Borówka amerykańska - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - choroby

Post »

Patryk najsłabsze, bo po jakichś przejściach grzybowych na łodygach, prawdopodobnie grzyb Botryosphaeria - przypadkiem ich nie rozmnażaj bo może podatne na choroby/słabe genetycznie. Na zdjęciach zdrowe stożki wzrostu w większości ładne.
Coś tam na jednym zdjęciu zaznaczyłem - szukaj takich plam. Wytnij łodygi z wszystkimi zmianami poniżej do zdrowego pąka śpiącego, tak żeby nowe odbiły. I obserwuj. Gdyby plamy na łodygach dalej się pojawiały to albo mocna chemia albo na ognisko
Obrazek
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jeśli nie pomoże to jakiej chemii użyć? Topsin albo miedzian do oprysku się nadaje bo wnioskuję że polyversum WP sobie z tym nie poradzi z twojej wypowiedzi.

-- 2 cze 2015, o 13:04 --

I skąd te czerwone plamy na borówkach i usychające czubki liści? Bo wcześniej mnie to nie dziwiło myślałem że od chłodnych nocy ale teraz temperatury są dosyć wysokie.
x-p-11
---

Post »

Ja uważam że skoro zastosowałeś Polyversum i jest poprawa to tego się trzymaj. Obserwuj teraz tylko młode przyrosty i dbaj o krzaki. W razie czego Topsin - jedyny chyba na zgorzele/zamieranie pędów itp.
Tu masz wyszukiwarkę http://www.agrofy.pl/wyszukiwarka .
Czerwone - mówisz o starych? nie wiem, machnij ręką, najwyżej poobrywaj.
Obcinaj tylko wtedy kiedy będzie ładna pogoda i sucho, po operacji warto odkazić sekator.

Następnym razem zamiast guano :wink: podlej czymś sensownym z mikroelementami dla kwasolubnych.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Guano kupiłem bo chciałem sprawdzić ten nawóz bo ekologiczny i mniej niebezpieczny dla takich małych roślinek, a tak zamierzam podsypywać florovitem do borówek bądź target do borówek w między czasie oczywiście z odpowiednimi odstępami siarczanem amonu. No poprawa jest po polyversum tylko że na opakowaniu pisze że polyversum wp można 5 razy na sezon zastosować co 7-10dni więc jeszcze 3 opryski zostają zobaczymy jak dalej to będzie wyglądać.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Sprawdź w sieci , niedobór jakiego mikroelementu powoduje zamieranie stożków wzrostu i
ciemnozielony kolor starszych liści .
Poza tym przyrosty są marniutkie,uważam że brak azotu mimo wszystko.Moje mają przyrosty ponad 20 cm.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Masz rację bo nie nawoziłem zbytnio zaraz po posadzeniu z obawy przed przenawożeniem tak młodych krzewów. Jeżeli podsypałem wczoraj nawozem vilmorin guano naturalny nawóz do borówki można np dzisiaj zastosować siarczan amonu w odpowiedniej dawce aby uzupełnić niedobory azotu bo z tego co czytałem vilmorin guano działa do 3 miesięcy więc raczej wolno uwalnia składniki? A skąd ten czerwony kolor liści i łodyg? Szukając w sieci pasowało by mi to do niedoborów potasu lub magnezu.
x-p-11
---

Post »

Ja mam wątpliwości co do braku azotu. Od kwietnia co 2 tygodnie 2x siarczan amonu, teraz doglebowo. Krzew jest młody, musi się zaaklimatyzować, do tego trochę chorowity i niemrawy. Ja bym nie nawoził. Ewentualnie jakby były widoczne braki to dolistnie, ale KaLo ma większe doświadczenie.
Patryk jak zrobisz oprysk dolistnie bogatym nawozem (z mikro) to na pewno nie zaszkodzi. Pod korzeń ja bym nic nie dawał. Kup taki zwykły krystaliczny 'magiczna siła do rododendronów', czy coś w tym stylu - do oprysku
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Pelikano o to chodzi że w kwietniu nawożone siarczanem amonu były raz a nie co 2 tygodnie, w maju też raz i dopiero wczoraj tym nawozem guano do borówek.

-- 2 cze 2015, o 15:59 --

Pelikano taki nawóz do oprysku się nada http://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochr ... ,l389.html ? Bo kupiłem z zamiarem interwencyjnego stosowania?
x-p-11
---

Post »

Napisałem mniej więcej. Koniec kwietnia, połowa maja i teraz nawóz pod korzeń. I do tego pogoda była masakryczna. Ale niech KaLo się wypowie.
edit
Jasne.
Jakie tam jest NPK z ciekawości zapytam? I jak wyglądają inne krzaki - sadziłeś więcej, prawda?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

NPK 18+5+8 + mikroelementy.

-- 2 cze 2015, o 16:12 --

Tak sadziłem więcej na innych są zielone liście i łodygi nie ma listka który ma czubek uschnięty i nie mają czerwonego zabarwienia liści.
x-p-11
---

Post »

No to sobie sam odpowiedziałeś na pytanie. Podczas zakupów zawsze można trafić na słabszą roślinę. Ja bym przypilnował tych plam i dał mu trochę czasu - to moja subiektywna opinia. Ty zrób jak chcesz, oprysk zgodnie z ulotką na pewno nie zaszkodzi (na wszelki wypadek :lol: - nie w pełnym słońcu)
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Poczekam jeszcze na jakieś opinie innych użytkowników i podejmę decyzję.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

kaLo pisze:Sprawdź w sieci , niedobór jakiego mikroelementu powoduje zamieranie stożków wzrostu i
ciemnozielony kolor starszych liści .
Poza tym przyrosty są marniutkie,uważam że brak azotu mimo wszystko.Moje mają przyrosty ponad 20 cm.
Szukałem w sieci na temat zamierania stożków wzrostu i ciemnozielony kolor starszych liści i nie ma jednoznacznie napisane który element odpowiada za to tylko może to powodować kilka niedoborów i teraz sam nie wiem czego brak. Ma ktoś jakieś pomysły?
x-p-11
---

Post »

Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p