Sukulenty i kaudeksy Ewy cz.II
Re: Sukulenty i kaudeksy Ewy cz.II
Piękne masz te roślinki.
niesamowite kaudexy
a szklarenki zazdrrrrrrrrrrrrrroszczę ;)

- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Szur, szur, odkurzamy, odświeżamy ten zaniedbany wątek.
Żyję i mam się dobrze, większość roślin również. Tydzień temu jeszcze była I Komunia młodszego latorośla, byłam z niej dumna, bo przygotowałam ją sama, SAMA! Biały tydzień minął, emocje oklapły, można wracać do "normalnego" życia. Ogarnęłam w miarę niewielki warzywnik, posadziłam trochę kwiatków, przesadziłam datury.
Sukulenty prażą się w szklarence, spora część poprzesadzana, reszta stoi i prosi o nowe domki. Szkoda, że doba ma tylko 24 godziny, a ja mam tylko dwie ręce.
Dość już przydługiego wstępu.
Bowiee się budzą

fockea szaleje

gasteria z lewej prosi o nowe lokum

jedne poprzesadzane

a innym dobrze i w ciasnym, ceropegia woodii

jesienny nabytek, euphorbia white ghost

adenia keramnathus

I tyle na razie. Pozdrawiam wiosennie
.
Żyję i mam się dobrze, większość roślin również. Tydzień temu jeszcze była I Komunia młodszego latorośla, byłam z niej dumna, bo przygotowałam ją sama, SAMA! Biały tydzień minął, emocje oklapły, można wracać do "normalnego" życia. Ogarnęłam w miarę niewielki warzywnik, posadziłam trochę kwiatków, przesadziłam datury.
Sukulenty prażą się w szklarence, spora część poprzesadzana, reszta stoi i prosi o nowe domki. Szkoda, że doba ma tylko 24 godziny, a ja mam tylko dwie ręce.
Dość już przydługiego wstępu.
Bowiee się budzą
fockea szaleje
gasteria z lewej prosi o nowe lokum
jedne poprzesadzane
a innym dobrze i w ciasnym, ceropegia woodii
jesienny nabytek, euphorbia white ghost
adenia keramnathus
I tyle na razie. Pozdrawiam wiosennie

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No proszę - jak ładnie u Ciebie!
Dobrze że wróciłaś i... nie znikaj na tak długo. Bo czas jest pojęciem względnym, dla przyjaciół zawsze wypada go znaleźć.

Dobrze że wróciłaś i... nie znikaj na tak długo. Bo czas jest pojęciem względnym, dla przyjaciół zawsze wypada go znaleźć.

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Popieram Henryka! Świetnie, że się pojawiłaś! I też byłabym dumna z własnoręcznie przygotowanej Komunii. Wbrew pozorom, wielu znajomych nie uległo modzie i robiło u siebie
Wspaniale znów widzieć Twoich podopiecznych
A z innej beczki - bo rośliny jak zwykle wspaniale wyglądające, ale moje pytanie brzmi: skąd masz te zielone drabinki???
Szukam ich wszędzie, cudem trafiłam na terakotę (wykupiłam wszystkie, tj. całe pięc sztuk), a reszta to białe, które dobre są na okna, ale nie na stojaki, jakie mam. Błagam o odpowiedź, plisssss 

Wspaniale znów widzieć Twoich podopiecznych

A z innej beczki - bo rośliny jak zwykle wspaniale wyglądające, ale moje pytanie brzmi: skąd masz te zielone drabinki???

- eba
- Kontakt:
Wiem, Henryku, że nic mnie nie tłumaczy. Dobrze, że przyjaciele z forum wiele wybaczają
.
Żanetko, wiosną były nie tak dawno w tesco po kilka zł. Te mają nawet taki myk, że na górze mają otwory, w które można wcisnąć następne pięterko.

Żanetko, wiosną były nie tak dawno w tesco po kilka zł. Te mają nawet taki myk, że na górze mają otwory, w które można wcisnąć następne pięterko.
- piasek pustyni
No tak, u mnie tesco nie ma...
Szkoda...
Będę je podziwiać na Twoich roślinkach, bo nie znikniesz już na tak długo

Będę je podziwiać na Twoich roślinkach, bo nie znikniesz już na tak długo

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajna kolekcja
, gasterie i adenium widać, że chyba odzwyczaiły się od słońca

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
No nie!...ta Ceropegia woodii coraz bardziej wichruje moją wiedzę
Nadal podąża w nieznanym mi dotąd kierunku!
Jak już wcześniej pisałam - jak tylko podpatrzyłam ją kiedyś u Ciebie, swoje też zaczęłam raz za razem przycinać, wyciągać bulwy - ale prawie żadnego efektu;liście zrobiły się ciemno zielone, duże - ale nie tak grube jak u Twojej, że o "kaudeksie" nie wspomnę...A Ty piszesz, że ona tak sama z siebie

Jak już wcześniej pisałam - jak tylko podpatrzyłam ją kiedyś u Ciebie, swoje też zaczęłam raz za razem przycinać, wyciągać bulwy - ale prawie żadnego efektu;liście zrobiły się ciemno zielone, duże - ale nie tak grube jak u Twojej, że o "kaudeksie" nie wspomnę...A Ty piszesz, że ona tak sama z siebie

- eba
- Kontakt:
To pewnie mutant jakiś
. Chciałabym w tym roku doczekać przypadkowego zapylenia kwiatków i nasion. Pewnie te z nasion (jak i ta) mają większe skłonności do "tycia"
.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2014, o 13:42
- Kontakt:
Witaj!
Masz wspaniałą kolekcję sukulentów, co krok to ciekawsze dziwadełko!
Szczególnie zachwycają mnie kwiaty wszystkich stapeliowatych, nie można się na nie napatrzeć... I ta uncarina...
Po ilu latach ci zakwitła? Masz ją z nasiona czy z sadzonki? Chyba będzie mi się śnić po nocach... Czy dobrze widzę, że na zdjęciu z kwiatem ceropegii na drugim planie jest Xerosicyos danguyi?
Od dawna go masz? Możesz powiedzieć, jakie ma wymagania, co lubi a czego nie?

Pozdrawiam
Karolina
Karolina
- eba
- Kontakt:
Uncarina jest już u mnie kilka lat, już nie pamietam ile. To siewka i szybko zaczeła kwitnąć.
Xerosicyos danguyi nie jest łatwą rośliną w uprawie, przynajmniej u mnie. W zasadzie warunki podobne do innych sukulentów, ale bez ostrego światła i trzeba uważać z podlewaniem. Czasem wypuści kawałek łodygi, ale przez większość czasu... sobie stoi
.
Trochę świeżych zdjęć:
moja ulubienica dorstenia gigas, przeżyła zimę, mam nadzieję, że będzie rosła

adenia keramanthus, przybyła jesienią, podczas transportu ułamał się kawałek pędu, wstawiłam go do seramisu, przeżył i rośnie w nowym podłożu

euphorbia stellata

Coś małego, ale o ciekawej fakturze: senecio pendulus

kolejna ciekawa faktura: bombax palmeri

i cała, duża już roślina

ceraria pygmaea ma się dobrze i już kwitnie

monadenium ellenbeckii

aloe saponaria (od Beatki)

i euphorbie bubalinki (od Martusi)

i na koniec kalanchoe rhombopillosa

Xerosicyos danguyi nie jest łatwą rośliną w uprawie, przynajmniej u mnie. W zasadzie warunki podobne do innych sukulentów, ale bez ostrego światła i trzeba uważać z podlewaniem. Czasem wypuści kawałek łodygi, ale przez większość czasu... sobie stoi

Trochę świeżych zdjęć:
moja ulubienica dorstenia gigas, przeżyła zimę, mam nadzieję, że będzie rosła

adenia keramanthus, przybyła jesienią, podczas transportu ułamał się kawałek pędu, wstawiłam go do seramisu, przeżył i rośnie w nowym podłożu
euphorbia stellata
Coś małego, ale o ciekawej fakturze: senecio pendulus
kolejna ciekawa faktura: bombax palmeri
i cała, duża już roślina
ceraria pygmaea ma się dobrze i już kwitnie

monadenium ellenbeckii
aloe saponaria (od Beatki)
i euphorbie bubalinki (od Martusi)
i na koniec kalanchoe rhombopillosa
- piasek pustyni
Ewa! Jak fajnie zobaczyć Twoje roślinki znowu
Pendulusa mam też, ładnie się zaznaczają te jego wzorki, efektowna roślinka. Reszta u Ciebie to prawdziwy kaudeksowy raj - a bubalinki fajnie rosną. Natomiast Bombax palmeri szczególnie zwrócił moją uwagę. Imponujący!

Pendulusa mam też, ładnie się zaznaczają te jego wzorki, efektowna roślinka. Reszta u Ciebie to prawdziwy kaudeksowy raj - a bubalinki fajnie rosną. Natomiast Bombax palmeri szczególnie zwrócił moją uwagę. Imponujący!

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Jak zawsze - bardzo egzotycznie i klimatycznie. Euphorbia stellata - świetna , a Kalanchoe rhombopillosa - jeszcze bardziej. Od Żanety dostałam w zeszłym roku maluszka - cudem przezimował, dopiero niedawno zaczął rosnąć - bardzo lubię sie mu przyglądać - to klejnocik!
- eba
- Kontakt:
Żanetko, bombaxa jesienią nabyłam, cena była bardzo przystępna, bardzo mi sie podoba
. Liściory szybko mu rosną, teraz tak wygląda:

Beato, kalanszak był w zasadzie przypadkowym gratisem do zakupionego sukulenta. Zostawiłam, urósł, a rozpoznałam go w dopiero u Żanetki
.
Ceraria pygmaea nadal kwitnie

Inne cudaki: bursera fagarioides, a w tle moje jedyne 2 szt. kaktusów w całym tym bałaganie

gasteria bicolor var. liliputana będzie kwitła

inna też nie chce być gorsza

kwitnie monadenium coccineum

a tak wygląda od spodu

Inne:
bombax ellipticum, euphorbia lactea variegata, i sliczna nowość, sterculia colorata

Matelea cyclophylla przeżyła zimę, chyba się dogadujemy, przydałby sie jeszcze kwiatek

i pieniek

i resztki stapeliowatych

Beato, kalanszak był w zasadzie przypadkowym gratisem do zakupionego sukulenta. Zostawiłam, urósł, a rozpoznałam go w dopiero u Żanetki

Ceraria pygmaea nadal kwitnie
Inne cudaki: bursera fagarioides, a w tle moje jedyne 2 szt. kaktusów w całym tym bałaganie

gasteria bicolor var. liliputana będzie kwitła
inna też nie chce być gorsza
kwitnie monadenium coccineum
a tak wygląda od spodu
Inne:
bombax ellipticum, euphorbia lactea variegata, i sliczna nowość, sterculia colorata
Matelea cyclophylla przeżyła zimę, chyba się dogadujemy, przydałby sie jeszcze kwiatek

i pieniek
i resztki stapeliowatych