pozdrawiam -
- Marcin
anorien
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2015, o 22:19

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”