Przerzedzanie zawiązków po przymrozkach wiosennych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Przerzedzanie zawiązków po przymrozkach wiosennych

Post »

Witam,
Mam taki dylemat. Mam parę drzewek owocowych w zastoisku mrozowym jedyna szansa na dowiezienie owoców do lata to zraszanie antyprzymrozkowe. W tym roku ostatnie miałem 16.05 a wiadomo drzewa już sporo liści mają wtedy więc zawiązki uratowały się miejscami. I tak na jabłonkach czy śliwach są gałęzie gdzie padała woda i jest tam całkiem dużo owoców a są takie gdzie nie ma nic. Pytanie czy dla takiego drzewka stosować i tak zasadę 20 cm ...czy ze względu na to że obok jest gałąź bez owoców można zostawić trochę więcej. Generalnie czy ilość owoców jakie może wykarmić drzewo liczy się sumarycznie dla całej rośliny czy per gałąź ? :)
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Re: Przerzedzanie zawiązków po przymrozkach wiosennych

Post »

A owoce przeznaczone sa na sprzedaż? Jeśli nie, to ja bym nie przerzedzał. Drzewo powinno mieć wystarczająco siły aby wykarmić zawiązki. Ważne aby były smaczne :wink:
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45

Post »

Oczywiście nie na sprzedaż ...przerzedzanie oprócz mrozów dokonuje u mnie Owocówka ;) tyle ze np. Papierówka nie przerzedzona nie będzie kwitła za rok ...i papierówka prawie nie zrzuca sama owoców... Poza tym podobno jak są drobne i dużo to są mniej smaczne :/
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Ale sam twierdzisz, ze natura sama kontroluje :p. Ja bym zostawił w spokoju. Jedynie usunal jakies słabe owoce, aby nie osłabiały inne.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”