Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
O matko! Jaka wielka kępa tych białych. Chyba będę musiała uśmiechnąć się do Ciebie o kawałeczek, bo moją są w odwrocie. Kiepskie miejsce im wybrałam i mają ciężko 
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu przyjdź do mnie i zobacz jak wygląda Paulownia niecięta , nawet mi zakwitła
Śliczne masz pierwiosnki
i Kamasja kwitnie a moje nie wyszły
Chciałam zapytać gdzie kupowałaś wiązki trawy na zrobienie strzechy na altance ?? chciałam kupić i nie wiem gdzie szukać
Pozdrawiam
Śliczne masz pierwiosnki
Chciałam zapytać gdzie kupowałaś wiązki trawy na zrobienie strzechy na altance ?? chciałam kupić i nie wiem gdzie szukać
Pozdrawiam
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Krysiu nic nie szkodzi, że nie ma siewek. Nie wiem, czy w niedzielę nie widziałam tego różeńca u nas na giełdzie kwiatowej.
Ale na razie odpuściłam.
Bardzo podobają mi się jasnoty, ale zawszze bałam się ich ekspansywności
Czy powinnam?
Ale na razie odpuściłam.
Czy powinnam?
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Tak, bardzo lubię tulipany i żal mi wyrzucić nawet najmniejszej cebulki. Stąd coraz więcej pracy z wykopywaniem ale wypracowałem sobie metody - trafiają na miejsce dalii , a na wiosnę odwrotnie - dalie trafiają na miejsce tulipanów. I już mam je wykopane. Oczywiście wszystkie wraz z pojemnikami, bo muszą dojrzeć. Ale to już nie na rabatach.
Kolejny piękny a przede wszystkim mądry cytat
Kolejny piękny a przede wszystkim mądry cytat
-
beatab

- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Krysiu - napisz coś o ogórkach - czy Ty je jakoś uszczykujesz??? czy same sobie radzą na tej siatce??? 
Piękne brunery - a u mnie znalazłam siewki - one jednak wschodza dopiero po roku, teraz też pozwolę aby się rozsiały nie obcinam przekwitniętych kwiatków, choć na verginacie troszkę przypalone :
Krysiu - jak walczysz z tym turkuciem- bo za za każdą wbitą łopatą wykopuję jednego

https://www.youtube.com/watch?v=CtRuBKYUx28
Piękne brunery - a u mnie znalazłam siewki - one jednak wschodza dopiero po roku, teraz też pozwolę aby się rozsiały nie obcinam przekwitniętych kwiatków, choć na verginacie troszkę przypalone :
Krysiu - jak walczysz z tym turkuciem- bo za za każdą wbitą łopatą wykopuję jednego
https://www.youtube.com/watch?v=CtRuBKYUx28
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Moja Kamasja tez w tym roku nie zakwitła wypuściła tylko długaśne liście .Tulipany powoli zasychają pomagają im w niebycie gromady ślimaków różnego kalibru to samo mam na hiacyntowych liściach .Niestety większość tulipanów chyba jest tak zaprogramowana na jeden lub 2 sezony. Jesienią też posadziłam w ogródku mnóstwo Miodunek
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam wszystkich gości i serdecznie pozdrawiam
Jutro święto religijne (Boże Ciało) związane z rożnymi tradycjami jak święcenie kwiatami w czasie procesji . Już dawno nie było tak aby czerwcowe piwonie nie zakwitły na czas ... a jednak stało się.
U nas zdążyły ale majowe Piwonia lekarska -Rubra Plena-

Ścięłam wczoraj kilka i stoją w wazonie - szkoda,że nie pachną

iwona0042- Iwonko rośliny do oczka dane szczerze więc nie zawiodą Cię.
Niunia1981 - Moniko witaj i ... aby nie nudziło Ci się to proszę kilka widoczków z oddali
W tle kalina koralowa Roseum i jej cudne kule - kwitnie obficie każdego roku i jest pięknym akcentem w wiosennej kolekcji. Zbliżał sie wieczór i niebo zachmurzone stąd taka ciekawa kolorystyka.

Trzy-piętrowe krzaczorki czekają na cięcie a ja jakoś nie mam chęci ...

Dla Ciebie kilka zdjęć z różnych kącików na działce . To różne tematycznie rabatki dotykające siatki ogrodzeniowej sąsiadów zza płota...

Czyli szykujemy się do wymiany a tymczasem dla Ciebie pierwiosnek SIEBOLDA SNOWFLAKE , który wciąż kwitnie

TerDob - Teresko byłam u Ciebie i dziękuje za chęć pomocy.
takiego drzewa to ja w swoim klimacie mieć nie będę więc zostało cięcie każdej wiosny i wybór to tylko ile pędów w tym sezonie ma rosnąc . O kwiatach mogę tylko pomarzyć.
Kochana zapomniałaś,że ja mieszkam na Mazurach (kraina tysiąca jezior) i na nawet na terenie mojego miasta jest ich kilkanaście
Czyli z kupnem trzciny nie ma problemu a i do morza niedaleko jakby się uprał na ciut inną.
Już sie dobrze ułożyła i jest ciekawym tłem do zdjęć

Mnie jasnoty od dawna się podobają dlatego uprawiam je od wielu lat , a czy można je nazwać ekspansywne ...to zależy jakie dostana stanowisko. Moje w różnych miejscach i póki co nie narzekam. Poza tym w sezonie czasami je solidnie tnę szczególnie po pierwszym obfitym kwitnieniu wtedy nowe liście odrastają i krótsze pędy dzięki temu zajmują tyle miejsca na ile ja pozwalam.
Ich liście zdobią bardzo długo, potrafią nawet zimą być dekoracyjne póki śnieg je nie przykryje.

Póki co na brak miejsca nie narzekam więc rosną u mnie też ekspansywne byliny a jak trzeba to delikatnie trawniczka przycinam i miejsce gotowe. Poza tym cześć z tych ekspansywnych może spokojnie rosnąc w doniczkach zadołowanych lub cylindrach.
Sposobem
.....wszystko się da, tym bardziej,że część z nich jest naprawdę ładna .

Jak się zdecydujesz chętnie podeślę sadzonki - pomyśl i daj znać .
Północ wybiła więc dokończę w bardziej normalniejszym czasie a tymczasem zycze miłego odpoczynku i świętowania.
Dla miłych gości

Jutro święto religijne (Boże Ciało) związane z rożnymi tradycjami jak święcenie kwiatami w czasie procesji . Już dawno nie było tak aby czerwcowe piwonie nie zakwitły na czas ... a jednak stało się.
U nas zdążyły ale majowe Piwonia lekarska -Rubra Plena-
Ścięłam wczoraj kilka i stoją w wazonie - szkoda,że nie pachną
iwona0042- Iwonko rośliny do oczka dane szczerze więc nie zawiodą Cię.
Niunia1981 - Moniko witaj i ... aby nie nudziło Ci się to proszę kilka widoczków z oddali
W tle kalina koralowa Roseum i jej cudne kule - kwitnie obficie każdego roku i jest pięknym akcentem w wiosennej kolekcji. Zbliżał sie wieczór i niebo zachmurzone stąd taka ciekawa kolorystyka.
Trzy-piętrowe krzaczorki czekają na cięcie a ja jakoś nie mam chęci ...
Teresko dziękuję - juz utrwaliłam sobie drogę do Ciebie.pestka pisze:Krysiu wpisuję się do ciebie ,żebyś nie błądziła do mnie masz piękne roślinki
Dla Ciebie kilka zdjęć z różnych kącików na działce . To różne tematycznie rabatki dotykające siatki ogrodzeniowej sąsiadów zza płota...
Izo masz dużą działkę i pożałowałaś dobrego stanowiska dla tak ciekawej odmiany pierwiosnka .... szkoda.tu.ja pisze:O matko! Jaka wielka kępa tych białych. Chyba będę musiała uśmiechnąć się do Ciebie o kawałeczek, bo moją są w odwrocie.
Kiepskie miejsce im wybrałam i mają ciężko :oops:
Czyli szykujemy się do wymiany a tymczasem dla Ciebie pierwiosnek SIEBOLDA SNOWFLAKE , który wciąż kwitnie
TerDob - Teresko byłam u Ciebie i dziękuje za chęć pomocy.
takiego drzewa to ja w swoim klimacie mieć nie będę więc zostało cięcie każdej wiosny i wybór to tylko ile pędów w tym sezonie ma rosnąc . O kwiatach mogę tylko pomarzyć.
Kochana zapomniałaś,że ja mieszkam na Mazurach (kraina tysiąca jezior) i na nawet na terenie mojego miasta jest ich kilkanaście
Czyli z kupnem trzciny nie ma problemu a i do morza niedaleko jakby się uprał na ciut inną.
Już sie dobrze ułożyła i jest ciekawym tłem do zdjęć
Gosiu tak sobie myslę, czy tego różeńca nie można by ukorzenić z sadzonek zielnych ze szczytu ?Margo2 pisze:Krysiu nic nie szkodzi, że nie ma siewek. Nie wiem, czy w niedzielę nie widziałam tego różeńca u nas na giełdzie kwiatowej.
Ale na razie odpuściłam.
Czy powinnam?
Mnie jasnoty od dawna się podobają dlatego uprawiam je od wielu lat , a czy można je nazwać ekspansywne ...to zależy jakie dostana stanowisko. Moje w różnych miejscach i póki co nie narzekam. Poza tym w sezonie czasami je solidnie tnę szczególnie po pierwszym obfitym kwitnieniu wtedy nowe liście odrastają i krótsze pędy dzięki temu zajmują tyle miejsca na ile ja pozwalam.
Ich liście zdobią bardzo długo, potrafią nawet zimą być dekoracyjne póki śnieg je nie przykryje.
Póki co na brak miejsca nie narzekam więc rosną u mnie też ekspansywne byliny a jak trzeba to delikatnie trawniczka przycinam i miejsce gotowe. Poza tym cześć z tych ekspansywnych może spokojnie rosnąc w doniczkach zadołowanych lub cylindrach.
Sposobem
Jak się zdecydujesz chętnie podeślę sadzonki - pomyśl i daj znać .
Północ wybiła więc dokończę w bardziej normalniejszym czasie a tymczasem zycze miłego odpoczynku i świętowania.
Dla miłych gości
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Krysiu za każdym razem ,kiedy oglądam Twoją działeczkę jestem zachwycona .Pozdrawiam 
Pozdrawiam Alicja
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Przydałoby mi się trochę wody z Twoich jezior , oj przydałoby się !!!
U nas już trawniki schną......Bardzo współczuję moim roślinkom w donicach .
U nas już trawniki schną......Bardzo współczuję moim roślinkom w donicach .
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, wijący się trawnik na ostatnim zdjęciu wydłuża optycznie Twój ogród. Super! Też miałem podobną koncepcję ale roboty kanalizacyjne przecięły trawnik i już do niego nie wróciłem, tylko zrobiłem rabaty. Ale wiem, że taki plan był dobry, w czym utwierdzam się, patrząc na zdjęcie u Ciebie 
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Krysiu kalina wyjątkowo dorodna, pięknie kwitnie. Piwonie cudne, u mojej mamy większość oddana dzieciom do trzepania kwiatów.
Na rabacie z trzmielinami, to wysokie żółte pnącze, jak się nazywa.
Też mam jasnoty, ale chyba grzyb je dopada, nie są tak ładne jak Twoje.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Śliczne te pierwiosnki Siebolda muszę jeszcze taki sobie sprawić ,bo mają cudne kwiatki .Soczysta zieleń trawy a na piasku będą rosły kaktusy czy rojniki
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Soczyście i zielono! Cudownie! zazdraszczam wszystkim piwonii majowej! Ma takie piękne zdrowe kwiaty. Ponoć trzymają się długo w wazonie. Ja nie mam nawyku ciecia kwiatów do wazonu. No chyba, że mieczyki, jak się poprzewracają
Muszę to zmienić, bo wieczorem, jak wracam z ogrodu, już do niego tęsknię
A tak popatrzę na bukiecik i zrobi się przyjemnie
Miło i tak czyściutko u Ciebie
Miło i tak czyściutko u Ciebie
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- ogrodniczka01
- 1000p

- Od: 18 lip 2009, o 11:45