Rozmnożenie czereśni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Rozmnożenie czereśni

Post »

Witam
Dzisiaj u rodziców znalazłem świetną czereśnie. Owoce to normalnie, nektar, a nie owoce :tan
Pasował by mi jakoś rozmnożyć, tak żeby u siebie na działce posadzić. Odmiana nie znana.
Nie wiem jak do tego się zabrać. Może wsadzić milion pestek w ziemię i coś może wyrośnie ;:306, czy może szczepienie ?
Jak szczepienie, to jak i kiedy.
Tak ogólnie to jestem całkiem zielony w tej dziedzinie (poniżej skali ;:14 )
Za wszystkie rady z góry podziękował.
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozmnożenie czereśni.

Post »

Odmiana znana,ale nie rozpoznana.Wstaw zdjęcie dojrzałych owoców na forum, znawcy tych roślin rozpoznają odmianę.Pozostanie Ci tylko zakup czereśni w dobrej szkółce.Tak jest najłatwiej pozyskać ulubioną odmianę nie zapominając o zapylaczu dla niej.Wybór należy do Ciebie,zrobisz jak zechcesz. Pozdrawiam klakier.
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Takie cuda wyszły. W misce w rzeczywistości są ciemniejsze niż na foto.

Obrazek Obrazek
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Awatar użytkownika
Lukas99
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Szkółki, szkółkami. Moim zdaniem najlepiej jest szczepić taką czereśnie. Po co kupować w szkółkach, skoro zrazy dostępne są od ręki. i podkładki właściwie też i to za darmo, jak w tym przypadku. Jeśli ktoś nie umie, to szczepić, szczepić aż się uda. Najlepiej zaszczepić z 10-20 szt. Na pewno jakaś się powinna przyjąć, tylko ważne jest z czereśniami by to zrobić wcześnie.

Pozdrawiam
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poszukaj pod czereśnią[ nie koniecznie tą] młodych drzewek czereśni i masz podkładki do okulizacji , uzbrój się w wiedzę i do dzieła , zawsze możesz coś podpytać w razie wątpliwości , jest na forum wątek szczepienie drzew owocowych , ta droga jest trudniejsza . Prostsza, rozpoznać odmianę i kupić , niekiedy szkółki szczepią na zamówienie .
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

NOWY 83 pisze:jest na forum wątek szczepienie drzew owocowych , ta droga jest trudniejsza
NOWY nie strasz :lol: , bedzie dobrze. Szczepić te smaczne i nie ma co się zastanawiać. Siewki gdzieś poszukać, może być czereśnia ptasia na podkładkę, albo kupić w ogrodniczym podkładki, no i trochę poczytać, od tego miejsca wystarczy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5241787
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Kuję lekturę.
Serdeczne dzięki za info ;:180
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Trochę poczytałem.
W tym roku pozostało mi tylko "Okulizacja drzew owocowych (oczkowanie)". Tak od połowy Lipca do połowy Sierpnia.
Szczepienie drzew owocowych przez stosowanie robi się przed ruszeniem wegetacji.
W takim razie pobawię się w szkółkarstwo :uszy . Zobaczymy co z tego jak wyjdzie. Jak wypali, to zasadzę z pół hektara czereśni i za kilka lat zaproszę wszystkich z forum na degustację ;:306
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Beatagc - nie problemu. Będzie dobrze na świecie i temat odpali ( a to się okaże na wiosnę ), to ci za darmo parę sztuk skubnę. ;:304
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”