Chiastofil naprzeciwlistny (Chiastophyllum oppositifolium)
Chiastofil naprzeciwlistny (Chiastophyllum oppositifolium)
Tak jak w temacie chciałbym wiedzieć czy ta roślinka jest w stanie przetrwać duże mrozy bez zabezpieczania bo różnie o tym piszą.
- juni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: chiastofil naprzeciwlistny (Chiastophyllum oppositifolium) -
Mój malutki chiastofil przetrwał ostatnią zimę ,bez śniegu ,z dużym mrozem a ziemia u mnie gliniasta.
Re: chiastofil naprzeciwlistny (Chiastophyllum oppositifolium) -
To wobec tego u mnie też będzie rósł
. Wyjątkowo ładnie prezentuje się w okresie kwitnienia i idealnie pasuje na skalniaki w miejscach pół-cienistych.

Re: Chiastofil naprzeciwlistny (Chiastophyllum oppositifolium)
A ja trzykrotnie go sadziłam i nigdy nie odbił po zimie 

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Ja mam variegatę, zimuje bez problemu ale za to rozrasta się zdecydowanie poniżej oczekiwań 

-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Mam go już od kilku lat. Zimuje bez problemów. Najładniej rośnie w pełnym słońcu i mało wilgotnym. W półcieniu wyciąga się i słabiej kwitnie.
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Po 2 latach postanowiłem odświeżyć temat ponieważ wtedy nie zamówiłem a dzisiaj będąc w sklepie ogrodniczym trafiłem na tą roślinkę i zakupiłem 3 sadzonki,które właśnie teraz wchodzą w fazę kwitnienia i jest to naprawdę bardzo ładna i oryginalna roślina na skalniaki w czasie kwitnienia.
W jakim tempie to się rozrasta w dobrych warunkach ? Sadzić co 20 cm aby szybciej pokryło powierzchnię czy może więcej ? Przedmówcy pisali,że bardzo słabo rośnie i możliwe,że przyczyną jest nieodpowiednie pH gleby wobec którego ta roślinka z tego co wyczytałem jest bardzo wybredna.
Piszą,że koniecznie potrzebuje dość wilgotnej i konieczne wapiennej gleby.
W jakim tempie to się rozrasta w dobrych warunkach ? Sadzić co 20 cm aby szybciej pokryło powierzchnię czy może więcej ? Przedmówcy pisali,że bardzo słabo rośnie i możliwe,że przyczyną jest nieodpowiednie pH gleby wobec którego ta roślinka z tego co wyczytałem jest bardzo wybredna.
Piszą,że koniecznie potrzebuje dość wilgotnej i konieczne wapiennej gleby.
Bardzo bujnie i ładnie u mnie to się rozrasta i wyraźnie się powiększyło przez około miesiąc od wysadzenia.Widocznie dobrze trafiłem z doborem ziemi pod to. Gleba jaką pod to dałem to mieszanka - bardzo wapienna glina,żwir,piaszczysta gleba jaką mam na działce i trochę kompostu.Jest przepuszczalna ale przy tym dobrze trzyma wilgoć a pH jakie zmierzyłem to około 7,5 czyli lekko wapienna. W czasie kwitnienia to moim zdaniem zdecydowanie jedna z ładniejszcyh roślin na skalniak.