Papryka do gruntu. Część 5
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Witam. Wczoraj pomyślałam, że te kwiaty co pospadały pozbieram i zobaczę czy coś z nimi nie tak. Wiecie czego się dowiedziałam, że nic im nie dolega. Spadły tylko kwiatki i są zawiązki owoców.
Świat bez roślin nie istnieje
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jeśli nie spadają z łodyżką, to wszystko w najlepszym porządku.
A papryczek, to szukaj na krzakach.
Te owiędnięte można delikatnie próbować samemu ściągnąć. Jak trzyma, to zostawić dzień. No i codziennie potrząsać krzakami jeśli nie są na dworze. 

Zapomniałaś jeszcze o pozostałości herbicydów.Telimenka pisze:W szczególności czysta i świeża (ja tylko taką stosuję) ,nie przegnita ani porażona grzybem ,pleśnią .
-- 22 maja 2015, o 17:03 --
- BobejGS
- Kontakt:
Dokładnie. Co z tego, że słoma czysta i świeża, jak rolnik dla szybszego schnięcia zboża pryskał pole roundapem.
Nie mówię tu akurat w kontekscie do Twojego przypadku ale tak ogólnie, bo nie raz spotkałem się z taką praktyką.

Nie mówię tu akurat w kontekscie do Twojego przypadku ale tak ogólnie, bo nie raz spotkałem się z taką praktyką.
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Nie wiem z czym się spotkałeś , ale ja pryskam zboże specjalnym nawozem przeznaczonym do tego . 

- BobejGS
- Kontakt:
Też nie powiedziałem, że wszyscy tak robią. 

- anet7a
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 mar 2015, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dawno dawno temu...
posiałam paprykę kalabryjską słodką i ostrą, nasionka ładnie skiełkowały, wypuściły liścienie, listki właściwe i... nic nie rosną
podlewam tak jak pomidorki wodą z florovitem, mają słoneczko, mają ciepło, nie przelewam ,a one uparcie nie chcą rosnąć, nie usychają, nie mają przebarwień, po prostu stoją w miejscu.
Czy macie jakiś pomysł dlaczego?

Czy macie jakiś pomysł dlaczego?
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Papryka miewa czasem kaprysy i ma to do siebie że wolno rośnie co jest nie zbyt pocieszające 

- anet7a
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 mar 2015, o 15:53
Ale jest szansa że coś z niej będzie jeszcze? Bo jakoś nie widzę zbiorów mojej ulubionej chilli ;P
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Papryki słodkie wszystkie wysadzone
Jutro wysadzę ostre i na tym koniec.
Parapety będą wreszcie puste

Jutro wysadzę ostre i na tym koniec.
Parapety będą wreszcie puste

Pozdrawiam Kaśka
forumowicz pisze: Zapomniałaś jeszcze o pozostałości herbicydów
Słuszne uwagi i warto je rozważyć .Więc : słomę do ściółkowania biorę od znajomego rolnika i mam pewność ,że nie stosuje on, oprysków do desykacji zbóż.Wiem również ,że po jedynym oprysku chwastobójczym zastosowanym wczesną wiosną ,mogą pozostać jego znikome ilości w ściółce . No cóż ! Ściółkowanie stosuję drugi sezon ,głównie ze względu na ograniczenie skutków uporczywej suszy ,występującej w moim regionie. poza tym w mojej uprawie warzyw i owoców nie stosuję żadnych herbicydów ,pestycydów, fungicydów ani konserwantów.Reasumując :w moim przekonaniu - zdrowsze ściółkowane jedzonko z własnego ogródka ,aniżeli kupne.BobejGS pisze:Dokładnie. Co z tego, że słoma czysta i świeża, jak rolnik dla szybszego schnięcia zboża pryskał pole roundapem.![]()
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
Dzięki za odp. Wszystkie papryki mam już w gruncie więc trzepanie krzaczkami mam już z głowy. Mam jednak problem. Wszystkie krzaki jakoś zbledły. Liście są jasne, ale papryki ładnie kwitną. Czy może to być jakiś niedobór?
Świat bez roślin nie istnieje
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Powinnaś coś im dać pod nogi.Swoje podlewałem o,5% saletrzakiem,a w ub.roku z braku saletrzaku dałem 0,5% saletrę wapniową.Ponadto mają zupełnie inne warunki życiowe,więc i przyzwyczajają się do nowości.

Znasz może pH swojej gleby ? I co to jest za gleba ?zakrzew pisze: Czy może to być jakiś niedobór?