Ubita, nieprzepuszczalna ziemia
Ubita, nieprzepuszczalna ziemia
Hejka. W tamtym roku zasadziłem trawę i się nie przyjęła. Prawdopodobnie dlatego że ziemia w tym miejscu jest bardzo ubita. Można ją orać ale wystarczy jeden deszcz i znów jest bardzo zwarta. Jak zerowym kosztem sprawić że stanie się bardziej przyjazna?
Zastanawiam się nad dodaniem do niej kory drzewnej uzbieranej w lesie lub piasku.
I tu mam pytanie: Czym jest piasek grubo ziarnisty? Piasek zwykły (taki z piaskownicy) się nie nadaje? Do żwiru dostępu nie mam.
Zastanawiam się nad dodaniem do niej kory drzewnej uzbieranej w lesie lub piasku.
I tu mam pytanie: Czym jest piasek grubo ziarnisty? Piasek zwykły (taki z piaskownicy) się nie nadaje? Do żwiru dostępu nie mam.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ubita, nieprzepuszczalna ziemia
Obojętnie jaki piach i solidnie wymieszać
A w jakiej proporcji? Ile go na powiedzmy metr kwadratowy? Będę orał jakieś 5 cm gleby.
- PiotrekP
Orkę robisz widelcem?
Od 10cm piachu na gliniastych glebach.
Od 10cm piachu na gliniastych glebach.
Byś się zdziwił
Ale na m2 tak z pół kilo piachu sypać?
Myślę że dodatkowo zmieszam go z rozdrobnioną korą.

Ale na m2 tak z pół kilo piachu sypać?
Myślę że dodatkowo zmieszam go z rozdrobnioną korą.
- PiotrekP
Nie dawaj kory. Nie wiem ile to jest pół kilo piachu
na m2 daj minimum 5cm warstwę.

Pół kilo,to tyle co mieści się w solniczce.5 cm, to dobra ilość,a będzie to 50 litrów piachu na 1 m kwadratowy,
czyli 5 wiader.
czyli 5 wiader.
No ładnie .
Czyli muszę betoniarkę wynająć.
5cm? Skąd ja tyle piachu wezmę.
Czyli muszę betoniarkę wynająć.
5cm? Skąd ja tyle piachu wezmę.
A nie ma u was składów z materiałami budowlanymi? U mnie piasek można kupić nawet na składzie węgla, z ich własnym dowozem do klienta. Sam piasek nie jest nawet drogi.GPR+ pisze:? Skąd ja tyle piachu wezme

Pozdrawiam Józef
Ostrożnie z piachem. Ten drobny powoduje jeszcze gorsze zbijanie się ziemi. Jeśli już to gruboziarnisty. A jak wiadomo najlepsze lekarstwo na jakiekolwiek problemy z glebą to kompost-optymalizuje strukturę gleb każdego rodzaju.
No i tu właśnie docieramy do pytania z pierwszego postu.
Piach gruboziarnisty to...?
Piasek z piaskownicy jest jako ziarnisty?
Tak żeby mieć jakieś porównanie.
ps. Sadzę zieleń w czynie społecznym i raczej nie zamierzam dopłacać do interesu kupując piach.
Piach gruboziarnisty to...?
Piasek z piaskownicy jest jako ziarnisty?
Tak żeby mieć jakieś porównanie.
ps. Sadzę zieleń w czynie społecznym i raczej nie zamierzam dopłacać do interesu kupując piach.
Ten z piaskownicy to drobnoziarnisty. Gruboziarnisty to juz praktycznie malutkie kamyczki, taki jak się w rzece często widzi.
Dla poprawienia drenażu stosuje się też kulki styropianowe. Nie stwierdzono podczas wieloletnich doświadczeń jakiegoś złośliwego działania styropianu na glebę.
Dla poprawienia drenażu stosuje się też kulki styropianowe. Nie stwierdzono podczas wieloletnich doświadczeń jakiegoś złośliwego działania styropianu na glebę.
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli masz dostęp do wody to zastosuj EMy i parę razy podlej a na pewno zobaczysz poprawę.
Joanna
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zamiast kory z lasu dodaj przekompostowane zrębki. Można je zorganizować od firm robiących wycinki, kompostują się zaskakująco szybko i dobrze poprawiają strukturę gleby. Do tego torf i żwirek, zamiast miałkiego piasku.GPR+ pisze: Zastanawiam się nad dodaniem do niej kory drzewnej uzbieranej w lesie lub piasku.
Wspomniany przez kogoś kompost też byłby idealny do poprawienia struktury gleby. U mnie cienka warstwa torfu, kompostu i piasku zupełnie zmieniła wierzchnią warstwę gleby w części warzywnika.
U mnie wiele miejsc w ogrodzi jest wysypanych zrębkami, które powoli się rozkładają tworząc warstwę próchnicy. Dla cierpliwych i leniwych to niezły sposób poprawienia jakości gleby.