Wybaczcie kochani moją nieobecność ale ta susza tak mi daje w kość,że nie mam siły wieczorami coś napisać. Czwarta rano już w ogrodzie z konewkami "wężami"i tak do 8. Ziemia chłonie jak gąbka ale co z tego jak słońce wiatr momentalnie wysusza to co podlałem. Pewnie coś tam rośliny zdążą złapać, bo jeszcze nie usychają. Najbiedniejsza trawa, bo dla niej już nie nie wystarcza czasu. Dziś skończyliśmy walkę z chwastami i tu nam słoneczko pomogło. To co się wycięło motyką momentalnie schło. Wieczorem powielanie rannych czynności do ciemnej nocy i to trochę więcej daje pożytku, bo nocą tak nie wysycha.
Justynko Witam cię serdecznie. Dziękuję za miłą opinię o naszym ogrodzie. Staramy się, by to jako tako wyglądało skoro prze wielu laty zapragnęliśmy ogrodu. Dziś choć ciężar lat nie pomaga w tym jakoś trudno się z nim rozstać.
Sodę oczyszczana stosowałem przed dwoma laty gdy niewielkie było zagrożenie cz. plamistością z mizernym skutkiem. W ubiegłym roku inwazja cz.plamistości była duża i też próbowałem tego sposobu i z takim samym skutkiem. Ten rok zacząłem od oprysku
Amistarem następny był
Topsin jutro opryskam
Brawo. Na razie nie widać jej na rabatowych i wielkokwiatowych ale na miniaturkach już jest. Na razie usuwam wszystkie porażone liście a szczególnie te opadłe,by nie dochodziło do wtórnego zakażenia. Na pewno powstrzymuje ja wysoka temperatura i suche powietrze ale jak spadnie deszcz to bardzo szybko pojawi się.
Mareczku. Dziękuję za odwiedziny. Podzielam Twoje zdanie o pięknej rzeczywistości ale zaczyna nas coraz bardziej przytłaczać a następców nie ma. Dzieci wyjechały w świat. Maja swoje rodziny, kłopoty i zainteresowania - nie po drodze im do nas.
Krysiu.
Przy dobrym zabezpieczeniu wytrzymuje nasze zimy. Do tej pory miała na zimę drewnianą skrzynie ale już z niej wyrosła i muszę coś innego wymyślić, bo szkoda jej stracić.
A to co wczoraj w przerwie na relaks zarejestrował aparat;
Młoda siewka
Miecznica
Penstemon kosmaty
Calie
Dziewanna
Pierwsze róże
Miniarurki
Na patyku
Księżniczka wśród róż
Podkładka do szczepienia
Obdarta wiosną z sadzonek przechodzi rekonwalestencję