Ogród różany nad stawem II

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród różany nad stawem II

Post »

Alu, dziękuję ;:196 Scepter d' Isle bardzo mi się podoba. :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu u mnie M.Hilling ma coraz więcej kwiatów, Nevada troszkę się ociąga, ale też już kilka naliczyłam. Natomiast Harrisons Yellow nadal trzyma mnie w niepewności. :evil:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alicjo - pokazuj jak najczęściej Canary Bird, a ponieważ szukam powtarzającej wczesnej róży, to powiedz mi czy ona taka właśnie jest. Czarują wczesne różyczki naszej Gosi Deride, a Twoje niczym nie ustępują. Cudowne!
Gdzie kupujesz Confidor? W kilku punktach powiedziano mi, że ten środek został wycofany. Już w ubiegłym roku nie udało mi się go kupić. Dobrze, że piszesz o Mospilanie. Skoro ma podobne działanie, muszę zobaczyć, czy jest do kupienia.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Ewa przyznam że dawno do niego nie zaglądałam i dzięki za info.Desdemona warta grzechu i już mi łepetyna pracuje gdzie zrobić dla niej miejsce ;:14 Ostatni mój zakup jego róż to Olivia Rose i The Lady Gardener.Teraz to tylko muszę patrzeć która róża u mnie się nie sprawdzi i zrobić wymianę, bo miejsca u mnie nie ma. ;:oj

Majka w tym roku ładnie ją przycięłam i rozluźniłam jej pokrój ,mam nadzieję że kwiaty będą większe ,no i sztywniejsze pędy, bo to czwarty sezon.A są trzy krzewy obok siebie ,więc powinno być efektownie. ;:215

Daysy czyli Harissons trochę późniejsza od Canary ,pewnie razem z Newadą i Hilling będzie.Ale jak ma tyle pąków co u Ciebie to będzie na co patrzeć.Moja Hilling już ruszyła ma kilka kwiatów.Potrzebny mi jest tylko ciepły deszczyk, bo dałam nawozy pod róże.Jak nie, to dwa dni stania z wężem. ;:202

Ewcia Canary wczesna, ale niestety nie powtarza.Popatrz jeszcze i jak będziesz zdecydowana jaki kolor i jaką różę chcesz to będę podpowiadać.Mospinal obecnie jest dostępny ,być może że Candifor jest wycofany ,ciągle coś machlują z tym środkami.Zapytaj w sklepie może być pod inną nazwą, albo zupełnie inny w zastępstwie.Ale jak dostaniesz Mospilan to też dobrze.Ja tylko daje raz ten środek, zaraz na początku ,zwykle w kwietniu gdy to robactwo rusza z kopyta.Teraz już stosuję tylko punktowo.Mam rozcieńczone karate w 1 l opryskiwaczu i jak potrzeba to pryskam np.ostatnio orliki mi robale prawie zjadły przez jeden dzień ,gdy mnie nie było.Całe krzaczki opanowały i nie dałabym rady zbierać ręcznie.Natomiast na różach jest też sporo pożytecznym owadów, więc mszyce zwykle ściągam rękami, lub jak większa ilość wystarczy opryskać tylko zaatakowany pęd a przedtem sprawdzić czy nie ma biedronki lub innego przyjaciela.
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Jakoś przeoczyłam, że masz te dwie nowe angielki. Jesienny zakup?
Już się cieszę z możliwości obserwacji ich u Ciebie. ;:65
Pooglądałam zdjęcia na rosebook i HMF i zobaczyłam, że The Lady Gardener wcale nie jest tak pomarańczowa jak sądziłam. Ona ma piękny kolor i kształt kwiatu! ;:oj
Zdjęć Olivi jest bardzo mało. Będę czekać na Twoje. ;:177 To zdecydowanie "moja" tonacja. :D
Zostawiłam sobie rezerwę miejsca na jakieś wyjątkowe austinowskie olśnienie różane.
Dodatkowo będę przerabiać rabatę przy klonach, bo róże, które tam rosną z roku na rok słabną i chyba się z nimi rozstanę (2x Pastella, 2x First Lady). Muszę wkopać przegrodę dla korzeni drzew i zabrać "trochę" trawnika. Powstanie kolejne miejsce - rezerwa. Na razie obsadzę bylinami i będę czekać.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa obie kupione jesienią 2014,więc teraz dopiero zobaczę jak naprawdę wyglądają ,zwłaszcza Gardener,ze względu na jej oryginalny kolor.Posadziłam ją pomiędzy Fisherman's Friend i nową Guliotką Paul Bocuse.Mam nadzieję że kolory się nie pogryzą.
Jeżeli masz klon zwyczajny, takie duże drzewo, to niestety marna szansa żeby coś pod nim urosło.Wypuszcza w obrębie korony drobne korzenie, które obrastają korzenie inne krzewów czy drzew i oczywiście skazują je na śmierć.Róże nie są winne i nie trzeba ich wyrzucać, tylko je przesadzić na inne miejsce.W ciągu jednego sezonu bardzo Ci się odwdzięczą.

M.Hilling

Obrazek

Obrazek

Canary Bird

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Alu ja nie mam takich wczesnych róż, pewnie jak co roku pierwsza zakwitnie Frühlingsduft , chociaż jej pączki są jeszcze bardzo pozaciskane, dobrze że mogę u Ciebie oglądać te wczesnowiosenne piękności historyczne.
Ciekawe jak w tym roku zaprezentuje się Paul Bocuse, też mam drugi sezon tę różę, będę zaglądać jak się sprawuje, niestety moja nie ma zbyt dobrego miejsca, pod klonem.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
czaga
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2013, o 18:41

Post »

Zazdroszcze ogrodu :(.Mnie pozostaje balkon i parapet. Ale będę z radością dla oczu śledzić wątek. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heniu Paul Bocuse nie wiem dlaczego ale dopiero zaczyna się budzić.Ta wiosenna dostawa z Floribundy była bardzo śpiąca.Mam kilka odmian posadzonych w donicach i ruszyły dopiero gdy postawiłam je w pełnym słońcu.Paul rośnie w ziemi ale też ma słońce i dopiero zaczął wypuszczać malusie pączki.Nie wiem czy w takim wypadku zobaczę jego kwiaty w tym sezonie.Pozostałe róże o krok od kwitnienia.

Czaga będzie mi miło jak będziesz do mnie zaglądała. :wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu masz rację, że deszcz potrzebny, jest tyle pąków na różach, które potrzebują oprócz pożywienia także wilgoci. U mnie też już jest sucho. Niby wczoraj w nocy popadało, ale to wszystko mało. Potrzeba kilka dni takich spokojnych opadów, wszystko by szybciutko ruszyło.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy cały tydzień czekałam na deszcz bo miało padać,oczywiście czarne chmury pełne deszczu przesuwały się po niebie ale deszczu zero.W piątek już nie wytrzymałam i zaczęłam podlewać bo niektóre byliny prawie padły.To co pokropiło zadowoliło tylko chwasty, które zaczęły już wychodzić.Została mi jeszcze tylko jedna rabata do podlania.
Jednak pierwsza zakwitła

Munstead Wood

Obrazek

Obrazek

i Mary Rose tuż ...tuż za nią

Obrazek

Newada i M. Hilling coraz więcej kwiatkow

Obrazek

Obrazek

Newada

Obrazek

Obrazek

no i chciałam poinformować że dzisiaj ,gdy przygrzało słoneczko wyleciała ogrodnica niszczylistka.Kwiatów jeszcze co kot napłakał a ta już grasuje.Brrrr.
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

A u nas leje i leje już od czwartku. W dodatku zimno. Moje kwitnące Agnes i Teresa Bougnet wyglądają jak zmokłe kury.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu maj w tym roku bardzo suchy a właśnie teraz deszcz przydałby sie najbardziej. Bieganie z konewką to kropla w morzu potrzeb dla rozwijających się roślinek. Pięknie rozkwitł ;:oj Munstead Wood, mój dopiero jest w fazie pekniętego pąka. Wczesniejszą u mnie okazała się Rhapsody in Blue :D
Alu mój Harrison's Yellow to chyba pomyłka ;:145 , pąki są koloru białego ;:oj , a taką miałam nadzieję, że zamieszkała w moim ogrodzie ;:145 .
Nevada i M.Hilling ;:215 piekne ;:167 Przedwczoraj M powtórzył oprys Mospilanem, bo na Grahamku zauważyłam sporo poskręcanych listków.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko u Ciebie za dużo, a ja muszę podlewać wodą z wodociągu.Roślinki wolą deszczówkę , miękką woda bez chloru.Dzisiaj dopiero pada cały dzień drobny deszczyk.Tylko teraz żeby ciepła trochę więcej było.

Daysy moja Rhapsody jeszcze w pąkach .Dzisiaj rano widziałam rozwinięty kwiat Agnes,jutro zrobię zdjęcie.Jak Twoja pomyłka się rozwinie to popatrzymy co to za róża.Teraz jeszcze niewiele widać.To pewnie jakaś z grupy naturalnych.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ha, wiedziałam że trzeba tu zajrzeć :tan
Munstead Wood zjawiskowa z jej aksamitnymi płatkami.
U mnie zakwitła M.Hilling jako pierwsza. Na razie jednym kwiatkiem bo to z rabatki robionej na wiosnę. Ale i tak się cieszę. Jeszcze parę latek a będzie taka jak twoja ;:306
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”