Róże z kartoników z marketów Auchan,Biedronki,Castoramy itp. Cz.1
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp.
Dostrzegłam dziś na moich różach zielone mszyce
Kilka dużych i multum malutkich, opryskałam je i modle się, żeby deszcz nie padał bo wszystko spłuka 
Czy ta różowa angielka to jedna róża czy kilka krzaczków?
- Nela
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jeden krzew. Z tamtego roku- a przycięta wiosną mocniej się rozgałęziła. Pierwsze skojarzenia typowałam na Rosarium Uetersen, ale ktoś pisał, że w tych kartonikach są faktycznie angielki- to tego roku będę ją znowu porównywać.
...tak kwitła

Druga , kupiona teraz wiosną jako różowa z lekka się otworzyła. Poszperałam i mój pierwszy typ
- The Dark Lady. Ma jaśniejsze płatki zewnętrznej strony- podobnie jak u Dark lady... No zobaczymy... Czy ktoś ma jakiś pomysł na tym etapie?

...tak kwitła

Druga , kupiona teraz wiosną jako różowa z lekka się otworzyła. Poszperałam i mój pierwszy typ

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Ja mam 3 różowe angielki z Auchan, mają dużo pąków, ale na razie jeszcze pąki są za małe, żeby cokolwiek powiedzieć.
Gdy pojawią się pierwsze kwiaty przyłączę się do poszukiwań.
Gdy pojawią się pierwsze kwiaty przyłączę się do poszukiwań.
Nelu, mam pytanie techniczne. Tak jak pisałam wyżej, jedną z dwóch różowych mam w donicy na tarasie. Patrzę na zdjęcie Twoich zeszłorocznych, w zielonych donicach i widzę, że kwiaty są bardzo duże. Czy mi się dobrze wydaje, że na tym zdjęciu masz w tych donicach paliki do których są podwiązane pędy z kwiatami? Czy może kwiaty same utrzymują się sztywno na łodygach? Pytam, bo jeśli trzeba będzie je czymś podeprzeć, to wolałabym zawczasu się zaopatrzyć w jakieś bambusowe kijki. Moja donicowa była wyjątkowo okazałą sadzonką, z wieloma pędami, tak że z miejsca zaczęła budować bardzo rozgałęziony, potężny krzak. W tej chwili wygląda jak ta którą masz w gruncie ( chyba na pierwszym zdjęciu ). Z tą tylko różnicą że moja nie ma jeszcze pąków - nadal rośnie w górę.
Nie jestem Nelą i mam w ogrodzie róże dopiero od ub. roku, ale prawie wszystkie moje róże posadzone w ub. roku wymagały podparcia. Zwłaszcza te, których kwiaty są pełne i duże. Bez podpórek większość leżałaby na ziemi, zwłaszcza po deszczu.
W ub. roku stosowałam jako podpórki drewniane paliki, ale nie wyglądało to zbyt ładnie.
W tym roku wypatrzyłam u użytkowników forum "moje róże" metalowe, zielone półokrągłe podpórki. Można je kupić w komplecie po 3 - robi się z nich wtedy koło podtrzymujące różę z każdej strony, można też kupić pojedyncze (1/3 kompletu) i użyć tyle ile potrzeba. Podpory są w 3 wysokościach, te pojedyncze są tańsze.
Nie wiem czy na forum można podawać nazwę marketu, ale są 3 duże markety budowlano-ogrodowe, te pojedyncze znalazłam w tym, który ma sklep internetowy.
W ub. roku stosowałam jako podpórki drewniane paliki, ale nie wyglądało to zbyt ładnie.
W tym roku wypatrzyłam u użytkowników forum "moje róże" metalowe, zielone półokrągłe podpórki. Można je kupić w komplecie po 3 - robi się z nich wtedy koło podtrzymujące różę z każdej strony, można też kupić pojedyncze (1/3 kompletu) i użyć tyle ile potrzeba. Podpory są w 3 wysokościach, te pojedyncze są tańsze.
Nie wiem czy na forum można podawać nazwę marketu, ale są 3 duże markety budowlano-ogrodowe, te pojedyncze znalazłam w tym, który ma sklep internetowy.
- Nela
- Przyjaciel Forum

Tak,dawałam podpórki. Róże rozkładaly się na boki, czego nie lubię . A trochę i z nawyku.
U mnie róże na rabatach rosną gęsto,więc je podwazuje by w ten sposób zrobić troszkę przestrzeni między nimi, by się na siebie zbytnio nie pokładaly.
Takie o jakich pisze Danka tez mam.Używam do róż bardzo się kładących a także do piwonii. Kupiłam w sklepie ogrodniczym, wzielam sporo od razu, bo byłam pewna,że jak przyjdę następny raz to juz ich nie będzie.
I faktycznie tak było... Były tanie. Widziałam w dużym sklepie co najmniej koszt drugie tyle...Kupiłam tez takie z drutu zawiniętego górą w otwarte kółko do podparcia pojedynczej gałązki np różanej, lilii czy ostrózki. 
Takie o jakich pisze Danka tez mam.Używam do róż bardzo się kładących a także do piwonii. Kupiłam w sklepie ogrodniczym, wzielam sporo od razu, bo byłam pewna,że jak przyjdę następny raz to juz ich nie będzie.
-
sawka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nelu, ta w zielonej doniczce dla mnie też wygląda jak RU. Szczególnie ze względu na dość charakterystyczne liście.
Pozdrawiam. Sławka
-
emalia112
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Tak moja RU też ma takie lekko falbaniaste liście.
- Nela
- Przyjaciel Forum

Dziewczyny - dziękuję za odpowiedzi. Jeśli to możliwe to pokażcie na zdjęciu jak wyglądają te podpory w kompletach (te łączone koła), bo z samego opisu nijak nie mogę sobie tego wyobrazić. Chciałabym wiedzieć czego dokładnie mam szukać w marketach. A co do różowej angielki, to powiem szczerze, że bardzo mnie ucieszy jeśli się objawi jako Rosarium U. Ona jest tak zjawiskowo piękna, że nie można mieć pretensji, że niektórzy ( handlowcy?, szkółkarze? ) określają ją jako angielkę. W tym jednym przypadku można im to wybaczyć. Właśnie niedawno mnie naszło, żeby dokupić dodatkowy krzaczek i posadzić w innym miejscu działki. Specjalnie w tym celu odwiedziłam ogromne centrum ogrodnicze, ale na moje szczęście akurat R.U. nie było bo teraz - jak się okazuje - miałabym ich w nadmiarze.
Swoich zdjęć jeszcze nie nauczyłam się wklejać, ale wpisz sobie w allegro hasło "podpórka do krzewów" albo w sklepie LM on-line "podpora w kształcie obręczy"
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem czy można wkleić link ? Znalazłam cos takiego - obręcz dla róż http://www.leroymerlin.pl/files/media/i ... od,big.jpg taka samą widziałam w Brico.
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Widziałam na żywo i wg mnie wklejona podpórka jest zbyt słaba (jest plastikowa). Te druciane wydają mi się dużo mocniejsze.
Popatrz w tym samym sklepie pod taką nazwą: "Podpora w kształcie obręczy".
Są w 3 wysokościach. W zależności od wielkości (szerokości) rośliny można użyć 1-3 do ogarnięcia całego krzaczka.
Ja użyłam ich też do podparcia min. dużych gałęzi rododendronów.
Popatrz w tym samym sklepie pod taką nazwą: "Podpora w kształcie obręczy".
Są w 3 wysokościach. W zależności od wielkości (szerokości) rośliny można użyć 1-3 do ogarnięcia całego krzaczka.
Ja użyłam ich też do podparcia min. dużych gałęzi rododendronów.
Nela - przeglądałam różne wątki o różach i ta róża z żółtawymi zewnętrznymi płatkami wydaje mi się podobna do odmiany Kronenbourg.