Rośliny do sklepu (okno południowe)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
NN23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2015, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Rośliny do sklepu (okno południowe)

Post »

Witam,

Zwracam się do Państwa z gorącą prośbą o pomoc.

Jesteśmy w trakcie rearanżacji naszego sklepu. Jedną z nowości w aranżacji wnętrza ma być duża ilość żywej zieleni. Sklep mamy z wielkimi (na całą ścianę ~20m2) oknami od strony południowej, także słońca nie brakuje i jak na razie przez 8 miesięcy kiedy działamy, żadna z roślinek nie ucierpiała :).

Niemniej jednak pojawił się problem z doborem rośliny, którą umiejscowić chcemy wzdłuż okien - tworząc z donicy (na zamówienie) swoisty parapet od wewnątrz, a z samej rośliny swego rodzaju "zieloną ścianę".

Przed remontem mieliśmy w sklepie kilka podłużnych, wysokich donic, tworzących wraz z roślinami jakie się w nich znajdowały zielone "ścianki" działowe. Jednymi z roślin jakie w nich umieściliśmy były - jak ja to nazwałem - trawy, które jak teraz czytam okazuje się, że za jakiś czas urosną do niemałych rozmiarów :).

W zeszłym roku zakupiliśmy te rośliny w Biedronce :). Teraz niestety nigdzie ich nie ma. Znalazłem w Castoramie identyczną roślinkę (niewielka, mająca około 50cm wysokości), która na etykiecie oznakowana była jako "Dypsis lutescens". Po moich aktualnych poszukiwaniach skłaniam się jednak, iż zarówno ta w Castoramie jak i te, które mieliśmy wcześniej w sklepie to raczej "Areka lutecens" - tak przynajmniej wnioskuje po przeglądaniu zdjęć w internecie, ponieważ w kwestii roślin jestem zupełnym amatorem :/.

I teraz pytanie, czy orientujecie się Państwo gdzie w rozsądnej cenie kupić mogę niewielkich rozmiarów w/w rośliny w ilości około ~12-15 sztuk? Aktualnie w żadnej Szczecińskiej hurtowni nie znalazłem ich. Kiedyś było tego pełno w Biedronkach i teraz też pusto. Jedyne dwie sztuki znalazłem w tutejszych Castoramach, ale cena powalała (45 PLN za sztukę, gdzie w innych sklepach kosztowały one około 15 PLN).

I pytanie nr dwa. Czy myślicie Państwo, że roślina ta będzie odpowiednia do naszych planów? Może są ciekawsze gatunki, które znacznie lepiej sprawdzą się w podobnej roli a o których nie mam pojęcia?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc,

Marcin,
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny do sklepu (okno południowe)

Post »

Witam.
O palmie Areka, jej problemach i pielęgnacji dowiesz się w tym wątku:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ilit=areka
Południowe stanowisko, a tym bardziej przy dużych oknach jest nieodpowiednie dla tej palmy. Po prostu je popali. Druga sprawa, one potrzebują podwyższonej wilgotności powietrza, a ciężko w opisywanym przez Ciebie sklepie będzie stworzyć odpowiednie warunki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Wysoko rosną sansewierie. Mam takie co mają już powyżej metra. Używam ich jako firanki. Są wielokolorowe. Łatwe w pielęgnacji, słońce im nie przeszkadza.
Tak wyglądają
Obrazek Obrazek Obrazek
NN23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam,

Nie ukrywam, że pierwotnie chciałem uniknąć roślin o "grubych liściach" i pójść w stronę czegoś bardziej trawiastego. Jeżeli jednak się nie da - a na to powoli zaczyna wychodzić, czy wspomniane Sansewierie można sadzić gęsto? Na lewym zdjęciu, lewa doniczka pomimo tej samej średnicy mieści znacznie więcej liści co sprawia fajny "gęsty efekt" - o coś takiego by mi chodziło, pytanie tylko czy nie jest to za gęsto? Na pozostałych zdjęciach bowiem w jednej doniczce roślina ma raptem kilka liści :/.

Ponadto, jak dużo czasu potrzebuje ta roślina na osiągnięcie wysokości ~50-60 cm? Jest to bowiem MAX wysokości na jaki mogę sobie pozwolić (nie może mi to też zasłonić całego sklepu :D)

Pytanie kolejne, czy znacie może (o ile takowe istnieją) sklepy/hurtownie online, które warto polecić i które w bezpieczny sposób nadały by do mnie kilkanaście sztuk w/w zdrowej i ładnej rośliny?

Oczywiście jeżeli ktokolwiek ma inne pomysły na a) odratowanie sytuacji i sugestię czegoś trawiastego b) inną alternatywę, chętnie wezmę je pod uwagę :).
Donica już zbudowana (łącznie ponad 3m długości), wypełnienie również, brakuje tylko roślin :D.
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Te sansewierie co są pojedynczo to nowe sadzonki. A ta gęsta sansewieria to nie była w ogóle dzielona i dlatego jest taka gęsta. Ta żółto-zielona to już była dzielona i jest jej mniej w donicy. Bez problemu rosną jak jest ich gęsto.
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta roślina zdecydowanie lepiej rośnie w "przerośniętej" ciasnej doniczce. Wydaje się idealna na wystawę sklepową. Znosi suche powietrze i nie znosi nadmiaru wody. Nie potrzebuje nawożenia i nie lubi przesadzania. Można o niej zapomnieć nawet na miesiąc i wcale na tym nie ucierpi.
Pozdrawiam - nikka
NN23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam,

Po poszukiwaniach, wielu zebranych opinii itd. uznałem, że faktycznie najsensowniejszym rozwiązaniem będą wspomniane Sansewierie.
Mam jednak pytanie, ponieważ odmian jest wiele, czy mogę prosić o info, jak dokładnie nazywa się odmiana przedstawiona na powyższych zdjęciach?
Chodzi mi dokładnie o tę z całkowicie zielonymi, wąskimi i pionowymi liśćmi. Widziałem, że są odmiany szerokolistne oraz kolorowe (m.in. pokazana na w/w zdjęciach zielono-żółta), tych chciałbym uniknąć :).

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zerknij do głównego wątku o Sansevierii: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=51690 . Tam jest dużo o uprawie i zdjęć tych roślin. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”