Czym i jak obsadzić skarpę?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
AgnieszkaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 mar 2012, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czym i jak obsadzić skarpę?

Post »

Bardzo proszę o pomoc w kwestii obsadzenia skarpy. Skarpa jest wokół nowo budowanego domu. Wysoka na ok. 4 metry, dość pokaźnej długości, myślę, że kilkunastu metrów. Pierwotnie chciałam obsadzić ją jałowcami płożącymi na agrowłókninie, ale przeraża mnie koszt tej inwestycji. U szkółkarza w pobliżu mojej miejscowości takie w poj. C3 są po 12 zł. Moje myśli idą w kierunku irgi. Zakupiłam przez all. na razie 20 szt irgi Ursynów, celem sprawdzenia sadzonek, bo były w bardzo dobrej cenie. Sadzonki przyszły rzeczywiście ładne i zdecydowałabym się na obsadzenie całej skarpy irgą. Lubię te roślinki - mają kwiatuszki, a potem ładne owoce. Te, które zakupiłam mają średnicę? lub szerokość? 20 cm. Jak gęsto powinnam je posadzić? Muszę obliczyć ile powinnam zakupić sztuk. Może jednak ktoś ma inne pomysły? Czy np. można pomieszać takie poletka irgi z poletkami iglaków, czy będzie to źle wyglądało?
Stok jest południowy. Mieszkam w Beskidach. Bardzo proszę o pomysły.
Pozdrawiam wszystkich, Agnieszka
AgnieszkaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: Czym i jak obsadzić skarpę?

Post »

Jakieś podpowiedzi? Nikt nie pomoże?
Błędnie napisałam, że irgi mają 20 cm. Mają ok. 40 cm rozpiętości najdłuższych gałęzi.
Bardzo proszę o poradę. Czy ktoś ma tak pomieszane tzn. plamy płożących iglaków i plamy irgi?
Jak gęsto takie 40 cm irgi posadzić, aby na efekt nie czekać bardzo długo?

Pozdrawiam wszystkich, Agnieszka
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Jeśli teren jest umocniony i jest dostęp do całości skarpy w celu pielęgnacji czy ewentualnych oprysków to można wszystko posadzić. Wrzosy, pnącza, bluszcze, iglaki, płożące albo nawet małe drzewka, np. kosodrzewina, irgi, wszystko zależy od fantazji i budżetu. Warto najpierw mieć plan na papierze. Na południowym stoku dobrze będą się czuły wszelkie rojniki, rozchodniki. To ma sie Tobie podobać, więc nasza opinia może wiele nie znaczyć.
AgnieszkaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Skarpa jeszcze nie jest zabezpieczona, bo budowa jest w trakcie. Myślę o geotkaninie ze względu na stromiznę.
Właśnie irga i jałowce mi się podobają, ale nie wiem, czy to się będzie dobrze razem komponowało.
Proszę napisać, jak gęsto powinny być takie 40 cm irgi posadzone?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”