Wiosenny wiejski ogród cz. 25

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosenny wiejski ogród cz. 25

Post »

Maryś tu nie o starość chodzi bo to pojęcie względne ,a o to by człowiek bardziej życiem się cieszył ,a nie od rana do wieczora tyrał i tyle miał z życia co zje kolacje i pójdzie spać .

Śliczności znowu pokazujesz .Dobrej nocki bo moja chyba nie przespana będzie
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, w jednym z okolicznych domów mieszka baaardzo starsza Pani, ma przecudny ogród w wiejskim klimacie. Dziś właśnie podziwiałam jej ostrogowca, który przeszedł przez płot. Pani mieszka prawdopodobnie sama, widuję ją a to koszącą trawnik, a to niosącą drewno do domu... Zawsze się z nią witam, a ona z uśmiechem odpowiada. Czy ja w jej wieku będę miała taką krzepę? Przepraszam za dygresję, ale na widok Twojego ostrogowca od razu o niej pomyślałam.. Lubię barwinki - nad strumykiem plącze mi się w trawie taki zwykły z ogromnymi ciemnofioletowymi kwiatami - nie znam nazwy, parę lat temu zabrałam gałązkę spod jakiegoś domu :oops: do pustego ogrodu Mamy, a potem uszczknęłam do mnie. Mój złocień RR podsycha pod domem, a ja bez serca już 2 sezon tak go zamęczam zamiast przesadzić ;:125
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu o poranku,słoneczko budzi się i ja też. ;:3 Przegięłam z robotą , wczorajszy dzień przeleżałam jak kupa śpiącego mięsa.Dzisiaj już jest lepiej i mały pokój biorę w obroty,zostanie do zrobienia ten większy i wyjdę na prostą. :tan
Pozostanie mi do pracy ogródek, maszyna i FO.Pięknie w Twoim ogrodzie i tyle roślin kwitnie, jest co podziwiać, ;:215 ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten irysek to ideał. Takie piękny że tylko jego można by cały dzień podziwiać, a jeszcze PACHNIE.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Obrazki są niesamowite. Jakby z innej planety. Ja mam na razie tylko liście ale mam nadzieję na przyszły rok.
Różowe cudo kwitnie. Fajnie. Jeszcze mam kepkę z jaśniejszym odcieniem to ukopię do kompletu.
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Och i ach :)
Kolorowo u Ciebie. U mnie teraz dominuje zieleń. Kwitnie tylko biała piwonia reszta w pąkach i zaczynają goździki.
Czarny chaber cudny.
Moja kalina już przekwitła - powinnam ją teraz ciachnąć czy raczej później. Dzieci mi ją połamały - tzn jedna gałązka w 3 miejscach - co się dało to ratowałam i zrobiłam opatrunek - nie wiem, czy ma rację bytu, ale na razie nie więdnie. To główna gałąź - cóż dzieci sobie śnieg robiły.
Ostrogowiec cudny, a te pachnące irysy boskie :)
Dwa, czy trzy lata temu dostałam od sąsiadki łubin. Po sezonie pozbyłam się krzaczka, ale i tak teraz mam kilka w ogrodzie - sam się wysiał :) na szczęście.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Maryś ostrogowiec już kwitnie i u mnie ale nie w takiej ilości co bym chciała , oprócz że podzieliłam się z innymi / niech im rośnie/ to jeszcze chyba chwasty go zagłuszyły. A podobno na wyspach uważają go za chwast ;:173
Co to za roślinka o niebieskich kwiatkach na ostatnim zdjęciu? :?: :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Jej jak ładnie ! ;:138 Przecież narzekałaś niedawno że obrazki ci nie zakwitły a tu... Maki mi nie zakwitną natakiej glinie :? A iryski te sam mam i są jedne z lepszych ten odcień i kolor kwiatu nakazuje go ;:167 Jak tam różano ? :D
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Marysiu jak udało Ci się wyhodować szarotkę alpejską. W jakich warunkach ona rośnie u Ciebie? ja już miałam kilka podejść i nic. Reszta przepiękna ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu to dobrze że spuściłaś z tonu ;:168 tak trzeba czasem i do końca masaży nie wykonuj ciężkich fizycznych prac. Mój irys zakwitł pierwszy raz i zaskoczył mnie zapachem, bo do tej pory pachniał biały i niebieściutki :D Na procesje ja też już nie chodzę, dopóki dziewczyny sypały kwiatki potem procesje pokomunijne chodziłam ale teraz i daleko i to nie na moje nogi i kręgosłup ;:222 Dobrego tygodnia i szybkiego powrotu do zdrowia ;:196

Alu pod terminem starość miałam na myśli wiek, w którym przechodzi się na emeryturę. Mój M marzył o emeryturze od początku odkąd go znałam, ale jak już na niej jest to stwierdził, że marzenie obejmowało tylko czas wolny a nie dolegliwości związane z wiekiem Obrazek

Milenko niedawno odprowadziłam na miejsce spoczynku 89 letnią panią, mieszkankę mojej wsi z którą przegadałyśmy niejedną godziną, wymieniałyśmy kwiatki, nasiona i dostałam od niej pierwszą kurę. Do ostatniego dnia swojego życia była samodzielna, uprawiała ogród i zbierała drewno na opał, dbała o dom i o siebie. To jest moje marzenie :D Barwinków mam kilka różnych mniej lub bardziej ekspansywnych :D Może zbierz nasiona i wysiej złocienia w innym miejscu?

Irenko to jeszcze pokoje ;:oj no to masz zaparcie! życzę szybkiego leżenia na własnej działce czyli odpocznku po pracy ;:215

Alicjo kiedyś dawno bardziej lubiłam liliowce, ale osoba która sprzedawała mi liliowce zaraziła mnie irysami, potem FO dopełniło tej sympatii :D

Małgosiu może wśród tych sianych będą jaśniejsze, tylko w ogromie wysadzanych siewek i walki ze ślimakami już nie wiem gdzie co posadziłam ;:306

Justynko dzięki za ochy i achy Obrazek
U mnie klimat ostrzejszy i wszytko później kwitnie, a kalinę obetnij i na pewno się wzmocni zamiast leczyć rany :uszy
Łubinu nie miałam ale zaprosiłam do ogrodu i mam nadzieję że zostanie na dłużej :tan

Misiu ja też tak miewam, że po podziale tracę roślinę i często jest to związane z czasem kiedy to robię. Nie tylko ostrogowiec jest chwastem u innych jest wiele takich roślin a u nas nie?
Na ostatnim zdjęciu jest kokorycz ;:333

Mati opuściłeś jakiś okres pisania u mnie owszem pisałam o obrazkach plamistych że je mam jakiś czas i nie kwitną, ale właśnie w tym roku kwitły i pokazywałam je kilka razy ;:215 Włoskie mam od ubiegłego roku i właśnie kwitną ;:333
Irysów ulubionych mam kilka, a te pachnące szczególnie cenię, za to nie lubię tych udziwnionych strasznie falbaniastych i nie będę ich miała, no chyba że dostanę to nie wyrzucę ;:306 Tak samo liliowców nie lubię wyfalbanionych :;230
Róże parę stron wcześniej pisałam że dopiero 2 rugosy pokazały kwiatki :wink: reszta w pączusiach Obrazek

Małgosiu to ja Ci zaraz wszystko powiem, bo miałam też kilka podejść kupowania, dostawania i siania. Rok temu w kwietniu wysiałam torebkę kupionych nasion. Wykiełkowały i jak osiągnęły jakie 6-7 cm przygotowałam miejsce mieszając ziemię moją gliniastą z piaskiem i kamykami wsadziłam obłożyłam kamykami i rośnie, a na zimę nakryłam pudełkiem plastikowym z wentylkiem. Przez zimę zniknęła, a na wiosnę ładnie odrodziła się ;:167

Dobrego dnia i piękny to jest ;:4
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Marysiu widziałam hostkę i sama się dziwię, że tak ładnie przybrała. Ta część, która została u mnie już zapączkowana. Irys, którego zapomniałaś zabrać właśnie bidulek zakwitł w małej doniczce. Widocznie ma silną wolę i aż się prosi o wycieczkę w kierunku Krakowa. :wink:
Pogodę też mam ładną, tylko ta susza mnie dobija. ;:223 Rabaty staram się podlewać z czego niezmiernie są zadowolone chwaściska.
u mnie kwitnie już sporo róż i choć mam ich niedużo, to ogród zaczyna nabierać więcej barw.
Miłego dzionka ;:196 i jeszcze jeden ;:196 dla M... :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewusiu nie pamiętałam o irysku ;:145 pogłaskaj go ;:224
Moja hosta nie ma pączków, ale chyba tylko jedna z host je ma więc spokojnie mają czas w końcu u mnie klimat górski :;230
Sucho to i u mnie na warzywnik to już nawet nie patrzę bo w jednej skrzyni bażanty zrobiły sobie kąpielisko ;:223 wytarły siewki ogórków. Ja czekam na róże ale spokojnie nie się nacieszę niebieskościami, które przechodzą w kolor różowy...potem buchnie feeria barw :D Ściskam Was oboje i ;:196 ;:196
p.s. jak główka przestała? utulam ;:4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ago Czarownico popatrz!

Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu ,oczywiście :D tak wiek emerytalny ,ale ja bym chciała już... :roll: nie czekać do tego wieku bo jestem potrzebna w domu i w ogrodzie bo wiesz jak u mnie jest ,ale niestety ...
Tego iryska pieknie z fotografowałaś ;:333 mam takiego samego . Ściskam ;:168
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś a i ja dzisiaj odkryłam że mam iryska o cudownym zapachu ale innego ...takiego jak Ty to nie mam . A dziękuję za odpowiedź. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”