Jakie garnki wybrać?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1360
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Jakie garnki wybrać?
Kupiłem garnki z Olkusza seria nazywa się chyba Elipsa albo Eclips. Nadaja sie do indukcyjnych, mozna zmywac w zmywarce. Wyglądają solidnie (grube dno) i elegancko. Polskie i ładne !
- ogor
- 50p
- Posty: 58
- Od: 12 wrz 2008, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: NORDJYLLAND - Pn Dania
Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
Witam, mam roznej masci gary z nierdzewki (drogie i tanie), czy ktos z Was zauwazyl, rozne plamy, cetki, przebarwienia stali nierdzewnej? Nie chce wprowadzac zametu ale bardzo mnie to niepokoii, do tego stopnia, ze chyba zaczne gotowac w garach emaliowanych! dawniej te gary wytrzymywaly kupe lat zanim dno zmatowialo. Nie wiem co o tym myslec . stop stali nierdzewnej zawiera chrom, nikiel, wegiel no i stal. (Nikiel znajduje się w aktualnym wykazie substancji niebezpiecznych). No i teraz co? co z tego ze mam zdrowe jedzonko, jeśli moje gary je zatruwaja? to samo z aluminiowymi wynalazkami. Zapraszam do polemiki bo to jest dla Nas wazne. ps. tylko gdzie kupic gary emaliowane
Przepraszam za brak polskiej czcionki
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Ja wyciągnęłam z zakamarków emaliowane garnki już jakiś czas temu. Nie zastanawiałam się czy gary stalowe są zdrowe,czy nie ale denerwowały mnie te wiecznie nadpalone w nich uchwyty i trudne do utrzymania w czystości pokrywki.
W Polsce nie ma żadnego problemu z kupieniem emaliowanych sprzętów.Kupisz je w każdym supermarkecie i sklepie z gospodarstwem domowym.
W Polsce nie ma żadnego problemu z kupieniem emaliowanych sprzętów.Kupisz je w każdym supermarkecie i sklepie z gospodarstwem domowym.
- ogor
- 50p
- Posty: 58
- Od: 12 wrz 2008, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: NORDJYLLAND - Pn Dania
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Kaja, nie cierpie supermarketow, bez urazy, znajde jakies gary emaliowane dobrej jakosci.
Przepraszam za brak polskiej czcionki
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Uważam, że metalowe są bardzo dobre. Czyści je się metalowymi druciankami.
Nie przypala się w nich pokarm A gdyby co dużo łatwiej doczyścić.
Może te plamy z kamienia jaki jest w wodzie.
Takowy osadzać się lubi w naczyniu.
W metalowych felerem są tylko te uchwyty. Można jednak zapolować na jakieś lepsze modele.
Nie przypala się w nich pokarm A gdyby co dużo łatwiej doczyścić.
Może te plamy z kamienia jaki jest w wodzie.
Takowy osadzać się lubi w naczyniu.
W metalowych felerem są tylko te uchwyty. Można jednak zapolować na jakieś lepsze modele.
- ogor
- 50p
- Posty: 58
- Od: 12 wrz 2008, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: NORDJYLLAND - Pn Dania
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Lagotis nie wydaje mi sie. Stopy metali to czarna magia, np. nie ma zlota proby 1000, jest 0,999, bo jest w stopie 1% ,,syfu,,. Wezmy srebro, dlaczego bizuteria proby 0,800 ,,czernieje,, na niektorych Paniach i Panach? kwas solny! zawarty w pocie czlowieka rozpuszcza caly ten ,,syf,, (kadm, cynk i inne g0wna) ktory jest w tym stopie. Gro ludzi majacych problemy ze zdrowiem, wydziela z potem kwas solny, nie jestem lekarzem, ale podobno to jest problem z watroba. Chemia to nasz ,,przyjaciel,, i najwiekszy wrog.
Przepraszam za brak polskiej czcionki
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Srebro ciemnieje, bo takie są jego właściwości chemiczne - wchodzi w reakcje ze związkami SIARKI.
Postaram się wyjaśnić (w bardzo krótki i przystępny sposób) przyczyny ciemnienia wyrobów ze srebra, które jest zjawiskiem naturalnym a nie wynikiem jakiejś choroby postępującej w organizmie człowieka.
Do wyrobu biżuterii srebrnej używane są stopy srebra o różnej jego zawartości z dodatkiem przede wszystkim miedzi, która również reaguje ze związkami siarki. Siarka występuje w przyrodzie i w otaczającym nas środowisku, między innymi w powietrzu w postaci tlenków siarki - o czym świadczy pokrywanie się patyną dachów wykonanych z blachy miedzianej.
Człowiek spożywa również w swoim życiu pokarmy białkowe, które są zbudowane z aminokwasów, a te w swojej strukturze zawierają także atomy siarki. Produkty przemiany materii usuwane są z naszego organizmu częściowo także przez skórę.
Mamy w swoich kranach wodę oczyszczaną gdzieniegdzie jeszcze związkami zawierającymi aktywny chlor, co przyczynia się do naturalnego procesu ciemnienia wyrobów ze stopów srebra.
Czasami ciemnienie, czernienie (tak zwane oksydowanie) biżuterii srebrnej wykonywane jest w sposób przyspieszony metodą chemiczną i jest działaniem zamierzonym, celowym przez projektanta lub jubilera w celu uzyskania efektu "starzenia".
Postaram się wyjaśnić (w bardzo krótki i przystępny sposób) przyczyny ciemnienia wyrobów ze srebra, które jest zjawiskiem naturalnym a nie wynikiem jakiejś choroby postępującej w organizmie człowieka.
Do wyrobu biżuterii srebrnej używane są stopy srebra o różnej jego zawartości z dodatkiem przede wszystkim miedzi, która również reaguje ze związkami siarki. Siarka występuje w przyrodzie i w otaczającym nas środowisku, między innymi w powietrzu w postaci tlenków siarki - o czym świadczy pokrywanie się patyną dachów wykonanych z blachy miedzianej.
Człowiek spożywa również w swoim życiu pokarmy białkowe, które są zbudowane z aminokwasów, a te w swojej strukturze zawierają także atomy siarki. Produkty przemiany materii usuwane są z naszego organizmu częściowo także przez skórę.
Mamy w swoich kranach wodę oczyszczaną gdzieniegdzie jeszcze związkami zawierającymi aktywny chlor, co przyczynia się do naturalnego procesu ciemnienia wyrobów ze stopów srebra.
Czasami ciemnienie, czernienie (tak zwane oksydowanie) biżuterii srebrnej wykonywane jest w sposób przyspieszony metodą chemiczną i jest działaniem zamierzonym, celowym przez projektanta lub jubilera w celu uzyskania efektu "starzenia".
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Odnośnie garnków emaliowanych - cóż... nie są to takie gary jak kiedyś. Przed 4 laty kupiłam taki komplet . Zależało mi bardzo na jakości, więc wybrałam starą krajową, renomowaną firmę, która zawsze była na wysokim poziomie. I okazuje się, że tak naprawdę warstwa emalii jest tak cieniutka, że już po 4 latach jest po prostu starta z dna. Niesamowicie mnie to zraziło do emalii.
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Właśnie miałam takie doświadczenia z garnkiem do gotowania ziemniaków.
Po jakimś czasie podczas gotowania ziemniaki przywierały. Nie wiedziałam co jest grane.
Okazało się , że emalia starła się pod wpływem ubijania ziemniaków, ubijaczką.
Co do krajowej firmy. To mam metalowy czajnik, który, od wielu lat sprawuje się rewelacyjnie.
Czego nie mogłam powiedzieć o chińskich podróbkach.
Po jakimś czasie podczas gotowania ziemniaki przywierały. Nie wiedziałam co jest grane.
Okazało się , że emalia starła się pod wpływem ubijania ziemniaków, ubijaczką.
Co do krajowej firmy. To mam metalowy czajnik, który, od wielu lat sprawuje się rewelacyjnie.
Czego nie mogłam powiedzieć o chińskich podróbkach.
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Emaliowane jakoś nie kojarzą mi się dobrze. Używam tylko Philipiaka, drogie są owszem, ale kupione 7 lat temu nadal wyglądają jak nowe i nie uwalniają jakiś niebezpiecznych związków do jedzenia. Uważam, ze inwestycja się opłaciła.
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Reklama jest wszechobecna.
Z ta jakością to pewnie jest prawda.Ludzie chcą kupować coraz taniej,a garnki emaliowane i tak nie są tanie.Moje wyciągniete z piwnicy maja ponad 40 lat i świetnie się sprawują.
Z ta jakością to pewnie jest prawda.Ludzie chcą kupować coraz taniej,a garnki emaliowane i tak nie są tanie.Moje wyciągniete z piwnicy maja ponad 40 lat i świetnie się sprawują.
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Teściowa też ma takie - prezent od męża na 40-lecie. Chwali sobie je, mówi że bardzo solidne i żartuje że "do śmierci będą".nerlu pisze:Emaliowane jakoś nie kojarzą mi się dobrze. Używam tylko Philipiaka, drogie są owszem, ale kupione 7 lat temu nadal wyglądają jak nowe i nie uwalniają jakiś niebezpiecznych związków do jedzenia. Uważam, ze inwestycja się opłaciła.
- ogor
- 50p
- Posty: 58
- Od: 12 wrz 2008, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: NORDJYLLAND - Pn Dania
Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
Philipiak, jest produkowany na jednej ,,tasmie,, z tanimi garami o tych samych gabarytach, z dodatkiem termometru i plastykow drewnopodobnych, sprzedawanych w wiadomo w jaki sposob, za chore pieniadze.nerlu pisze:Emaliowane jakoś nie kojarzą mi się dobrze. Używam tylko Philipiaka, drogie są owszem, ale kupione 7 lat temu nadal wyglądają jak nowe i nie uwalniają jakiś niebezpiecznych związków do jedzenia. Uważam, ze inwestycja się opłaciła.
-- N 21 cze 2015 12:14 --
Nerlu i edytka, nawet sie nie przywitaliscie i reklamujecie zwykle gary za grube tysiace, ktore nie sa warte nawet tysiaca zlotych.
Przepraszam za brak polskiej czcionki