Opłaty za wywóz śmieci z działki rekreacyjnej

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Opłaty za wywóz śmieci z działki rekreacyjnej

Post »

Pytanie - tak jak napisałam w temacie do właścicieli działek rekreacyjnych
Na jakich zasadach naliczane są w Waszych gminach opłaty za wywóz śmieci?
U mnie w tym roku "nowość" która podniosła mi ciśnienie i prawie zbiła z nóg.
W poniedziałek otrzymałam pismo ze Związku Gmin "Wierzyca" (jest to twór, który powstał po wprowadzeniu ustawy "śmieciowej" - i zajmuje się gospodarowaniem odpadami komunalnymi na terenie kilku gmin na pograniczu Kaszub i Kociewia) a w piśmie takie COŚ

"W 2015 roku zmieniły się zasady opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi dla nieruchomości na których znajdują się domki letniskowe lub inne nieruchomości wykorzystywane na cele rekreacyjno-wypoczynkowe jedynie przez część roku. Wprowadzona została ryczałtowa stawka opłaty, niezależnie od tego ile czasu właściciele przebywają na nieruchomościi.......
Wysokość opłat: 260 zł za selektywnie zbierane śmieci
600 zł za nieselektywne

Opłatę uiszcza się za rok z góry do dnia 25 sierpnia 2015 roku''

No szlag mnie trafił - dlaczego mam płacić za okres czasu kiedy mnie na działce nie ma - więc nie śmiecę :evil:
Dlaczego mam płacić jednorazowo taką dużą kwotę. Dla mnie emerytki to są duże pieniądze. Co innego płacić miesięcznie około 20 zł a co innego ponad dwieście złotych jednorazowo.
Czy oni mają prawo tak sobie zmieniać zasady pobierania opłat?
Oczywiście dodzwonić się do nich od wtorku nie mogę. Wyobrażam sobie, że wydzaniają tam od 8-mej do 15-tej wszyscy wkurzeni właściciele działek...
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: opłaty za wywóz śmieci z działki rekreacyjnej

Post »

Mnie wczoraj ciśnienie skoczyło, kiedy odebrałam w gminie harmonogram, opłaty i naklejki na worki. Tak długo im zeszło z ustaleniem opłat za wywóz śmieci z działek rekreacyjnych. Dotychczas płaciłam za okres od maja do października po 20 zł miesięcznie. Na ten rok opłata jest za cały rok, ale PŁATNA JEDNORAZOWO do 15.06. Mieszkańcy płacą co m-c ! Też jestem na emeryturze i mam problem z tą opłatą. Pani w gminie powiedziała mi, że mogę złożyć pismo z prośbą o raty.
U mnie śmieci odbierają co 2 tygodnie. Czasem nie mam co wystawić, najwyżej jakąś małą reklamówkę z foliami z opakowań. W zeszłym roku nawet te 20 zł m-cznie było wg mnie za dużo. pnad 20 lat woziłam śmieci do W-wy do pojemnika. Jeszcze zbierałam butelki szklane i plastikowe po napojach wyskokowych, które wioskowi nagminnie rzucają na łąkę przed moją działką. Teraz nie zbieram - niech sobie sami sprzątają swoje pastwisko.
Muszę pogrzebać, skąd wzięły się te decyzje w gminie. Czy rada gminy tak zdecydowała, czy to jakieś odgórne przepisy.
Jestem wściekła!
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Sprawa nr 1
W mojej gminie 1 domek rekreacyjny - produkuje tyle samo śmieci do 1 domek jendorodzinny - średnio oczywiscie. Więc ryczałt doskonale rozumiem.

Kogo obchodzi czy ktoś jest czy nie ma? Do tej pory tak było (podaje przykład z mojej gminy), gdzie zawsze "oświadczali" ze śmieci zabierają ze sobą do domu, gdzie "płacą już stała opłatę". W praktyce 70% tych śmieci zbierało się po rowach, lasach i były podrzucane do cudzych kontenerów.
Stąd uważam, stała opłata za domek rekreacyjny za słuszną rzecz. Nikt nie będzie stał i pilnował ile osób faktycznie przebywa i jak często. Śmieci i tak są. Tzw. uczciwość była i wiadomo jak to się kończyło.

Sprawa nr 2
Wysokość opłat. Coś dziwnie wysokie są te opłaty. W tym roku weszło ograniczenie górnej ceny jako stawki wywozu. Nalezy sprawdzić, czy gmina nie naruszyła tej wartości.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja 20 lat wożę śmieci do Gdańska. Śmieci organiczne idą do kompostownika, papiery i kartony palę w kominku. Pozostałe pakuję do auta i zabieram do blokowego śmietnika. Często zabieram śmieci pozostawione w lesie przez działkowiczów :evil:
Rozumiem jeszcze opłatę za miesiące wiosenne i letnie. Ale dlaczego mam płacić za okres od listopada do marca - kiedy wcale tam nie jeździmy?
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hosta, nie zgadzam się z Tobą. Pracujesz w jakiejś gminie ? :D :D :D
Za komuny tak było (teoretycznie): "wszystkim po równo". Teraz jest niby demokratycznie, ale nikt z urzędników nie przejmuje się sytuacją innego człowieka - wmawiają nam, że "przepisy nie pozwalają". W mojej okolicy są setki działek rekreacyjnych i nigdy nie widziałam porzuconych w lasach lub na łąkach śmieci. Natomiast , jak pisałam, miejscowi zaśmiecają przydroża butelkami i puszkami po najtańszych wynalazkach.
I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że :"1 domek rekreacyjny - produkuje tyle samo śmieci do 1 domek jednorodzinny". Najbliżej mnie jest kilkanaście domków, w których cały sezon mieszkają pojedynczo starsze osoby. Widzę ile śmieci wystawiają , kiedy ma być odbiór. Naprawdę szkoda, że taka wielka śmieciara przyjeżdża , spalając kupę paliwa (ochrona środowiska?). Reklamóweczka albo wcale -----co nie znaczy, że te swoje śmieci gdzieś wywalają , bo po co i gdzie.
Wszyscy zbierają słoiki, jeśli mają takie po zakupach spożywczych, bo robią przetwory. Papier do spalenia w kominku/piecu lub na kompost. Itd.itp.
Za wywóz śmieci z bloku też płacę cały rok, chociaż mnie tam nie ma przez 8-9 miesięcy. Cyt. "Kogo obchodzi czy ktoś jest czy nie ma?" No właśnie nikogo nic nie obchodzi, a szczególnie sytuacja starszych ludzi. Zauważyłaś?
Ponadto uważam, że świadomość ludzi w sprawie zanieczyszczania środowiska jest o wiele większa niż dawniej i naprawdę tylko straszne głąby mogą wyrzucać byle gdzie śmieci.
Pozdrawiam....... Emilia
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Emilia pisze:Hosta, nie zgadzam się z Tobą. Pracujesz w jakiejś gminie ? :D :D :D
Tak, i zajmuje się między innymi gospodarką śmieciową. A mam gminę popularną turystycznie gdzie liczba turystów=mieszkańców.
Teraz jest niby demokratycznie, ale nikt z urzędników nie przejmuje się sytuacją innego człowieka -
Bo nie da się przejmować i nie być zrobionym przez ludzi w jajo. No i ma być sprawiedliwie, więc wszystkich należy traktować tak samo. Działka jest, są koszty stałe. Należy zastanowić się czy warto ją utrzymywać w tym miejscu.
W mojej okolicy są setki działek rekreacyjnych i nigdy nie widziałam porzuconych w lasach lub na łąkach śmieci. Natomiast , jak pisałam, miejscowi zaśmiecają przydroża butelkami i puszkami po najtańszych wynalazkach.
Miejscowi tak, przyjezdni nie? Dziwne. Ja niestety widziałem już dużo.
I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że :"1 domek rekreacyjny - produkuje tyle samo śmieci do 1 domek jednorodzinny".
Ależ to są fakty w mojej gminie. Mogą Ci się nie podobać, ale nie można się "nie zgadzać" :D. To nie jakieś lepsze porównanie z kapelusza, tylko dane zebrane z rocznych sprawozdań ilości odpadów odbieranych przez firmy przez okres 15 lat.
Za wywóz śmieci z bloku też płacę cały rok, chociaż mnie tam nie ma przez 8-9 miesięcy. Cyt. "Kogo obchodzi czy ktoś jest czy nie ma?" No właśnie nikogo nic nie obchodzi, a szczególnie sytuacja starszych ludzi. Zauważyłaś?
:D Wcześniej było niby uczciwie, bo każdy płacił za śmieci które wyprodukował.... a w praktyce płacił tylko za te co odstawił (wczesniej była u mnie opłata od kubła faktycznie odbieranego). Niestety to rozwiązanie nie było idealne. Za dużo śmieci musieliśmy zbierać. Prócz miejscowych (też mnie bez winy), wyraźnie widać całe mnóstwo osób tzw turystów. Przeciętnie w roku 3-5 na gorącym uczynku przyłapanych "jak wiozą śmieci do siebie do domu" a las, czy rów przydrożny Ci naszym domem :D

Miejscowi sa obecnie bardzo zadowoleni. Początkowo było dużo szumu, ale dzisiaj sobie chwalą. A Ci w blokach spółdzielczych nawet nie zauważyli różnicy (spółdzielnia "od zawsze" kasowała od ilości zameldowanych i nie miało znaczenia czy wyjeżdżał za granicę na rok czy nie ).
Ponadto uważam, że świadomość ludzi w sprawie zanieczyszczania środowiska jest o wiele większa niż dawniej i naprawdę tylko straszne głąby mogą wyrzucać byle gdzie śmieci.
Możesz uważać, jednak w takim razie kto mi ciągle śmieci? Dzisiaj przynajmniej nie ma problemu z finansowaniem usuwania śmieci.

My domków letniskowych nie objęliśmy stałą opłata. Tutaj wyręczyły nas firmy świadczące usługi - w domkach rekreacyjnych pobierają opłatę stałą - abonamentową w wysokości 150 zł/rok w zamian za ciągły odbiór smieci komunalnych- każdej ilości z tego domku.
szacujemy że około 30% w danym roku nie posiada waznej umowy. Wymaga to dodatkowej pracy kontrolnej. Planujemy objąć domki stałą opłatą ( od tego roku można). Mamy doskonałe szacunki ilości powstających odpadów. Więc znamy też realne koszty.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaałłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł............
Poczułam się jakbym była na zebraniu rady gminy :D

Ciekawe, co będziesz mówić/ pisać, kiedy przejdziesz na emeryturę.
Pozdrawiam....... Emilia
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”