Florovit
Re: Skład florovitu
A, której Azofoski należy użyć do przepisu. ?Widziałam różnie wyglądające opakowania z napisem azofoska. Nie mam pojęcia czy one mają jeden i ten sam skład.?

Aga

Marta
Ty też masz wątpliwości jakiej Azofoski użyć ?
Beata

W naszym koncentracie najwięcej jest procentowo potasu / K2O/
W tej tabeli jest pozycja " saletra potasowa". Podano , że dopuszczalne stężenie tego nawozu wynosi od 0,5-1 %. Dla bezpieczeństwa przyjmujemy 0,5 %. W roztworze saletry o stężeniu 0,5 % jest 0,23 % tlenku potasu K2O . A w naszym koncentracie jest go 3,5 %. Rozcieńczenie musi być więc 3,5/0,23= ca 15 krotne zatem na litr wody do oprysku należy dodać 70 ml koncentratu
Policzyliśmy stężenie do oprysku podług składnika / K2O /, którego jest najwięcej w nawozie i jego formy chemicznej o największej rozpuszczalności w wodzie. W Azofosce prawdopodobnie / to tajemnica producenta pilnie strzeżona jak i cała historia f-my Veritas/ nie ma saletry potasowej a potas jest w formie fosforanu potasu a ten ma mniejszą rozpuszczalność w wodzie niż saletra potasowa. Nawóz o składzie Azofoski można by zestawić również z saletry potasowej i fosforanów amonu . Tak czy siak , jak wspomniałem, najlepszą rozpuszczalnością spośród związków potasu jakie mogą się znajdować w naszym koncentracie jest właśnie saletra potasowa i do tego składnika wyliczyliśmy stężenie do oprysku.
Ufffffff.........

Ty też masz wątpliwości jakiej Azofoski użyć ?
Beata
Jeśli nawóz pobierają korzenie,to i liście . A w jakim stężeniu ?. To można policzyć i zaraz to zrobimy. Weźmy tabelę :besia pisze:czy można ten nawóz stosować dolistnie i w jakim rozcieńczeniu ?

W naszym koncentracie najwięcej jest procentowo potasu / K2O/
W tej tabeli jest pozycja " saletra potasowa". Podano , że dopuszczalne stężenie tego nawozu wynosi od 0,5-1 %. Dla bezpieczeństwa przyjmujemy 0,5 %. W roztworze saletry o stężeniu 0,5 % jest 0,23 % tlenku potasu K2O . A w naszym koncentracie jest go 3,5 %. Rozcieńczenie musi być więc 3,5/0,23= ca 15 krotne zatem na litr wody do oprysku należy dodać 70 ml koncentratu
Policzyliśmy stężenie do oprysku podług składnika / K2O /, którego jest najwięcej w nawozie i jego formy chemicznej o największej rozpuszczalności w wodzie. W Azofosce prawdopodobnie / to tajemnica producenta pilnie strzeżona jak i cała historia f-my Veritas/ nie ma saletry potasowej a potas jest w formie fosforanu potasu a ten ma mniejszą rozpuszczalność w wodzie niż saletra potasowa. Nawóz o składzie Azofoski można by zestawić również z saletry potasowej i fosforanów amonu . Tak czy siak , jak wspomniałem, najlepszą rozpuszczalnością spośród związków potasu jakie mogą się znajdować w naszym koncentracie jest właśnie saletra potasowa i do tego składnika wyliczyliśmy stężenie do oprysku.
Ufffffff.........

- besia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję , zrozumiałam . 
Piszesz , że Azofoskę można zestawić z saletry potasowej i fosforanu amonu . Już z własnego doświadczenia wiem , że fosforan amonu rozpuszcza się całkiem dobrze . Posiadam oba nawozy , proszę powiedz mi jak je ze sobą połączyć żeby to miało sens .
Pozdrawiam . Beata .

Piszesz , że Azofoskę można zestawić z saletry potasowej i fosforanu amonu . Już z własnego doświadczenia wiem , że fosforan amonu rozpuszcza się całkiem dobrze . Posiadam oba nawozy , proszę powiedz mi jak je ze sobą połączyć żeby to miało sens .
Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.

- 
				chudziak
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Upewniam się bo uczciwie przyznaję ,że sama nie przeliczałamna litr wody do oprysku należy dodać 70 ml koncentratu
 ale wychodzi na to ,że do oprysku dajemy 10 razy więcej "Twojego" preparatu niż do podlewania .
  ale wychodzi na to ,że do oprysku dajemy 10 razy więcej "Twojego" preparatu niż do podlewania .Re: Skład florovitu
I tak oto powstanie kolejna wersja nawozu do fertygacjibesia pisze: Posiadam oba nawozy , proszę powiedz mi jak je ze sobą połączyć żeby to miało sens .

Wsypujesz do butelki PET o poj. 1,5 l kolejno:
- 10 dkg saletry potasowej
- 6 dkg Polidap'u/ fosforan amonu/
- 2 dkg Mikrokomplex
i dopełniasz wodą do objętości 1 l. Powstaje nawóz o składzie procentowym 1,5:1,7:2,9 i 0,3 MgO
Musisz dodać jeszcze Mikrokomplex bo nawóz musi zawierać mikroelementy
Do fertygacji używasz tego koncentratu 8 ml/l
Najlepsze, że ten nawóz nie jest jedynie do fertygacji pomidorów ale mamy nawóz do pelargonii, petunii i innych roślin kwitnących. Byłam dziś w ogrodniczym i przy okazji sprawdziłam koszt azofoska 3kg+superfosfat 2kg+saletra potasowa 2kg= 53zł. Florovit 1l 12zł.

Jolu, dziękuje Ci za ten post, właśnie mi uświadomiłaś, że niepotrzebuje 7kg nawozu za 60 zł do kilku krzaków pomidorów na balkonie. Co potem z taką ilością zrobić   Jednak, opcja 1l nawozu na sezon, jest mi bliższa.
  Jednak, opcja 1l nawozu na sezon, jest mi bliższa.

Jednak, opcja 1l nawozu na sezon, jest mi bliższa.
  Jednak, opcja 1l nawozu na sezon, jest mi bliższa.Aga

- 
				duchadb
- 10p - Początkujący 
- Od: 2 maja 2014, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam saletry potasowej, ale mam siarczan potasu. Czy mogę go użyć do nawozu i w jakiej proporcji? Mam superfosfat, ale nie wzbogacony. Powinnam kupić wszystko czy mogę użyć tego co mam? Mam tylko 8 pomidorów i trochę chilli. Nie chciałabym przesadzać z kosztami.

A czym do tej pory nawoziłeś ?. Gdzie te pomidory rosną ? Czy masz jakiś nawóz azotowy ?.

- 
				duchadb
- 10p - Początkujący 
- Od: 2 maja 2014, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam jeszcze saletrzak.
-- 21 maja 2015, o 19:42 --
Florowitem do pelargonii.
Będą rosły na balkonie w pojemnikach.

Florowitem do pelargonii.
Będą rosły na balkonie w pojemnikach.
Może da się coś sklecić.  Chyba  jeszcze dziś uda mi się to przeliczyć.
Jaki dokładnie masz ten superfosfat ?

Jaki dokładnie masz ten superfosfat ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A tam napisane.  

Ps. Dzisiaj muszę się przyjrzeć swoim nawozom i jakby co produkuje pierwszą partie nawozu.
Dzięki.

SUPERFOSFAT WZBOGACONY
40% (P2O5), 12% (CaO), 5% (SO3)
Ps. Dzisiaj muszę się przyjrzeć swoim nawozom i jakby co produkuje pierwszą partie nawozu.
Dzięki.

- joannamm
- 500p 
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak się składa, że mam wszystkie składniki i nie muszę nic dokupić  

Czyli można stosować też do pelargonii, petunii i innych kwiatów a do innych warzyw /papryki, ogórków.../?

Czyli można stosować też do pelargonii, petunii i innych kwiatów a do innych warzyw /papryki, ogórków.../?
Śmiało możesz stosować..

duchadb 
Do butelki PET o poj 1,5 l wlejesz połowę czyli ok 0,75 litra dobrze ciepłej wody. Wsypiesz do tego 6 dkg siarczanu potasu i mieszając poczekasz do jego rozpuszczenia. Następnie dosypiesz:
- 9 dkg saletrzaku
- 5 dkg superfosfatu wzbogaconego
i następnie uzupełnisz koncentrat wodą do pojemności 1 l.
Otrzymasz nawóz NPK o składzie procentowym 1,5:2:3 z pewną ilością mikroelementów i wapnia pochodzących z superfosfatu. Do podlewania trzeba stosować tego koncentratu w ilości 8 ml/l. Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć dobrze butelkę z koncentratem ponieważ na dnie będzie osad siarczanu wapnia.
Taka praktyczna rada.
Odważ 1 kg wody na wadze kuchennej i wlej do butelki w której będziesz sporządzać koncentrat. Zaznacz markerem na butelce poziom tej wody. To Ci znakomicie ułatwi za każdym razem sporządzenie koncentratu.

Do butelki PET o poj 1,5 l wlejesz połowę czyli ok 0,75 litra dobrze ciepłej wody. Wsypiesz do tego 6 dkg siarczanu potasu i mieszając poczekasz do jego rozpuszczenia. Następnie dosypiesz:
- 9 dkg saletrzaku
- 5 dkg superfosfatu wzbogaconego
i następnie uzupełnisz koncentrat wodą do pojemności 1 l.
Otrzymasz nawóz NPK o składzie procentowym 1,5:2:3 z pewną ilością mikroelementów i wapnia pochodzących z superfosfatu. Do podlewania trzeba stosować tego koncentratu w ilości 8 ml/l. Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć dobrze butelkę z koncentratem ponieważ na dnie będzie osad siarczanu wapnia.
Taka praktyczna rada.
Odważ 1 kg wody na wadze kuchennej i wlej do butelki w której będziesz sporządzać koncentrat. Zaznacz markerem na butelce poziom tej wody. To Ci znakomicie ułatwi za każdym razem sporządzenie koncentratu.