To wiem ale chodzi mi o materiał. Czy są jakieś problemy z nim typu nie przyjmują się itp.corazonbianco pisze:Kusibab prowadzi sprzedaż wyłącznie hurtową. Minimalna liczba sadzonek świdośliwy przy zamówieniu to 60 szt jednej odmiany.
http://www.in-vitro.pl/pdfy/gotk_cennik ... -03_pl.pdf
Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
Re: Świdośliwa
W jakim miesiącu dojrzewa świdośliwa??Mam kilka krzaczków ale dopiero jeden będzie owocował 

Pozdrawiam Ewa
Lipiec-sierpien zalezy od odmiany
Moje szczepione, wyglądają jakby na jarzębinie dają odrostyseedkris pisze:Szczepiona na jarzębinie nie będzie dawać odrostów.

Moja ma to samo. Podobno tylko przez parę sezonów tak bedzie.
Jaki może być powód braku kwitnienia świdośliwy? W tamtym roku kupiłem na wiosnę dwie kwitnące i w tym roku zakwitła tylko jedna..
Też to mam na jednej. Nie wiem czy była szczepiona ale faktem jest że jest tylko jedna gałąź. Druga świdośliwa tworzy krzak i takich odrostów nie ma.MrPomO pisze:Moja ma to samo. Podobno tylko przez parę sezonów tak bedzie.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To są odrosty z podkładki-jarzębiny. Trzeba je wyrwać lub wyciąć sekatorem, lepiej nożem. Tak się dzieje na początku. Po kilku sezonach problem sam zniknie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Parę lat temu zakupiłam tak popularną dziś świdośliwę. Niestety nie chciała rosnąć i dopiero w tym roku pojawiły się owoce. Bardzo przypominają roślinę która rośsiewa się jak chwast w lesie. Nazwa potoczna to szpilus. Czy nazwa świdośliwa to tylko chwyt marketingowy? Czy to jest ta sama roślina? Bo skoro to rośnie dziko w lesie to po co płacić za sadzonki.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Np. malina, też rośnie w lesie, jednak gdy sadzisz na działce, to wybierasz odmiany szlachetne, ze
szkółki, lub od sąsiada, bo są uszlachetnione.
tak samo między innymi, świdośliwa.
szkółki, lub od sąsiada, bo są uszlachetnione.
tak samo między innymi, świdośliwa.
Rozumiem, że to jest jednak ta sama roślina. Sama kupując sadzonkę poleciałam na nazwę ;-). Porównam sobie w takim razie smak owoców: tej świdośliwy z lasu i ze szkółki
.

Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Ewo życzę smacznego Moje już zniknęły z drzewka.