Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Co to te czerwone śliczne kwiatki???
Twój klonik jest obiektem moich westchnień! Jak się mi napatoczy, na pewno zakupię!
I niesamowicie wygląda ten pień ścięty! Fajny klimat! Też takiego chcę! ;:145
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu z tej strony ( od pnia) Twojego ogrodu nie widziałam, piękny jak z każdej innej . I cudne zdjęcie.
A te klony koniecznie muszę pomyśleć, pięknie się prezentują. Bałaś się że przemarznie, to one takie wrażliwe są?.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Jakieś trzy lata temu kilka różnych kloników zgarnęłam po 4 zł za sztukę na wyprzedaży w markecie.
Między innymi znalazły się tam 3 sztuki Orange Dream,3 Katsury i 2 Green Glory - tej odmiany nigdzie więcej nie widziałam, ale ładnie i dość szybko rośnie.
Był jeszcze jeden, który od początku wyglądał kiepsko i dość szybko padł.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu u mnie też podlewa z nieba od wczorajszej nocy, mam pytanie a propos Orange Dream ,czy dobrze widzę że rośnie w pełnym słońcu?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandziu musze przyznać, że masz niezwykły dar komponowania ze sobą roślin. Tworzysz takie duety, na które ja w życiu bym chyba nie wpadła a wyglądają bajecznie. ;:215 Np. żurawki pięknie zestawiasz z inną roślinnością. ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, bardzo lubię wracać do twoich zakątków. Kompozycje z "upadłym" drzewem genialne, również lubię takie naturalne dodatki, A do tego kolorowe żurawki, ileż odcieni one wnoszą do ogrodu ;:oj
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

U nas też susza i zapowiadanych opadów nie widać... Ścieżka wydawało mi się, że jest u Ciebie dłużej, pewnie inny jej fragment...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu, ale ze mnie znawczyni traw. :;230 Ale i tak mi się podoba proso z żurawkami. :D Klimatycznie wyglądają rabaty. ;:215 Dereń ładny taki ażurowy, mój przycinany coraz szerszy i zagłusza pęcherznice obok. ;:222 Susza też u mnie, zapowiadane od dwu dni deszcze nie dotarły.
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Wandziu, kiedy przycinasz łodygi, liście tulipanów? Trochę mnie już denerwują te sterczące kikuty... Od razu po przekwitnięciu wyłamuję nasienniki, łodygi zostawiam. Część ukryta jest pod liśćmi innych roślin, ale sporo na wierzchu ;:222 .
:wit
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Wando!!!Na str25- 29 zatrzym alam się dośc długo.Przepięknie obsadzona dróżka.Tyle pięknych roślin tak świetnie ze sąbą korespondują.Zurawek i ja już mam troszkę i bardzo je polubiłam.Czosnki muszę dokupić-pięknie wyglądają w takiej grupie.
Co z różami?
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

an-ka pisze:Na str25- 29 zatrzym alam się dośc długo.Przepięknie obsadzona dróżka.Tyle pięknych roślin tak świetnie ze sąbą korespondują.
Ja też dłuzej tam postałam bardzo mi się podoba to zestawienie żurawek z prosem, choc sama bym na to nie wpładła, a przeciaz mam i to i to. Fotki ;:333
Moje Pomponele mają po kilka pączusiów :shock: bardzo malutkie bo przecież sadzone w kwietniu z gołym korzeniem. (Co prawda miały być Baronessski ale co tam....ta pomyłka coraz bardziej mi sie podoba, choć na początku tak tego nie widziałam....)

Wandziu wiesz przymierzam się do zakupu dzwonków, a wiem że była u Ciebie dyskusja na ten temat, chyba Marysia Mufka polecała dzwonek Poszarskiego, chodzi mi o taki co będzie tworzył zgrabną kupkę i będzie długo kwitł...(może za dużo na raz wymagam).

A deszczu ani widu ani słychu. ;:185
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Wandziu, Czesław to pijak, ale przynajmniej w zamian daje cień. U mnie pijakami są wiatr i słońce :roll: .
Czekamy na Twoje róże i ogrodowe kompozycje.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Anna11, witaj Aniu z pięknego ogródka! Niedługo wstawię róże, jak tylko się uporam ze zdjęciami. Cieszę się, że lubisz je u mnie oglądać ;:196
April, wzięłam ze sobą aparat, ale potem jakoś zapomniałam o zdjęciach, a że nikt mi nie przypomniał, to fotek ni ma. Jolu, co do klonika, to może on coś w korzeniach ma. Sprawdzałaś?
Elwi, te całe niszczylistki, to byłoby pół biedy, gdyby tylko liście obgryzały, ale one włażą do środka kwiatu i wiercą dziury jak wiertłem na wylot przez wszystkie płatki. Na szczęście latają powoli i można niektóre wyłapać. Chyba już z kilkadziesiąt utłukłam ;:219
Sweetdaysy, ja róże opryskuję bardzo niechętnie, bo nienawidzę grzebać się w tej śmierdzącej chemii. Jednak gdy jestem zmuszona, opryskuję. Na razie zrobiłam jeden oprysk Topsinem, no i na mszyce Decisem, ale odnoszę wrażenie, że już on nie dziala. Będę próbować czymś innym.
Pulpa, no jasne, że już kwitną różyczki, ale nie miałam czasu zrobić im sesji. Postaram się wkrótce. ;:108
Takasobie, te czerwone kwiatuszki to był kuklik odmiany Flames of Passion. I faktycznie, wyglądał jak strzelające w niebo płomyki pełne energii.
DTJ, czytałam Dorotko o klonikach palmowych, że są wrażliwe na mróz, lecz w moim przypadku to się nie sprawdziło. Są wytrzymałe, tylko nie mogą rosnąć na patelni, bo listki się przypalają.
Madziagos, miałaś nieprawdopodobnego farta z tymi klonikami po 4 złocisze. Moje też były z przeceny, ale kosztowały po kilkanaście zł. Tylko Garneta mam po normalnej cenie, bo bardzo mi zależało akurat na tej odmianie.
Dorcia7, mój Orange Dream ma pełne słońce, lecz tylko do południa. Potem sobie odpoczywa. Ale bywa, że i tak przypalają mu się listki w czasie dużych upałów.
Aneczka1979, kiedyś wsadzałam rośliny, gdzie popadło. Po prostu tam, gdzie było miejsce. Potem zaczęłam dostrzegać, że aby było ładnie, trzeba zastanawiać się na doborem roślin. Chodzę więc czasem po ogrodzie i dumam, co z czym by pasowało. ;:224
Nifredil, oj tak, żurawki są idealne do wypełniania luk i do tworzenia wszelkich kompozycji. Sama je rozmnażam i dosadzam. Dzięki nim zawsze jest w ogrodzie kolorowo, nawet gdy nic nie kwitnie.
An-ka, czosnki rozrastają się same, ale nie lubią zastoisk wodnych. Jedna ich wada to zasychające końcówki liści, więc trzeba je sadzić za innymi bylinami. Kupisz sobie parę cebul, a za rok będziesz mieć trzy razy tyle. Moja kępa powstała właśnie z jednej cebuli. ;:108
Kropelka, Ja miałam Mariolko tę samą ścieżkę, ale ona była wyłożona kamieniami pomiędzy płytami chodnikowymi. A teraz te kamienie wymieniłam na kostkę granitową, żeby pasowało całości. :)
Cyma, zestawienie trawy i żurawki to u mnie standard, bo wiosną gdy jeszcze nie ma traw i róż i hortensji, żurawki nadają kolor rabatom.
Katja, otóż z tulipanami to u mnieKasiu jest tak, że po kwitnieniu, tak samo jak ty, tylko je ogławiam. I potem sobie stoją takie badyle. Ale stoją tylko do momentu, gdy są zielone, bo gdy tylko trochę przyschną i zaczną się na nich pojawiać jakieś paskudne plamy, natychmiast je ścinam. Właśnie to teraz codziennie robię, bo wyglądają koszmarnie.
Fiskomp, ależ Pomponelki są cudne! Ja też je posadziłam tej wiosny. Baronesse mam również, są nieco ciemniejsze. Zobaczymy, jak nam się te Pomponelki niedługo rozwiną. Basiu, co do dzwonków, to chodziło w końcu o dzwonek dalmatyński. Ja kupiłam sobie zimą w markecie dwie sadzonki w doniczkach i udało mi się je przetrzymać do wiosny. Teraz zaczynają kwitnąć, ale jeszcze słabiutko. Dostałam w kolorze fioletowym, choć wolałabym niebieskie.
ASK_anulla, nastała pora róż, nie nadążam robić im zdjęć, bo stale rozwijają się nowe kwiaty. Jak ja kocham ten czas :heja
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Tego typu farty przecenowe trafiają się raz.
A ja mam to szczęście, że na nie trafiam.
Jednak swojego czasu kupowałam ładne sadzonki klonów palmowych, japońskich, ussuryjskich, Ginnala i Shirasawy w cenie od 2 do 4 zł w szkółce leśnej.
Drzewka były kopane z gruntu, więc można je było kupić jedynie wczesną wiosną i jesienią.
Obecnie niektóre z nich maja już po 2 metry i na prawdę cieszą oczy.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Widzę, że z żurawkami robisz tak jak z tulipanami, kilka takich samych odmian koło siebie. Fajnie to wygląda. Ja chcąc pomieścić jak najwięcej odmian sadziłam po jeden. Twój pomysł jest lepszy. ;:215
Zaczęłam sadzić tulipany tak jak ty, teraz spróbuję z żurawkami. Bardzo inspirujący jest Twój wątek.
Klon Orange Dream piękny u Ciebie, piękny u mojej mamy ;:oj Teraz to będzie mój "dream"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”