U siebie mam 2 rodzaje Floksów szydlastych sadzonych w ubiegłym roku: 'Emerald Cushion Blue' i Atropurpurea'
Floksy już powoli przekwitają i na 'Cushion Blue' widzą, że pędy robią się w niektórych miejscach żółtawe.
Może wymagają delikatnego zasilenia nawozem wieloskładnikowym?
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Beatko śliczny ten Swizzly. Nie miałabym absolutnie nic przeciwko, żeby i u mnie się taki znalazł A szansa jest, bo w tamtym roku posadziłam kilka... Elu twoje też śliczne, zwłaszcza ten z białym środkiem
To ja też się pochwalę
Od kilku dni kwitnie u mnie biały
U mnie też pomalutku rozkręcają się
Blue Paradise i Peppermint Twister
Dwie siewki ,które w tym roku naprawdę mnie zaskoczyły
Cudowny malinowy kolor i naprawdę duże kwiaty ,dla porównania siewka o podobnej barwie ,ale wielkość kwiatów jak u większości floksów i drobna ,ale urocza Natasza
Ten ma drobne kwiatki ,ale z takim kształtem płatków jeszcze się nie spotkałam na razie kwitnie tylko jedna gałązka ,czekam aż rozwinie się cały krzaczek ,bo nie wiem czy to tylko taka mutacja ,czy cały będzie taki strzępiasty Porównałam go z Blue Paradise i z Twisterem
1- niebieski floks Blue Paradise- jest niebieski cały czas, czy tylko gdy nie ma słońca.
Bo ja mam niebieskiego, ale jak oświetla go słońce, to jest liliowy.
2- floks z postrzępiony płatkami- wysiał się ze zwykłych floksów?
I ogólnie, jak Wam się floksy zachowują jeśli chodzi o mączniaka i i inne grzybowe choroby?
Ja mam takie floksy wściekle różowe, to ich żadna choroba nie bierze.
Siewki 3- letnie też nie chorowały jak na razie, ale w czerwcu parę złapało mączniaka,
przy okazji oprysków i je opryskałam i przeszło.