Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD
Marysiu zawsze z biciem serca wchodzę do Ciebie. Cudnie swoje rośliny pokazujesz, trudno wymieniać wszystkie. Róże i jarzmianka szczególnie mi się podobają. Nawet gdybyś robiła zdjęcie trzem roślinom, to też byłyby to wspaniałe zdjęcia.
Ja czytam większość wpisów nawet, jak się do nich nie ustosunkowuję. Jakoś głupio wejść do kogoś i obejrzeć obrazki. 
- MariaWy
- 1000p

- Od: 3 lip 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maryniu przychodzę do Twojego ogrodu z wielką przyjemnością i za każdym razem jestem zauroczona różnorodnością roślin i Pięknymi zdjęciami .
Pozdrawiam .
Pozdrawiam .
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem jestem ,nieco spóźniona dzisiaj a widzę, że już porannych wejść zaliczył mój wątek kilkanaście!
Nie jest źle! Żeby te wejścia choć w części uwidoczniły się we wpisach ... marzenie ściętej głowy.../żartowałam!
/ Jestem realistką a nie marzycielką...
Różami tydzień rozpoczynam...

plocczanka Lucynko bardzo mnie cieszą takie wpisy i radocha wielka! Bardzo,bardzo dziękuję!
cyma2704 Soniu serdeczności ślę za takie miłe
słowa dla mnie!
Wpisy to i ja czytam w odwiedzanych wątkach ,żeby się nie kompromitować napisaniem czegoś co zostało powiedziane nieco wcześniej...
Skoro mam czas na wejście na FO to i na przeczytanie i zaznaczenie swojej obecności jeżeli mi się spodobało lub mam taką ochotę
... Nie za każdym razem oczywiście bo tak się nie da ale od czasu do czasu...wypada!
Bo jaki sens bycia tutaj...
Czapka niewidka , podglądanie i wykorzystywanie cudzych pomysłów i inspiracji to nie fair...po mojemu...A to częste i zauważalne praktyki...niestety
! Ale gwoli ścisłości i sprawiedliwości napotyka się też wpisy "...odgapię"
choć bardzo sporadycznie
...
już dość, wystarczy! i tak niczego nie zmienię ...ale co mi tam...
MariaWy dla mnie przyjemnością jest Twoja tutaj obecność!
Bardzo dziękuję za wizytę i tak miłe słowa! 
Każda serdeczna opinia jest dla mnie niezmiernie ważna!
Wysoką oglądalność zaliczył mój wątek podczas tego weekendu !

jarzmianka Moulin Rouge

Hosta "Moerheim"

Hosta - Lancifolia

Eiffel Tower

Chrysler Imperial

penstemon

canina

chippendale

swany

krzewuszka

Alchymist

ostrogowiec

New Dawn

Różami tydzień rozpoczynam...

plocczanka Lucynko bardzo mnie cieszą takie wpisy i radocha wielka! Bardzo,bardzo dziękuję!
cyma2704 Soniu serdeczności ślę za takie miłe
Wpisy to i ja czytam w odwiedzanych wątkach ,żeby się nie kompromitować napisaniem czegoś co zostało powiedziane nieco wcześniej...
MariaWy dla mnie przyjemnością jest Twoja tutaj obecność!
Każda serdeczna opinia jest dla mnie niezmiernie ważna!
Wysoką oglądalność zaliczył mój wątek podczas tego weekendu !

jarzmianka Moulin Rouge

Hosta "Moerheim"

Hosta - Lancifolia

Eiffel Tower

Chrysler Imperial

penstemon

canina

chippendale

swany

krzewuszka

Alchymist

ostrogowiec

New Dawn

- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
No, no, ale pokaz różany
. Nie wiedziałam, że masz tyle róż, a z tego, co pamiętam, to jeszcze sporo 'w zapasie'
. Fajnie!. Że też te Twoje piwonie tak łatwo kwitną na 'niby' piaszczystej ziemi. U mnie trzeba dobrze nakłaść nawozu, a i tak albo zakwitną, albo pokażą jakiś marny kwiatek. No cóż, nie można mieć wszystkiego
. Jakoś tu lepiej drzewiastym.
U nas jest całkiem chłodno, to idę wysadzić końcówkę aksamitek.
Część mi w ogóle nie wzeszła
. Nic to, mam dość siania i rozsadzania jednorocznych. Raz na 20 lat wystarczy
.
U nas jest całkiem chłodno, to idę wysadzić końcówkę aksamitek.
Część mi w ogóle nie wzeszła
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Róże na pierwszej fotce, przepiękne.
Piwonie u Ciebie dają czadu, szczególnie te białe mi się podobają.
Kolor ostrogowca jest zachwycający.
Maryniu, świetny z Ciebie fotograf bo potrafisz wydobyć najpiękniejsze cechy każdej rośliny.
Piwonie u Ciebie dają czadu, szczególnie te białe mi się podobają.
Kolor ostrogowca jest zachwycający.
Maryniu, świetny z Ciebie fotograf bo potrafisz wydobyć najpiękniejsze cechy każdej rośliny.
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Maryniu masz pięknie i kolorowo
U mnie wszystko usycha , nie padało od ponad miesiąca
Wszystko usycha.
Pokazuj dużo swojego ogrodu , bo chociaż nacieszę oczy u Ciebie

U mnie wszystko usycha , nie padało od ponad miesiąca
Pokazuj dużo swojego ogrodu , bo chociaż nacieszę oczy u Ciebie
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Maryniu,piwoniami się pozachwycałam ,jakby dla mnie były
i róże masz takie piękne,tak lubię ten ogród i panią tego ogrodu pozdrawiam 
- marpa

Aniu piszesz..." Że też te Twoje piwonie tak łatwo kwitną na 'niby' piaszczystej ziemi"...
Piwonie leciwe jak i właścicielka , nowe też nie wszystkie zakwitły bo one wbrew pozorom kaprysić lubią ...Niby piaszczystej ziemi nie mam u mnie ziemia jest lekka i przepuszczalna ale piaszczystą bym jej nie nazwała...Często wszelkie niepowodzenia uprawowe składa się na karb ..mojej ziemi..to ulubione stwierdzenie z lubością
tutaj używane ...
A moim zdaniem to nie tak... jak się chce to ziemi można pomóc a powodzenie w uprawie można zepsuć zarówno nadgorliwością jak i zaniedbaniem...Doświadczenie mam w tym względzie spore !
Nie zawsze możemy uzyskać takie okazy jakie widzimy
w innych ogrodach to oczywiste ale nie można też rezygnować ..bo u mnie to nie...Ale jak się ma wytłumaczenie to łatwiej ...
Aga
jak mi miło,że tyle ciepłych uwag wyrażasz podczas odwiedzin u mnie! Fotki wychodzą jakieś tam
... każdy z nas ma jakieś talenty !
Jestem uradowana, że cieszą się uznaniem pewnej / nielicznej ale stałej/ grupy osób , które bywają u mnie w odwiedzinach lub tylko podglądają ale co ważne dla mnie ...wracają!
bo liczba " wejść"utrzymuje się na stałym poziomie...
Inaczej nic by tu było po mnie!
e-babcia Jadziu jak miło,że jesteś!
Właśnie wczoraj podczas plewienia i mojej pracy myślowej
pomyślałam właśnie o Tobie...że Ciebie nie widzę ostatnio na FO
U mnie trochę wilgoci jeszcze jest ziemia tylko na powierzchni przeschnięta więc podlewam tylko nowe nasadzenia a Tobie współczuję gruntownego podlewania !
Dziękuję serdecznie za odwiedziny,że nie zapominasz o mnie!
koziorozec Martusiu dziękuję za odwiedziny ! Piwonie powróciły jakby do moich łask bo przez ostatnie lata niezbyt je hołubiłam
To jedne z pierwszych roślin posadzonych w moim ogródku .Zostałam obdarowana nimi przez koleżanki , część zmieniło właścicieli ale jeszcze i pozostały nieliczne...Kilka ostatnio nabyłam nowych odmian ..m.in.drzewiaste - szt.2
Na więcej nie mogę sobie pozwolić bo jednak zajmują trochę miejsca . A u mnie jak wiesz wszystkiego po troszku w ilości reprezentacyjnej !
Za wyrazy sympatii jestem wdzięczna i z wzajemnością
Latem w moim ogródku ...

august moon

Aga
Inaczej nic by tu było po mnie!
e-babcia Jadziu jak miło,że jesteś!
koziorozec Martusiu dziękuję za odwiedziny ! Piwonie powróciły jakby do moich łask bo przez ostatnie lata niezbyt je hołubiłam
Za wyrazy sympatii jestem wdzięczna i z wzajemnością
Latem w moim ogródku ...

august moon

Maryniu
rewelacyjna sesja fotograficzna
fotografia z białymi różyczkami zachwycająca
znasz nazwę tej róży
chętnie widziała bym ją w ogrodzie 
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Ale mi się oberwało, nawet ponarzekać nie wolno
.
Do piwonii podchodziłam kilka razy, bo bardzo je lubię
. Niektórzy mają tak, że posadzą, rośnie i kwitnie. U mnie, żeby zakwitły, trzeba podłożyć nawozu, najlepiej obornika i to co roku, bo deszcze wypłuczą składniki odżywcze. Jak wiesz, łatwo się nie poddaję, tylko już nie zawsze mnie się chce
.
Ta Twoja kalmia jest 'odlotowa'. Dawno nie widziałam tylu kwiatów na jednym krzewie
.
Co to za krzew z listkami otoczonymi białą 'koronką', na zdjęciu z kocimiętką?. Świetnie wygląda
.
Do piwonii podchodziłam kilka razy, bo bardzo je lubię
Ta Twoja kalmia jest 'odlotowa'. Dawno nie widziałam tylu kwiatów na jednym krzewie
Co to za krzew z listkami otoczonymi białą 'koronką', na zdjęciu z kocimiętką?. Świetnie wygląda
Pozdrawiam Ania
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Maryniu zanurzyłam się w świat cudownych roślin i zdjęć.
Wiem, że Ty nie lubisz takich ochów i achów, no ale nie mogę się powstrzymać.
Powiedz mi Kochana, czy róża z wczorajszego dnia na pierwszej fotce, to Barock, gdyż mam wydaje mi się taką samą przy pergoli, ale nie jestem pewna nazwy.
Kalmia szerokolistną kwitnie przecudnie, ja mam wąskolistną, ale to już nie to samo.
Wiem, że Ty nie lubisz takich ochów i achów, no ale nie mogę się powstrzymać.
Powiedz mi Kochana, czy róża z wczorajszego dnia na pierwszej fotce, to Barock, gdyż mam wydaje mi się taką samą przy pergoli, ale nie jestem pewna nazwy.
Kalmia szerokolistną kwitnie przecudnie, ja mam wąskolistną, ale to już nie to samo.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
W Twoim ogrodzie istotnie już lato.
Krzaczki róż całe obsypane kwiatami, zieleń taka soczysta, a ilość kwitnących roślin powalająca.

Krzaczki róż całe obsypane kwiatami, zieleń taka soczysta, a ilość kwitnących roślin powalająca.
-
stokrotka1805
- 200p

- Od: 24 lut 2013, o 22:22
Maryniu, wszystkie słowa zachwytu nad Twoim ogrodem zostały wypowiedziane
A ja, chociaż kwieci ci u mnie dostatek, zazdroszczę Ci (w tym pozytywnym sensie) tej wspaniałej umiejętności pokazania stanu posiadania
Wspaniałe zdjęcia
Pozdrawiam Lidka
A ja, chociaż kwieci ci u mnie dostatek, zazdroszczę Ci (w tym pozytywnym sensie) tej wspaniałej umiejętności pokazania stanu posiadania
Wspaniałe zdjęcia
Pozdrawiam Lidka
- marpa

Moim Gościom serdecznie dziękuję za chwile poświęcone na miłe
wpisy ...
Wszystkim duża
Anna11 wielkie dzięki za uznanie
dla mojej foto sesyjki
Ta róża to okrywowa Swany ... polecam /jeżeli taki laik różany jak ja mogę sobie na to pozwolić
/
Pulpa222Aniu no co Ty??? nie adresowałam konkretnie do Ciebie moich opinii
...tak ogólnie tylko się wypowiedziałam .Niezbyt często zabieram głos przecież ...
Co do piwonii to u mnie dwie zakwitły po raz pierwszy po latach od posadzenia... A mam i takie,które kwitną posadzone latem a i przesadzone wiosną również.. :)Z piwoniami nie ugadniesz! Cierpliwości do nich trzeba a obornika to moje nie widziały nigdy..
Może nie widowiskowo ale po kilka kwiatów mają ...To też zależy od naszych oczekiwań ! Ja się cieszę i kilkoma kwitnącymi pąkami ...burzy kwiatów jakoś nie oczekuję...Ale u mnie skromna działeczka ROD więc oczekiwania są u mnie niezbyt wygórowane ..po prostu standardy inne!
A krzew z koronką to już pokazywany wiąz na patyku ...zmienił tylko miejscówkę ...jak dobrze nie śpieszyć się z sadzeniem na stałe roślin...u mnie najpierw kilka miejsc zadołowanych z doniczką roślina "zalicza" bo często mi się "odwidzi" i problemu nie ma .. Na dowód...wbrew moim zasadom posadziłam od razu na miejsce stałe kupioną wiosną w b. tujową kulę...po wyjęciu z donicy okazało się,że ma mocno przycięte korzenie no i ...już jej miejsce
zajął w/w wiąz bo tuja odeszła w niebyt...A tak się nią cieszyłam!
Paragonu oczywiście nie zachowałam i finito...
Tajka
skąd Ci przyszło,że ja nie lubię ...ochów i achów...pokaż mi takich , którzy nie lubią
...Może wypowiadać je ..to się zgadza i różne bywają tego powody / nie zamierzam dokonywać oceny / ale odbierać
to jak najbardziej!
A róży Barock nie posiadam , moja to alchymist
Bardzo dziękuję za miłą opinię!
plocczanka Lucynko
dziękuję,że zawitałaś w moim ogródku a lato wreszcie nam nastało i chwała mu za to! Cieszmy się póki trwa bo to tylko chwila!
stokrotka1805 Lidziu dziękuję serdecznie za wizytę , zapraszam jeszcze i cieszę się , że Ci się spodobało u mnie !
Kilka sielskich obrazków z mini ogródka ...w moim obiektywie...

flammentanz

achymist

spartyna w beczce rosnąca... przeznaczona była na wysypisko po wykopaniu ale postanowiłam ją zostawić w tej beczce już na powierzchni i to był bardzo dobry pomysł ....

westerland i alchymist

Anna11 wielkie dzięki za uznanie
Pulpa222Aniu no co Ty??? nie adresowałam konkretnie do Ciebie moich opinii
A krzew z koronką to już pokazywany wiąz na patyku ...zmienił tylko miejscówkę ...jak dobrze nie śpieszyć się z sadzeniem na stałe roślin...u mnie najpierw kilka miejsc zadołowanych z doniczką roślina "zalicza" bo często mi się "odwidzi" i problemu nie ma .. Na dowód...wbrew moim zasadom posadziłam od razu na miejsce stałe kupioną wiosną w b. tujową kulę...po wyjęciu z donicy okazało się,że ma mocno przycięte korzenie no i ...już jej miejsce
Paragonu oczywiście nie zachowałam i finito...
Tajka
A róży Barock nie posiadam , moja to alchymist
Bardzo dziękuję za miłą opinię!
plocczanka Lucynko
stokrotka1805 Lidziu dziękuję serdecznie za wizytę , zapraszam jeszcze i cieszę się , że Ci się spodobało u mnie !
Kilka sielskich obrazków z mini ogródka ...w moim obiektywie...

flammentanz

achymist

spartyna w beczce rosnąca... przeznaczona była na wysypisko po wykopaniu ale postanowiłam ją zostawić w tej beczce już na powierzchni i to był bardzo dobry pomysł ....

westerland i alchymist

- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Obejrzane dokładnie.
Firletka z naparstnicą urokliwa,
mocny kolor. Też ją w kilku miejscach ogrodu posadziłam, choć krótko kwitnie. Muszę się nauczyć od Ciebie trzymania przez jakiś czas w doniczkach. Wsadzam, a potem przesadzam.