Ledwo żyjąca wisnia

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ledwo żyjąca wisnia

Post »

Witam!
Kupiłem w marcu na znanym portalu aukcyjnym wiśnię Lucynę.
Drzewko przyszło z właściwie suchym korzeniem i nabrzmiałymi pąkami.
Wydawało się że wszystko będzie ok, jednak z pąków powyrastały malutkie listki mniejsze od paznokci, a końcówki gałązek zasychają. Wydaje mi się że to wina za małego systemu korzeniowego. Staram się podlewać często drzewko.
Chciałbym by dało radę i zaczęło rosnąć. Jak mu pomóc? Czy powinienem skrócić znacznie gałązki?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ledwo żyjąca wisnia

Post »

Twoja diagnoza jest słuszna :) Pierwszą rzecza jaką ja bym zrobił to zabezpieczył korzenie wiśni juz w miejscu gdzie rosnie, aby nie wysychały, np. dosypanie do dołka kompostu, zmieszanym z wiórami, korą. Dzięki temu utrzyma sie tam wieksza wilgoc i korzenie zregenerują. Na powierzchni wokół korzeni warto tez usypać ściółkę z kory.

Ja bym nie obcinał, bo wisnia ma tendencje do łapania chorób kory, a dodatkowo jak jest osłabiona to aż sie prosi. Z tym poczekaj aż zregeneruje. I oczywiście podczas susz podlewaj. Możesz też popryskać wiśnie nawozem typu florovit (dolistnie) lub zastosowac jakiś biostymulator ,np. Asahi, Tytanit, Algex, Agrocean, Goemar

Może ktos ma inne pomysły :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź.
Korzeni nie będę ruszał bo już ponad miesiąc drzewko siedzi w ziemi. Przyłożę się bardziej jeszcze do dbania o wilgotność podłoża.
Nawozu dałem trochę YaraMile Complex.

Mam nadzieję że sobie poradzi. Myślę że jak odbuduje korzenie i nie złapie jakiegoś choróbska to odżyje. Mam rację?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Koniecznie przytnij ją porządnie. Ja bym obcięła te boczne gałązki, bo i tak są nisko. Drzewko nie ma czym pobrać wody, a ty zmuszasz je do wykarmienia sporej ilości liści. Tnij jak tylko poprawi się pogoda i wyjdzie słońce. I nie syp już nawozu, bo to tylko pogorszy sprawę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”