Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
U mnie tak samo.
Siane do doniczek powschodziły po max 5 dniach 
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- Sybil
- 200p

- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Ze względu na brak czasu zaczełam w tym sezonie iść na łatwiznę gdzie się da i jak sie da. Wiecie jak kiełkuję spóźnione warzywa o grubych nasionach? Sypię do kiełkownika, takiego na kiełki do jedzenia i postepuję jak z kiełkami, przelewam czysta wodą
Po 2 dniach dzióbek wystawiła cyklantera, wymieszana z cukinią i patisonem ( też już kiełkują), których też jeszcze nie miałam czasy wysiać
Podkiełkowany w ten sposób słonecznik już wypuscił liscie i poszedł do wielodoniczki (grunt dopiero bedę przekopywać, niestety jest perz i muszę go wydobyć widłami). To jest dopiero ogrodnictwo kombinowane ;)
Nadal waham się gdzie upchnąć cyklanterę, bo mam pierwszy raz- w ogrodzie puścić na mocno podskubane stare leszczyny (dość dużo słońca tam jest), czy w polu na tyki jak fasolę?
Nadal waham się gdzie upchnąć cyklanterę, bo mam pierwszy raz- w ogrodzie puścić na mocno podskubane stare leszczyny (dość dużo słońca tam jest), czy w polu na tyki jak fasolę?
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Proponuję leszczyny 
Pozdrawiam Marek
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Drzewko Ci za to "podziękuje" 
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje też idą na drzewa. Z drzew i tak owoców nie zbieram ;) A cyklantera i dynie "mają radochę".
-
pomidormen
- 1000p

To jest gałąź klonu odcięta od drzewa z powodu wrastania w linię energetyczną. Została pozbawiona liści, przykręciłem kawałek kątownika metalowego i wbiłem w ziemię. Zostało ok. 5 m dla cyklantery. Mam 2 takie podpory, druga przy baniaku na wodę ( przynajmniej będzie łatwo podlewać).
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
No to mnie zrobiłeś w konia
- myślałam, ze to żywe drzewo.
Moje nowe imię Szansa 
-
pomidormen
- 1000p

To tylko recycling, pomysł narodził się po uporządkowaniu drzew pod linią energetyczną. Była spora gałąź i coś trzeba było z tym zrobić.
- rozmalinka

- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Mój dziki ogórek już drugi tydzień w gruncie.
Największy okaz ma około 50cm ale są też sporo mniejsze, niedawno dosadzane.

Największy okaz ma około 50cm ale są też sporo mniejsze, niedawno dosadzane.

Pozdrawiam Janek
Po ostatnim deszczowym tygodniu doprawionym gradobiciem moja cyklantera walczy o życie ...Wydaje mi się że ma duże szanse na zwycięstwo w tej nierównej walce , jako że dziś przez całe popołudnie przyświecało i podgrzewał ją słoneczko. A prognozy napawają optymizmem. 
Na wszelki wypadek jeszcze dwie czekają na lepszą pogodę

Na wszelki wypadek jeszcze dwie czekają na lepszą pogodę

A u mnie jak na saharze. Nie pada już blisko dwa tygodnie i jak nie podleję moich ogórków to nie przeżyją. Rolnicy na polach walczą z suszą i prężnie nawadniają armatkami wodnymi bo inaczej w takim popiele nic nie urośnie.
Pozdrawiam Janek
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Janek- możesz pokazać w całej okazałości tę konstrukcję dla cyklantery? Widzę ,ze pomysłowość naszych kolegów forumowych nie zna granic
. Sporo tych sadzonek widzę? . Ja mam tylko trzy ,a i tak niektórzy znawcy tematu twierdzą,że o dwie za dużo
Jedna rośnie przy siatce,druga pójdzie na starą jabłoń papierówkę,która w tym roku nie ma owoców. Na trzecią jeszcze nie mam pomysłu,bo to i fasolnik czeka i tykwy i dynie ozdobne i ogórek japoński. 
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Elu dzisiaj postaram się zrobić zdjęcie całej konstrukcji. Konstrukcja jest zbudowana ze stalowych rur o średnicy 20mm. Jest głęboko wkopana żeby była stabilna a jej wymiary(już po wkopaniu): wysokość około 2,7m a długość około 5m.
Od górnej części konstrukcji podwiesiłem na sznurku do snopowiązałek belkę i opuściłem ją do samej ziemi żeby cyklantery miały się do czego zaczepić. Ogółem mam wsadzone 4sztuki na 5metrach długości. Pierwszy raz uprawiam dziki ogórem więc po tym sezonie będę wiedział czy na tą konstrukcję dobra ilość sadzonek a może mniej na przyszły sezon
Od górnej części konstrukcji podwiesiłem na sznurku do snopowiązałek belkę i opuściłem ją do samej ziemi żeby cyklantery miały się do czego zaczepić. Ogółem mam wsadzone 4sztuki na 5metrach długości. Pierwszy raz uprawiam dziki ogórem więc po tym sezonie będę wiedział czy na tą konstrukcję dobra ilość sadzonek a może mniej na przyszły sezon
Pozdrawiam Janek