Czereśnia 'Van' nie rośnie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
SCSX
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2015, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czereśnia 'Van' nie rośnie

Post »

Witam

W październiku 2014 kupiłem czereśnie Van i zaraz ją zasadziłem. Na stronie sprzedawcy była bardzo ogólna informacja nt cięcia drzewek (nie tylko czereśni) - że trzeba uciąć gałęzie o 1/3 w celu przywrócenia równowagi między korzeniem a częścią naziemna - wczesną wiosną zdecydowałem że jednak nie będe podcinał gałęzi. W związku z bardzo słabym rozwojem liści z pąków pod koniec kwietnia jednak uciąłem gałęzie i posmarowałem maścią ogrodniczą. Od tego czasu parę nowych liści się pojawiło ale drzewko jest nadal bardzo łyse. Mam od tego samego sprzedawcy (kupioną i zasadzoną w tym samym czasie) czereśnie burlat i sytuacja wygląda bardzo podobnie. Chciałbym się zapytać szanownych forumowiczów co zrobić z tymi nieszczęsnymi drzewkami? Chciałem nadmienić że mam jeszcze czeresnie kordie zasadzoną w tym samym casie ale od innego sprzedawcy i ta bardzo dobrze się przyjeła ma mnóstwo liści mimo że jest okulantem a burlat i van wg sprzedawcy mialy po 2 lata
Następne moje pytanie jest o to jak długo używać sznurków (kiedy je zdjąć) użytych do przyginania gałęzi pod kątem prostym.
Sznurki te zostały założone na początku maja (kotwa do agrowłokniny, sznurek i szybkozłączka). Obrazek
Pozdrawiam
Marcin
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia VAN nie rośnie

Post »

No cóż jak tu ktoś pisał w przypadku takich sytuacji trzeba przeprowadzić sekcję czyli zacznij powoli ciąć od najwyższych partii i zobacz jak wygląda sytuacja na przekroju drzewa. Czy widać coś zielonego.
Swoją droga młode czereśnia lubią się chyba nie przyjmować. Szczególnie sadzone na jesień i po mocniejszej zimie. Jedyne drzewka które mi się nie przyjęły to właśnie z dwie czereśnie. Reszta a było tego sporo przyjęła się.
Jeśli chodzi o odginanie, możesz je jeszcze przytrzymać. Dobrze że tak wcześnie się nimi zająłeś.
SCSX
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zastanawiałem się czy nie uciąć przewodnika jakieś 60 cm od najwyższej gałęzi z kiściami. Może to by pomogło? Jeśli chodzi o podginanie to kiedy zwyl;e zdjemuje się sznurki?
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Lukas99
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 16:38
Kontakt:

Post »

Czereśnie jak i z resztą inne pestkowce powinno się sadzić na wiosnę, by drzewko miało szanse na lepsze ukorzenianie. Z tymi sznurkami co do gałęzi moim zdaniem zbędne, ponieważ czereśnie same z siebie są rozłożyste lecz to się staje z wiekiem drzewa. Tak jak pisał Darkat spróbuj zarysać lekko pień paznokciem i sprawdź czy drzewko pod korą jest zielone. Jeżeli tak, jest OK. Jeżeli zobaczysz brązowe drewno, lub nawet czarne to oznacza iż drzewko nie przetrwało zimy, lub przymrozków i najzwyczajniej przemarzło. Ostatnio przynajmniej u mnie, było sucho i po prostu drzewko nie miało wody. Na przyszłość możesz spokojnie ściółkować skoszoną trawą pod drzewka, to pozwoli im zachować dłużej wilgoć i z czasem stanie się naturalnym nawozem.

Pozdrawiam
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
SCSX
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: Czereśnia 'Van' nie rośnie

Post »

Mieliście racje obydwa drzewka były na górze przemarznięte. Dopiero jak obciąłem jakieś 60 cm przewodnika to pojawiło się zielone drewno. Poczekać do następnej wiosny czy dać sobie spokój i wykopać?
Pozdrawiam
Marcin
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście, że poczekać.
Ale, ale. Masz za dużo gałęzi na dole. Część by trzeba było wyciąć. Nie wiem na jakiej są wysokości. Powinno być w przypadku najniższej gałęzi tak z 60 cm nad ziemią. Zostaw 4 lub 5 gałązek w różnych kierunkach. Oczywiście obowiązkowo te z listkami. Nie widzę góry przewodnika. Ale pisałeś, że jest przemarznięty od góry. Utnij go tak, żeby było z 70 cm nad najwyższą dolną gałązką. W ten sposób wykształcisz nowy okółek.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Te odgięte gałązki, nie nadają się na przyszłe konary pierwszego piętra.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Ja zasadziłam Sam w tym samym terminie i u mnie też kiepsko rośnie, co prawda z pąków rozwinęły się pojedyncze listki, ale są bardzo małe i pędy nie chcą ruszać dalej. Drzewko jest na podkładce karłowej, może to jest przyczyna problemu. Z morelą i śliwą na podkładkach karłowych z tej samej szkółki posadzonych wiosną 2014 też miałam problemy. Śliwa bardzo długo nie chciała ruszyć, a morela uschła po tegorocznej zimie. Gdzie kupowałeś swoje drzewko?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”