Ilość owoców na młodym drzewku
Ilość owoców na młodym drzewku
Witam serdecznie i proszę o radę. W 2014 roku posadziłem dwa drzewka gruszę Konferencje i gruszo-jabłoń Nash a w tym roku mają już Nashi 10 a Konferencja 12 owoców. Miały jeszcze więcej, ale na szczęście część opadła. Kiedyś słyszałem, że młode drzewko powinno owocować dopiero w trzecim roku po posadzeniu, ponieważ wcześniejsze owocowanie osłabia drzewo i będzie słabo owocować w dalszym życiu. Ile owoców powinno się zostawić czy też usunąć je całkowicie?
Pozdrawiam i czekam na poradę.

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ilość owoców na młodym drzewku?
Pozwól zadecydowac drzewku
i ciesz sie z owoców. Nic nie osłabia. To co osłabiało opadło. Wystarczy, że podsypiesz jakiegos nawozu wieloskładnikowego.
Smacznego
A przeżadzanie zawiązków polega na tym, że odlęgłość między jednym a drugim owocem, powinna być ok. 10-15 cm. ZZalezy od owoców, odmiany itd

Smacznego

A przeżadzanie zawiązków polega na tym, że odlęgłość między jednym a drugim owocem, powinna być ok. 10-15 cm. ZZalezy od owoców, odmiany itd
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Witam , zabezpiecz drzewka przed złamaniem .
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Dobra uwaga. Jakies podpórki pod gałązki 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Re: Ilość owoców na młodym drzewku
Dziękuję za porady. Mam nadzieję, że owoce będą smaczne.
Pozdrawiam
.
Pozdrawiam