Jawor - zgorzel pędów?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jawor - zgorzel pędów?

Post »

Jak sądzicie? W zeszłym roku pojawiła się dziwna szczelina na korze (zdjęcie), w tym roku pojawiają się kolejne pęknięcia, wzdłuż których kora zaczyna się odspajać.
Obrazek Obrazek

Musiałem w tym roku usunąć już jednego jawora, bo podobne odspajanie kory objęło całą nasadę pnia - tyle że działo się to przy korzeniu, widoczna była pod korą biała grzybnia i towarzyszyły temu dziwne wysięki jakiegoś płynu z kory. Tutaj takich wysięków nie widzę.
gruubas
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jawor - zgorzel pędów?

Post »

Podbijam temat bo niestety zauważyłem podobne objawy na kolejnym jaworze i obawiam się, że jeśli nie zidentyfikuję przyczyny i nie znajdę jakiegoś rozwiązania, pożegnam się z kolejnymi drzewami.

Ponieważ nie doczekałem się żadnej rady, postanowiłem usunąć wszystko co wyglądało na chore - wydłutowałem korę, a tam, gdzie łyko odchodziło od pnia także łyko - z niewielkim "zapasem" wokół chorych miejsc. Pomalowałem wszystko funabenem, będę jeszcze podlewał korzenie previcurem bo obawiam się że infekcja mogła sięgnąć w dół pnia do korzeni. Może ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem i poradzi co robić? W kolejce czeka kolejny jawor.

Tak wyglądała moja interwencja:
Obrazek
gruubas
arotang
50p
50p
Od: 15 cze 2015, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jawor - zgorzel pędów?

Post »

Ta biała grzybowa masa pod korą mogą to być objawy opieńki. Wytwarza ona typowe ryzomorfy podobne do korzeni jak i grube płaty grzybni infekcyjnej, która potrafi zabić drzewo na szybcika. Grzybnia infekcyjna opieńki jest stosukowo gruba - daje ją się odrywać grubymi płatami jak papier. Jeśli te objawy się zgadzają to należy wyrywać pniaki zaraz po wycięciu. Opieńka ma "zwyczaj" zabijać drzewa połaciami. W 2013 była makabryczna susza i wiele drzew wyszło z tej suszy osłabionymi więc nalezy się spodziewać wzmożonych wypadów drzew wolno stojących i w drzewostanach. Juz rok temu obserwowałem wzmożone "wypady" świerków. Po takich suszach drzewa wracają do sił nawet do 5 lat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”