Uprawa warzyw w mini-szklarni na balkonie - szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
anaid
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2015, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Uprawa warzyw w mini-szklarni na balkonie - szkodniki

Post »

W szklarni balkonowej mam w doniczkach rzodkiewki, sałaty i pomidory. Niedawno na wszystkim pojawiły się szkodniki - najpierw były to prawdopodobnie mszyce, zaczęłam robić opryski z naparu ze skrzypu polnego i pokrzywy, później też z gnojownika z tych roślin. Parę dni później wydawało mi się, że jest już lepiej, aż tu nagle niektóre sałaty zaczęły gnić, a do tego pojawiły się inne szkodniki - malutkie, białe, jest ich mnóstwo na roślinach i na ziemi dookoła (mączliki szklarniowe?). Żeby nie było za mało problemów, to musiałam wyjechać i zostawić roślinki na 3 dni same, po powrocie 3 sałaty nie żyły już kompletnie, a na nich i dookoła pojawiła się pleśń. :( Dzisiaj zauważyłam na ziemi w doniczkach zielony nalot na wierzchu, jakby mech. We wszystkich doniczkach jest zrobiony drenaż z keramzytu...

Moje pytanie brzmi: jak pozbyć się szkodników i pleśni? Czy jak usunę spleśniałą sałatę, to druga sałata w tej samej doniczce ma szanse przeżyć, czy prędzej czy później ją też pleśń zaatakuje?

Trochę zdjęć (po kliknięciu na zdjęcia otworzą się one w większych rozmiarach):

1. Gnijąca sałata... z widoczną pleśnią i szkodnikami
Obrazek
2. Szkodniki na liściach sałaty
Obrazek
3. Inna sałata ze szkodnikami dookoła
Obrazek
4. Zielony nalot na ziemi
Obrazek
5. Kompletnie spleśniała sałata :(
Obrazek
6. A tu zdrowa rukola, ale opanowana przez inne szkodniki (mszyce?)
Obrazek

Na pomidorach są takie same szkodniki jak na rukoli. Na rzodkiewkach o dziwo żadnych szkodników nie zauważyłam...

Bardzo proszę o pomoc. :( Jestem początkująca w uprawie warzyw (nawet na balkonie) i pewnie wiele rzeczy zrobiłam źle, fajnie byłoby wiedzieć co dokładnie żeby w przyszłości zwracać na to uwagę. Jak nie uda się teraz, to może przynajmniej za rok czy dwa dorobię się swojego balkonowego ogródka. :)
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Uprawa warzyw w mini-szklarni na balkonie - szkodniki

Post »

Zacznij od poczatku.

Po pierwsze zlikwiduj mini szklarenkę, folię, nie wiem co ty tam masz. Rzodkiewka, sałata, rukola - nie wymagają takiego ciepła i wilotności jaka panuje pod folią. Pomidory wyrosną ci na wielkie, krzaczory. Mam nadzieję, że wybrałas odmiany pomidorów karłowych.

Mikroklimat na balkonie- jest gorąco i wszystko się nagrzewa. Ogólnie dając folię stworzyłaś idealne warunki dla mszyc i szarej pleśni. Na wilgotnej glebie dodatkowo zakwitły glony (one same znikna po zruszeniu lekko ziemi i odkryciu folii).

Ziemię, w której rosła sałata wyrzuć, doniczki sparz gorąca wodą i zasadź/posiej nowe rosliny. Jest jeszcze czas, np kapuste pekińska, sałatę, rukole, roszponke, portulake warzywną, mizunę. Do końca czerwca można siać jeszcze fasolkę szparagową i nawet ogórki gruntowe:)

Ja w swoim ogrodzie mam paprykę gruntowa, która jest karłowata, nie wymaga folii i owocuje. Na przyszłośc moze spróbuj ja uprawiać :roll: . Oto dowód:

Obrazek

Co do mszyc. Rukole zwyczajnie opłucz i zjedz :) . Pomidory możesz popryskac jakims środkiem na mszyce. Sałata jeśli ma mszyce postepuj jak z rukola. Bez sensu pryskac warzywa o krótkim okresie wegetacji.

Powodzenia :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”