Sezon 2015 - rozpoczęty

Powojniki
Zablokowany
Reebok24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 maja 2014, o 20:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Powojniki -sezon 2015

Post »

witam :D No bardzo piękne macie te powojniki !!!! naprawdę gratuluję :D :D :D I dlatego mam dla Was drodzy eksperci od powojników dwa pytania.
1. czy powojnik da radę rosnąć pod orzechem włoskim ???? Jeżeli tak to jaki wsadzić bo mam 4 odmiany (Nelly Moster, Jan Paweł II , Jackmanii , Hagley hybrid). Dwa kwitną na tego rocznych pąkach a drugie na zeszło rocznych.

2. Słyszałem ostatnio że powojniki można zaszczepić mikoryzą do roślin wrzosowatych, podobno bardzo dobrze im pomaga. Ale czy jest to prawda??? I jaka najlepsza będzie szczepionka bądz nawóz???

Bardzo Was proszę o podpowiedz i z góry dziękuję :D
Mateusz
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno nie Jan Paweł II, u mnie źle rósł zarówno w cieniu przy altanie jak i pod sosną. Dopiero przy pergoli na wystawie południowo-zachodniej jest na swoim miejscu, o czym świadczy jego silny wzrost i kwitnienie.
Pod sosną dobrze sobie radzi Montana Fragrant Spring http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=336 .
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chciałam posadzić jednego powojnika w donicy 10 litrowej. Czy lepiej jak będzie biała czy w kolorze terakoty?
I nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. W wielu źródłach podają, że "lubią, jak część dolna rośliny jest w cieniu".
Czy korzeniom powojnika nie będzie przeszkadzało, że na doniczkę świeci słońce?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

joannamm witaj ponownie. Biała doniczka będzie nagrzewała się mniej no ale tutaj kolor myślę, nie jest aż tak istotny. Co innego czarny ale takiego oczywiście nie polecam. Źródła podają ,że clematisy lubią nogi w cieniu bo tak jest, nie lubią kiedy ziemia wokół korzeni nadmiernie się nagrzewa. Z tego powodu warto podsadzać je niskimi krzewinkami, bylinami czy też sypać warstwę kory. Ja nie zdecydowałam się na żadne rośliny bo dwa powojniki stoją na wystawie północnej i słońce w nadmiarze im nie grozi. Jeśli donica będzie stała na południowej wystawie ( u mnie stoi tak The President), to albo posadziłabym na Twoim miejscu jakieś jednoroczne, albo do donicy dała warstwę kory lub keramzytu.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę że w 10 litrach powojnik się ugotuje
Pozdrawiam Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela w sumie ma rację, 10 litrów to troszkę mało , gdzieś kiedyś wyczytałam ,że doniczki powinny mieć minimum 30 głębokości i 30 szerokości. Moje mają 35X 35 no ale wszystko zależy tez od wystawy. Na południowej lepiej żeby była większa.
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Post »

ewelkacha88 pisze: dwa powojniki stoją na wystawie północnej i słońce w nadmiarze im nie grozi.
A jak jest z ich kwitnieniem? Mam stronę wschodnią i tam bym dała kilka powojników, ale rosną też tam drzewa i tego słońca zbyt dużo by nie było. Kwitłyby tam?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdenerwowana to zależy od odmiany. Są takie, które nawet są polecane do półcienistych miejsc, chociażby Ville de Lyon, Omoshiro , Carnaby itd. Jeśli chodzi o moje to doświadczenie mam zerowe bo stoją tam od tego sezonu więc o kwitnieniu się nie wypowiem. Carnaby zawiązało mnóstwo pąków ale musiałam przestawić donicę pod ścianę wschodnią bo tam gdzie stała strasznie przeszkadzał jej wiatr. Obecnie zaczyna kwitnienie. Przy północnej ścianie mam jeszcze Ville de Lyon , ma słońce rano i wieczorem i na razie rośnie ale pąków kwiatowych nie widzę. Może to jeszcze nie pora . Myślę, że spokojnie znajdziesz powojniki, które będą rosły i kwitły w tym miejscu , byle to nie był głęboki cień a niektóre sobie poradzą. Powodzenia . Pozdrawiam :wit
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Post »

Dzięki za odpowiedź. Będę szukała.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Dzieje się ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Piękne zdjęcia, piękne powojniki ;:173 . Fantastyczny widok.

Ja dzisiaj pokażę Jerzego Popiełuszko.
Obrazek
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

To ja też się pochwalę :D
Vyvyan Pennell, na którego nie mogę się napatrzeć - a kwitnie już tak długo.
Obrazek
Henryi i Tudor
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Lesioc, piękne zdjęcia. Zwłaszcza ten fioletowy w kremowym "bąblem" i ten czteropłatkowiec, mógłbyś podać nazwy tych powojników?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Ależ ja wam zazdroszczę tych powojników, moje dwa z czterech dopiero teraz w maju posadzone więc nie mam co liczyć na tyle piękna dla oka. A ten który jest starszy bo obecnie 3 letni - ma 8 pąków i niestety ciągle się nie otworzyły - nie znam odmiany bo dostałam od znajomej ale kolor ma ciemnofioletowy i piękne aksamitne płatki. Jak tylko zakwitnie poproszę o identyfikację.
Pozdrawiam wszystkich maniaków tych pięknych roślin ;:196
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Omoschiro przy studni, w ubiegłym roku dosadziłem mu młodą sadzonkę Fujimusume, która jeszcze nie kwitła.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”