Dlaczego wszystkie tuje usychają?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Mewa73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2014, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dlaczego wszystkie tuje usychają?

Post »

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc!
Mam w ogrodzie tuje brabant, jedne rosną 7 lat (z supermarketu), a jedne zasadzono 2 lata temu (ze szkółki). Wszystko było ok, aż do tej wiosny. Już po tej zimie - w marcu te młodsze tuje wyglądały źle. Były jakby zmatowiałe i zaczęły schnąć. Myślałam, że to wina suchej zimy i wiosny, sama ich w tym okresie nie podlewałam. Zaczęłam zatem intensywni podlewać, użyłam nawozu osmocate do iglaków. Teraz jeszcze podlałam roztworem substral proplant (na fytoftorozę). Niestety - schnięcie postępuje, a rośliny wyglądają coraz gorzej. Myślałam, że to wina roślin - bo schną wszystkie te kupione w szkółce. Niestety, pierwsze objawy zaczęłam obserwować również na tujach 7-latkach.

Czy jest jakaś szansa na uratowanie roślin, czy lepiej od razu je wyrwać? Co zrobić, żeby uratować chociaż te starsze? Co jest przyczyną? Zaobserwowałam też, że umierają tylko drzewa rosnące wzdłuż płotu/drogi, rośliny rosnące w głębi ogrodu są zdrowe. Zaczynam się zastanawiać, czy przypadkiem jakiś "uprzejmy" sąsiad nie zniszczył mi celowo drzewek? Może czymś je podlał? rośliny oglądał ogrodnik, ale nie znalazł przyczyny. próbował wyjąc jedną roślinę z ziemi, ale nie udało się, więc są mocno ukorzenione. CO ROBIĆ???
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mewa73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Dlaczego wszystkie tuje usychają?

Post »

I co? Żadnych sugestii???

Aktualnie za sprawcę spustoszenia zaczynam obwiniać sól drogową. Zima była śnieżna i sąsiedzi posypywali solą podjazdy.
Ale czy ta wiedza coś mi daje? Czy można jakoś zneutralizować działanie soli i uratować rośliny (te większe, bo te mniejsze już spisałam na straty)?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można mocno przelać wodą i wygląda na to, że była ingerencja osób trzecich lub przemrożenia spowodowane nadmiernym zasileniu azotem.
Mewa73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Co masz na myśli pisząc o "ingerencji osób trzecich"? Sól właśnie?
Czy inne działanie?

Co do przenawożenia, to tuje nawożone były w poprzednim sezonie tylko raz na wiosnę nawozem osmocate w dawce zalecanej przez producenta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”