Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 5

Post »

Milena, masz cudne róże, w tym moje niespełnione marzenie ? Charles de Mills. Jesteś z niej zadowolona? Jest bardziej purpurowa, bordowa czy fioletowa?
Crown Princess Margaretha ? wielki krzaczor. Który sezon u Ciebie?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Milenko, czy siałaś przetacznikowiec, czy kupowałaś?, ja siałam ale nic z tego nie wyszło ;:185
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Milenko! zagląda , zagląda tylko nic nie piszę a dziś muszę się ujawnić o matulu jak Twoja Pomponella piękna ma dużo pączków, kwiaty, moja stoi jak zamurowana a w zeszłym roku tak pięknie kwitła co prawda troszkę później.
Dziś zrobiłam oprysk różom p/robalom/ z pomocą / ...oby nie padało w nocy.
A wcześniej podkarmiłam zobaczymy co będzie.
Przepiękną masz różankę wyobrażam sobie jak ona wygląda w realu.
życzę spokojnej nocki oby pieski były zdrowe. ;:173
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Aniu :wit jak miło, że wpadłaś! Charles'a pewnie nigdy bym nie miała, dostałam go pomyłkowo - to najwspanialsza różana pomyłka, jaka mogła mi się trafić ;:167 Jakby określić jego kolor... Bordo na pewno nie - do bordo w mojej ocenie bliżej Cardinal Hume, raczej purpura złamana fioletem. Mój rośnie w słońcu od rana do ok. 13-14. CPM mam drugi sezon, to cudowna austinka pod każdym względem ;:167
Iwonko - przetacznikowca mam od Marty, wiosną chętnie się z Tobą podzielę, tylko się przypomnij :)
Misiu - Pomponella chyba ogólnie z tych późniejszych, ale to dobrze, ubarwi ogród na początku lipca ;:108 Przyznaję się, że ja dziś też nie wytrzymałam i prysnęłam niektóre różyczki gotowcem w sprayu na mszyce. Niektóre róże radzą sobie dobrze bez chemii, ale kilka miałam tak szczelnie oblepionych, że już nie dawałam sobie rady :pogon Prysnęłam też sadźca purpurowego, rok temu czubki musiałam przyciąć tak były powykręcane, w tym już też brzydkie - może za późno zadziałałam, zobaczymy. Sensacje Licziego trwały do południa, na szczęście tym razem obyło się bez lekarza. Hero podjadał dziś w ogrodzie meliskę i szczypiorek, to twardziel żołądkowy, nadrabia chyba za Licziego :)

Aprikola:

Obrazek

Charles Austin wygięty pod własnym ciężarem doczekał się podwiązania:

Obrazek

Eden Rose:

Obrazek

Gebruder Grimm:

Obrazek

Obrazek

Najszybsza z jeżówek:

Obrazek

Jubilee Celebration:

Obrazek

Ta dama żyje już dawno na kredyt - wg wszelkich statystyk z jej nowotworem powinna już biegać za tęczowym mostem. W listopadzie nie uwierzyłabym, że jeszcze zapozuje wśród kwitnących róż:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gratisowa Milena - wyhodowana przez czeskich naukowców z Pruhonic poprzez naświetlanie nasion Queen Elizabeth promieniami gamma. Od matki nieco niższa, za to kolor kwiatów trochę cieplejszy:

Obrazek

Trudno uchwycić jej rzeczywisty kolor:

Obrazek

Obrazek

Liczi prezentuje "dzieło" swojej pańci :D Największe kamienie z jesiennych wykopalisk wreszcie otoczyły palenisko:

Obrazek

Obrazek

Podczas upałów przesadziłam Wesołka (odchorowuje to biedaczek ;:124 ), a w błotnistym dole po nim zamieszkuje żaba:

Obrazek

Może jednak ktoś rozpozna moją różową nn?

Obrazek

z Eden Rose:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I trochę różyczek z różanej bombonierki Mamy :) Przyznaję, że jak patrzę na jej roczne ramblery, to wpadam w kompleksy!

Obrazek

Obrazek

Całe hektary, a konkretnie pół ara :wink:

Obrazek

Barkarole:

Obrazek

Belvedere:

Obrazek

Cardinal de Richelieu:

Obrazek

Cudne zestawienie powojnika Viola z Veilchenblau:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Clematis Polish Spirit:

Obrazek

Graham Thomas i Amadeus:

Obrazek

Easy Does It:

Obrazek

Obrazek

Flammentanz:

Obrazek

Dobranoc :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witaj ! oglądając Twoje róże i mamy tak sobie myślę w Waszych ogródkach musi być super podłoże dla róż
wszystkie takie dorodne są aż dech zapiera.
Cieszę się że Liczy zdrowy a zdjęcia z nim są niesamowite he, he .
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Misiu, o tym samym myślę oglądając tak bujnie rosnące róże - gleba musi im bardzo służyć.

Milenko, piękny masz ogród, oglądam juz jakiś czas Twój wątek i trudno oczy oderwać ;:108

Właśnie się zastanawiałam, jak Ty przycinasz powojniki wplecione w róże?
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Milenko wygłaskaj panienkę, zobacz jak pięknie wygląda, jak zdrowa sunia, oby jak najdłużej, Liczi też fajnie się prezentuje, a jak się ma najmłodszy domownik?. Różyczki podziwiam, wszystkie piękne, ja dziś odkryłam dzikuskę, zakwitła różowymi kwiatkami, a skąd się wzięła nie mam pojęcia, muszę ją szybko usunąć, bo szybko się rozrasta ;:108
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Mileno z wielką przyjemnością przeglądam portrety roż i nie tylko.Ten szpaler pod ścianą to cudowna kompozycja.
Gebruder Grimm bardzo się obawialam,ale kupiłam i to 2 szt.Kolor żar i ogień ale okazuje się ,że bardzo urozmaicił moją rabatkę.
Kwitną Ci wszystkie przepięknie.Każda róża cudna na swój sposób.
U mamy też wspaniale-ach ta pergola z Perenial!!!
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Najbardziej mi się podoba w Twoim Milenko ogrodzie zestawienie barw. Skąd aż tyle kwiatów na jednym krzewie? ;:63
Po ogrodzie Mamy widać, że niedaleko pada jabłko o jabłoni.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Milenko, zaserwowałaś niesamowitą ucztę dla oczu ;:215 Flammentanz Twojej mamy powala na kolana wielkością i ilością kwiatów ;:180
Z kim w duecie rośnie Doktorek? Tworzą wyjątkowo zgraną parę ;:333

Obrazek

Zdjęcia A Shropshire Lad ;:167 Tak jak i duet Eden Rose z Maria Theresia ;:167 Jak długo masz tę ostatnią?
Swoją posadziłam jesienią i właśnie otworzyła pierwszy kwiat :D Ciekawa jestem jak będzie się sprawowała?
Jesteś zadowolona ze swojej The Pilgrim? Moja w tym roku złapała już plamistość :( Nawet nie robiłam jej zdjęć, bo kwiatów chociaż dużo, to wszystkie smętnie wiszą w dół.
Zdjęcie Lorki w otoczeniu róż powaliło mnie na kolana...piękne ujęcie ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu - co do tego podłoża to mam mieszane uczucia. Owszem, róże lubią glinę, ale czy aż tak zlewną i nieprzepuszczalną? Porównując zdjęcia moich róż z różami w podobnym wieku u innych wcale nie jest tak różowo :wink: Ostatnio dowiedziałam się, że dawno dawno temu właściciele ogromnej parceli, akurat na część gdzie teraz jest moja działka, zwozili co roku z pól uprawnych kamienie. Zawsze dziwili się, jak glina jest w stanie pochłonąć takie ilości. Nawet mawiali na ten teren "kamieniec". Po latach wydzielili odrębne działki i sprzedali grunt. To teraz wiem, komu i czemu zawdzięczam problemy przy wykopaniu najmniejszego dołka :lol:
Marzusia - witam Cię serdecznie! Powyżej właśnie napisałam Misi co myślę o mojej ziemi. Rok temu gdy wstawiałam zdjęcia dołów, które wykopywałam pod róże, Dziewczyny były zszokowane i odradzały sadzenie w nich róż. Zastoiny wody zdecydowanie nie służą korzeniom ;:185 Mimo wszystko róże jakoś sobie radzą, choć jak na taką ilość opieki w mniej zlewnej glebie radziłyby sobie na pewno lepiej. Powojnik Viola wpleciony w róże z ostatnich zdjęć rośnie u mojej Mamy - szczerze, to nie wiem, czy przycinała. Myślę, że wczesną wiosną gdy róże nie mają jeszcze liści, jest to do ogarnięcia :)
Iwonko - opieki to można pannicy pozazdrościć, stąd na pewno taka kondycja :) Najmłodszy - żywe srebro, ale kochane. Czasu na jego wychowanie poświęcam mnóstwo, szkolenie 2 razy w tygodniu + codzienne ćwiczenia różnych komend ułatwiających życie i dodatkowo przeróżne sztuczki, bo to świetnie buduje więź między psem a przewodnikiem. Siłę ma już przeogromną - jak się oprze o sporą szafkę z telewizorem, to dosuwa ją do ściany ;:224 Taki mały czołg na czterech łapach. Dla Ciebie świeża foteczka słonika:

Obrazek

Aniu - miło czytać tyle pochwał z Twoich ust, choć z niektórych kompozycji nie jestem zadowolona ;:131 Najchętniej z 1/4 bym poprzesadzała - po wymieszaniu efekt byłby całkiem przyzwoity :) Masz Braci Grimm? Jak wysoko/szeroko Twoi się rozrastają?
Ewo - witaj i dziękuję :) To fakt, nie urodzi sowa sokoła :lol: Fajnie mieć z Mamą taką samą pasję.
Dorotko - Flammenka Mamy rośnie już 5 sezon. Tak samo jak moja łapie wiosną mączniaka rzekomego, którego zwalcza praktycznie sama. Przy tej gęstwinie pędów i kwiatów jest on praktycznie niezauważalny. Doktorek pozuje na zdjęciu z Charlesem Austinem. Przegięłam na tej rabacie i jednak oprócz ostróżek muszę zabrać stamtąd jesienią również Chippendale'a. Zakryła go Pastella i tylko się tam marnuje. Mariętheresię (jak odmieniać tę nazwę? ;:224 ) mam tak jak i Edenkę drugi sezon. Rok temu pokazała kilka kwiatków, w tym też jeszcze dość skromnie. Mówisz, że duet udany? Nie jest wg Ciebie zbyt mdły?? The Pilgrim rok temu był zdrowy, w tym (jeszcze) też. Fakt, w porównaniu do innych rówieśnic angielek pędy ma beznadziejnie wiotkie. Ale dajemy mu czas, prawda? :)

Augusta Luise i Emilien Guilot:

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiatek jesiennej Bremer Stadtmusikanten - bardzo na nią liczę:

Obrazek

Laguna. Wydaje mi się, że rok temu pachniała zdecydowanie intensywniej..

Obrazek

Charles Austin - drugi sezon, cięty wiosną bardzo oszczędnie i jest efekt (mama ścięła krótko i u niej kwitnie skromniej):

Obrazek

Crown Princess Margareta:

Obrazek

Eden z różową nn:

Obrazek

Całkiem zgrany duecik:

Obrazek

Parter Edenki i Mariatheresia:

Obrazek

Heavenly Pink zaczyna:

Obrazek

Puccini:

Obrazek

Pomponella ;:65

Obrazek

Obrazek

Nostalgie jeszcze dobrze nie rozwinęła swojej miseczki truskawek ze śmietaną, a już piegowata po deszczu:

Obrazek

Obrazek

Frenesie w pączku:

Obrazek

Baaaa-czność! ;:306

Obrazek

A u dołu baaardzo spocznij na trawie (po deszczu):

Obrazek

I jeszcze jedna ulubienica - Jazz:

Obrazek

Obrazek

Żeby nie było, że same róże, to niech będą na koniec lilie:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Milenko moim skromnym zdaniem Eden i Mariatheresia mimo, że wydają się mdłe, to jakoś mi podpasowały razem ;:108
Widząc Twoje zestawienie Emilien Guillot i Augusta Luise...jakbym była prawie u siebie :D U mnie rosną właśnie w najbliższym sąsiedztwie. Zresztą większość róż w kolorze pomarańczowym lub zbliżonym rośnie na jednej rabacie. Zrobię zdjęcie i ocenisz sama czy nie jest zbyt monotonnie. Miała być rabata pomarańczowo żółta, ale z żółtych rośnie tam tylko The Pilgrim i to mocno przysłonięty przez Gebruder Grimm i Augusta Luise. Te dwie pierwsze to ogromne krzaczory, a rosną dopiero drugi sezon. Dosadzę tam jeszcze Graham Thomas i więcej żółtych akcentów nie będzie, bo na rabacie bardzo ciasno, że trudno przejść :roll:
Pytałaś Anię o Braci Grimm... Moi zaczynają mnie przerażać swoją wielkością ;:202 To miała być róża rabatowa, która osiąga ok.80 cm...ha, ha...chyba drugie tyle, zarówno wzwyż jak i wszerz. Musiałam ją ograniczyć obręczą, ale ona i tak wyłazi z każdej strony i rośnie, rośnie, rośnie...
A co do Pilgrima, to oczywiście, że dajemu mu czas. Mnie przez pomyłkę trafił się drugi zamiast Winchester Cathedral :? W R przeprosili i powiedzieli, że przyślą właściwą różę w lipcu. Ja myśląc, że mam tę odmianę, na jesieni posadziłam ją obok William Shakespeare, miały ładnie i kontrastowo wyglądać...A teraz jak patrzę na Pilgrima obok W S, to zęby mnie bolą od takiego duetu ;:192 Na jesieni czeka mnie przesadzanie. Zresztą na tej rabacie takich "pomyłek" mam jeszcze dwie, więc będzie co robić jesienią.
Ciągle myślę nad Twoją nn, która miała być Pirouette ;:24 Dawałaś ją do działu identyfikacji? Może trzeba poszukać na stronie Poulsena?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Milena, muszę przyznać, że wyjątkowo podobają mi się twoje duety różane ;:108 Czy sadzisz te róże w bliskiej odległości czy po prostu tak się rozrastają, że wychodzą na siebie?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, przeraziła mnie Gosia - Deirde podając rozmiar Braci Grimm - 2 metry szerokości i 160 cm wysokości ;:218 Posadziłam ją jakieś 60-70 cm od Aprikoli, z opisów (sprawdzałam w kilku źródłach) miały być to małe różyczki... I na razie są, idą równo łeb w łeb (tzn. jakby stoją od zeszłego roku) :) Może Aprikolę przesadzić na jesień, a może jednak trafiła mi się słabsza sadzonka na gorszej podkładce i aż tak bardzo się nie rozrośnie? Skąd swoją masz? Moja z Rosarium. Różową nn dawałam dwa razy do identyfikacji - rok temu i kilka dni temu. Niestety cisza. Patrzyłam na stronie Poulsena i nic nie wyszukałam, ale też nie ma gwarancji, że to Poulsenka - to tylko sugestia Floribundy. Ba, przejrzałam nawet 23 strony róż Poulsena na HMF ;:224 Rok temu ze złości chciałam ją wyrzucić, ten majtkowy róż strasznie mnie denerwował, a w tym albo odcień majtek się zmienił albo moje spojrzenie na nie, bo nawet ją polubiłam :lol: A jako ciekawostka - byłam dziś przejazdem w szkółce różanej w Pszczynie i Pirouette tam była! Praktycznie identyczna jak moja :shock: Ten sam układ płatków, czysty róż, bez odcienia moreli. No i teraz zgłupiałam kompletnie..

Sabinko - to zależy gdzie :) Pierwsze róże sadziłam w wyjątkowo sporych odstępach. Np. Pomponella rośnie 1,5 metra od Louise Odier i po 2 sezonach pędy się mieszają. Najmniejszy, nierozsądny odstęp mam pomiędzy Emilien Guilot i Augustą Louise (jakieś 60-70 cm), Pilgrim rośnie od Augusty ok. metr i po roku już widać, że to za mało. Na razie rozłożył się strasznie na boki, ale może z czasem jakoś rozsądnie go podeprę i ścisnę w talii :wink: Np. mieszańce piżmowe: Bouquet Parfait, Pucciniego i Heavenly Pink posadziłam zgodnie z sugestiami Ewy zachowując ok. półtorametrowy odstęp w dodatku w trójkącie. Po roku wszystkie trzy się do siebie przytulają. Mistrzynią w ciasnym sadzeniu róż jest moja Mama. Ale przy takim areale wcale jej się nie dziwię :( Metrów dosłownie kilkadziesiąt, a chciałoby się mieć przecież chociaż te dwadzieścia kilka róż..

I foteczki :)

Zastanawiam się, czy wyciąć tę grubaśną Conikę przy pergoli:

Obrazek

Friendship przy tarasie - mało słońca, sąsiedztwo iglaków, słabo się krzewi, ale nie będę jej przesadzać - taki przyjemny, skromny różany akcent wśród wszechobecnej zieleni :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilie i kwasoluby ;:130

Obrazek

Puccini:

Obrazek

Louise Clements:

Obrazek

Lichtkonigin Lucia po przesadzeniu na razie malutka:

Obrazek

Pastella:

Obrazek

Obrazek

A Shropshire Lad:

Obrazek

I w towarzystwie Charlesa Austina:

Obrazek

Souvenir du Dr Jamain cały czas kwitnie a na dodatek wypuścił nowe pędziki :heja

Obrazek

Jak podpatrzyłam ten duecik rok temu u Annes77 od razu dokupiłam Ghislaine i mam u siebie :tan GdF z Veilchenblau:

Obrazek

Obrazek

Mieszańce piżmowe po roku już się połączyły, a odstęp mają naprawdę spory:

Obrazek

Obrazek

Im dłużej na nią patrzę, tym mniej lubię jej odcień. Coś mi w nim nie pasuje.. Easy does it:

Obrazek

Annabelle zapączkowana:

Obrazek

Jazz mogłabym jeść garściami, choć niektórych pewnie na jej widok rozbolą zęby :D

Obrazek

Sąsiadeczka Aprikola:

Obrazek

Obrazek

I z wplątanym kwiatem Gebruder Grimm:

Obrazek

Widoczek zza pleców CPM:

Obrazek

Obrazek

Ociągająca się Frenesie w towarzystwie wiesiołków missouryjskich:

Obrazek

Emilien Guilot i Augusta Louise:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Charles de Mills:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maleńka Nostalgie:

Obrazek

Obrazek

Hot Chocolate:

Obrazek

Edith Holden:

Obrazek

Obrazek

Pashmina:

Obrazek

Obrazek

Brateczki:

Obrazek

Pomponella chciałaby wreszcie strzelić kwiatami, ale jak to zrobić w tak paskudną pogodę?

Obrazek

Obrazek

Geoff Hamilton:

Obrazek

Miniaturka marketowa byłaby całkiem przyjemna, gdyby nie mączniak i już czarna plamistość:

Obrazek

Eden Rose:

Obrazek

nn:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Perennial Blue:

Obrazek

Kolejny dowód na nieudolność w zestawianiu roślin:

Obrazek

A co tu wyszło, to sama nie wiem: