Wszystko o pomidorach cz. 10
- legina
- 1000p

- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
U siebie stwierdzam dużo wielkich kwiatów,ale nie wszystkie są staśmione.Staśmione najczęściej to są pierwsze kwiaty,pozostałe są duże i te zostawiam.Zjawisko to występuje tak pod folią jak i w gruncie.

- kama_80
- 1000p

- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potwierdzam. Kwiaty wielkością jak u truskawki. Jedynie porzeczkowy nie zrobił mi dotychczas kawałów ze staśmionymi kwiatami.
Pozdrawiam Jola
Krzewy pomidorów bez przewodnika
Mam niewielką szklarenkę, w której, jak co roku posadziłem pomidory. Część z nich utraciła przewodniki - przewodnik przekształcił się w liść z kwiatami u nasady (patrz foto). Odrosty boczne jeżeli są, wyrastają też w postaci liścia tak, że nie mogę ukształtować z nich przewodnika. Co to za anomalia ? 

Re: Krzewy pomidorów bez przewodnika
Ale dziwak
To z Twoich nasion czy kupnych?
To z Twoich nasion czy kupnych?
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krzewy pomidorów bez przewodnika
U mnie też zdarzają się takie przypadki z nasion z akcji dlatego zawsze sieje więcej niż potrzebuje. Zwykle po pewnym czasie wyrasta wilk który prowadzę jako wierzchołek. Poczekaj jeśli bardzo Ci zależy na tej sadzonce:)
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A w jakich odmianach wystąpiło to zjawisko??makar42 pisze:Mam niewielką szklarenkę, w której, jak co roku posadziłem pomidory. Część z nich utraciła przewodniki - przewodnik przekształcił się w liść z kwiatami u nasady
U mnie też takie dziwolągi się zdarzyły na dwóch krzakach, przewodnika ze świecą szukać. Jeszcze śmieszniejsze są grona niektórych pomidorów- końcówki gron przekształcają się w pędy- długie łodygi na końcu grona z liśćmi i na końcu nowe grono. Obrywam te pędy, ale czasem gdzieś przeoczę i potem mam nie lada problem, bo te pędy mają już dużo kwiatów.
-- 1 cze 2015, o 18:54 --
-- 1 cze 2015, o 18:54 --
ela151 pisze:U mnie też takie dziwolągi się zdarzyły na dwóch krzakach, przewodnika ze świecą szukać. Jeszcze śmieszniejsze są grona niektórych pomidorów- końcówki gron przekształcają się w pędy- długie łodygi z liśćmi i na końcu nowe grono. Obrywam te pędy, ale czasem gdzieś przeoczę i potem mam nie lada problem, bo te pędy mają już dużo kwiatów.
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Trochę w temacie:chudziak pisze:A w jakich odmianach wystąpiło to zjawisko??makar42 pisze:Mam niewielką szklarenkę, w której, jak co roku posadziłem pomidory. Część z nich utraciła przewodniki - przewodnik przekształcił się w liść z kwiatami u nasady
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... DlKq5ygyFAzanik wierzchołka wzrostu (zakończony kwiatostanem) spowodowany nagłymi różnicami temperatury.
Żeby to takie proste byłoBobejGS pisze:Trochę w temacie:
Cytuj:
zanik wierzchołka wzrostu (zakończony kwiatostanem) spowodowany nagłymi różnicami temperatury.
makar42 pisze:Część z nich utraciła przewodniki
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Tak miałem, jak przy doświetlaniu posadziłem na miejsce stałe, to dopiero po dwóch tygodniach zaczęły rosnąć prawidłowo.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
pelikano11 pisze:Żeby to takie proste byłoBobejGS pisze:Trochę w temacie:
Cytuj:
zanik wierzchołka wzrostu (zakończony kwiatostanem) spowodowany nagłymi różnicami temperatury.
makar42 pisze:Część z nich utraciła przewodniki
Dostały słabsze sadzonki po prostu.
-
Dorcinda
- 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Makar42, nadal nie napisałeś co to za odmiana.
Ale jest coś na rzeczy: mam w tym roku kilkanaście odmian z akcji, czyli w namiocie prawie każdy pomidor inny i kilka z nich wygląda jak by chciały być samokończące, a z opisu nie są. Jeden z 2 italian giantów, ma 3 grona i nie wiem czy uda mu się wypuścić jeszcze jakiś pęd, bardzo skrupulatnie usunęłam mu wilki i teraz zonk
. Z drugim jestem już ostrożniejsza.
Ale jest coś na rzeczy: mam w tym roku kilkanaście odmian z akcji, czyli w namiocie prawie każdy pomidor inny i kilka z nich wygląda jak by chciały być samokończące, a z opisu nie są. Jeden z 2 italian giantów, ma 3 grona i nie wiem czy uda mu się wypuścić jeszcze jakiś pęd, bardzo skrupulatnie usunęłam mu wilki i teraz zonk
Dorota
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Musi to być wina pogody, bo u mnie też na wielu krzakach zanikł wierzchołek i wypuszczam wilka.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- kanclerz
- 500p

- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Miałem podobnie z tymi nasionami z akcji,roznoszenie choróbska i tyle 
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
kanclerz pisze:Miałem podobnie z tymi nasionami z akcji,roznoszenie choróbska i tyle