Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Beata, wczoraj ukopałam kawałek jaśminowca z gałązki, która puściła korzonki. Odcięłam od rośliny matecznej, ale korzonki są słabiutkie. Jak się uda i da radę będzie sadzoneczka dla Ciebie :tan
Teraz jest w doniczce, musi zmężnieć, bo bardzo krucha na razie. Trzymaj kciuki ;:333 Snowbelle też mam, ale coś słabo u mnie rośnie. Kwitnie burzą kwiatów, ale na wzrost prawie się nie zmienia. Jak u Ciebie się będzie ładnie rozrastał, napisz jaką masz dla niego miejscówkę.
Sabinko, heliotrop kupiony ;:108 Ale o dziwo nie pachnie :shock: Czy on wydziela zapach np. wieczorem czy jak? Bo żebym straciła węch, to nic mi o tym nie wiadomo :?
Aneczko, niestety maszycory wpiep...ają tą odmianę równie chętnie jak inne. Zapachu tylko nie lubią, bo na pędach z kwiatami ich nie widać ;:oj Na kwitnienia czekam z niecierpliwością, bo to wszystko w większości tegoroczne nowizny.
Ewka, wykopać całość ;:202 chyba koparką bym musiała ;:306 , to spora kępa, ale wiesz co, tak sobie myślę, że nawet jak całkiem zzielenieje, to nie będzie źle, bo latem te białe obrzeża najbardziej spalone przez słońce są i nie wyglądają ładnie. Chyba postawię na naturę, co ma być to będzie ;:108 To hosta Patriot.
Aniu, syp, syp jeszcze jest dobry czas. Moje borówki młodziutkie, owocu będzie niewiele ;:218
Anita, ja kupiłam już jakiś czas temu. Zapomniałam o nim i pewnego dnia zwiędł na maxa. Myślałam, że już kaput, ale po kąpieli odżył ;:333 Teraz już siedzi w ziemi.
Iwonko, dziękuję chętnie skorzystam z twojej propozycji ;:108 ;:196
Kasiu, ja jak już pisałam podsypuję przytarganymi z lasu przekompostowanymi igłami sosnowymi i raz lub dwa (jak mi się przypomni) razy w roku stosuję agrecol lub biopon. Możesz kupić tester do pH gleby. Może mimo wszystko jest zbyt słabo kwaśna. Taki tester nie kosztuje wiele, a będziesz miała wiedzę co może być nie tak.
--------------------------
Nawet nie wiecie jak się cieszę, że jaśminowiec tak Wam się spodobał. A dlaczego? Bo zdecydowałam się w związku z tym zrobić dla Was jeszcze kilka jego zdjęć, i "zmusiło" mnie to do dłuższego przebywania w jego otoczeniu. Zapach upaja... ;:167 Do domu wróciłam w cudownym nastroju i z głową w chmurach ;:167 Nawet myślałam o zerwaniu kilku gałązek do domu, ale suma sumarum jakoś tak szkoda mi się zrobiło. No nic, będę go teraz przez jakiś czas odwiedzać częściej ;:198

Obrazek Obrazek

Z ciekawostek - niektóre jego pędy bywają całkiem białe, takie albinosy

Obrazek Obrazek

Krzaczek w całości. Aha, zaczyna się otwierać jedyny pączek kaisera. No chyba, żebym ze szczęścia nie pękła ;:198

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to jeszcze raz, prześliczny jaśminowiec ;:138
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nie, takiego jaśminowca jeszcze nie widziałam ;:oj z takimi listkami :shock: w dodatku pachnie--niesamowite :) ja mam pełny, ładny, ale nie pachnie :? no i kotka ukradnę , tak wszyscy coś tam sobie kradną , mnie chcą ukraść Stasia, to ja kota ślicznego ;:108 :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Teraz i ja dołączam się do zachwytów nad jaśminowcem ;:oj ;:111 ;:111 Cudo ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Kaiser dozuje Ci przyjemność :). Jaśminowiec powala. Nie wiedziałam że potrafi aż tak ładnie się prezentować.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Jaśminowiec jest cudny zazdroszczę zapachu.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka cóż za zjawiskowy Jaśminowiec! ;:oj ;:oj ;:oj
To ja w takim razie poproszę o kolejną odnóżkę z korzenia, która urośnie... nieważne, że pewnie za rok, dwa czy trzy. :lol: Pamietaj, że ja się ustawiam druga w kolejce. ;:215
A czy pamiętasz, że ewentualną siewkę ciemiernika też dla mnie kitrasisz? ;:183
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Jaśminowiec cudo ;:oj pierwszy raz taki widzę i od razu szok. Zapach mogę tylko sobie wyobrazić. Liście ma zjawiskowe ,zapewne jest dekoracyjny wtedy kiedy i nie kwitnie. Mój zwykły jest dopiero w pąkach , czekam na czerwiec aby zakwitł.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuzia krzewuszka piękna, ale jaśminowiec zjawiskowy. ;:oj Pięknie współgrają biało zielone liście z białymi kwiatami. Nie dziwię się że będzie często odwiedzany. ;:215
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Zuzka ja nawet paluszki u stóp trzymam za tą sadzoneczkę :D Fajnie ,że pokazałaś cały krzew,twój to olbrzym w porównani do moich mikrusów sięgających mi ledwo do kolan :D ale pączków kilka mają :D
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Matko jaki cudny łaciaty, padam mam zawał. :;230 :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Też się pierwszy raz spotykam z takim jaśminowcem. Cudo!
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Masz przecudny ogród, pięknie skomponowane rabaty no i parawan z kratek taki jak mój :uszy . Rozsiądę się u Ciebie na dłużej.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A powiedz mi Zuza, od jakiej strony świata rośnie wychwalany tutaj cudny jaśminowiec? Czyżby od północy? Kiedy ma słońce? Mam ja sobie taką miejscóweczkę właśnie od strony północnej i szukam pasującego tam drzewka.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Iwonko, dziękuję ;:168
Karolcia, czyżbym miała coś, czego TY nie masz? Nie wierzę ;:198 ;:306 Kot by za Tobą poszedł jak w dym, on taki leloch, że każdemu by się sprzedał za pieszczoty.
Sabinko, Madziu, Anitko, Beatko x2 ;:198 , Soniu, Kasiu, dziękuję w imieniu jaśminowca ;:79
Aneczko, przy posadzeniu dla Beaty sadzonki z jaśminowca, posadziłam też kawałek gałązki z samymi korzonkami ale bez żadnego pędu. Jak nie zgnije i puści pęd będzie sadzoneczka i dla Ciebie.
Wpisałam Ciebie w kolejkę ;:198 O ciemiernikach pamiętam z tym,że nie wiem czy ten młody wytworzy już w tym roku nasionka bo nie widzę jeszcze między zasychającymi płatkami torebek z nasionkami. Za to biały ma ich jak zawsze ogrom. Czy biały też Cię interesuje, czy ewentualnie czekamy do przyszłego roku na ten pełny?
Beata, jest nadzieja. Pęd nie zwiotczał po odcięciu od rośliny matecznej :tan , ale teraz jest zbyt kruchy na spakowanie. Musi trochę zdrewnieć, bo nie dojedzie na miejsce.
Justynko, serdecznie zapraszam w moje progi :wit Przy chwili pobiegam u Ciebie, poszukać "naszego" parawanika. A czym masz podsadzony, czyżby róże z powojnikami jak u mnie?
Wandziu, no właśnie mój jaśminowiec rośnie na całkowitej patelni - wystawa południowa pod południową ścianą budynku, która dodatkowo go ogrzewa. Niestety przez to te białe pędy albinoski całkiem się latem palą ;:151 Może taka wystawa jak u Ciebie będzie w takim przypadku dla niego lepsza. A dociera tam słońce choć przez kilka godzin dziennie?
--------------------------
Zostawiam dla was kilka fotek.

Helsinki w pełnym rozkwicie, Roseum Elegans już nadgonił
Obrazek Obrazek
Krzewuszka szaleje, i jedyny kwiat Kaisera
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”