Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
Pierwsze od dołu to są liścienie a każde następne wyżej, to liście właściwe.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2015, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czesc,
Wysialem bazylie, jestem po pikowaniu, od czasu jak przepikowalem bazylie do inywidualnych kubeczkow zaczely sie problemy - na kilku roslinach pojawily sie plamy. Obserwuje od kilku dni i plamy sie troche powiekszaja, oddzielilem te rosliny z plamami i zauwazylem, ze plamki pojawily sie tez na kilku innych roslinach. Ziemia, do ktorej wsadzilem roslinki to byla dokladnie ta sama, do ktorych byly siane nasiona.
Rosliny stoja na oknie poludniowym, przy zlewozmywaku. Sa obficie podlewane.
Kazda rada na wage zlota. Pozdrawiam.

Wysialem bazylie, jestem po pikowaniu, od czasu jak przepikowalem bazylie do inywidualnych kubeczkow zaczely sie problemy - na kilku roslinach pojawily sie plamy. Obserwuje od kilku dni i plamy sie troche powiekszaja, oddzielilem te rosliny z plamami i zauwazylem, ze plamki pojawily sie tez na kilku innych roslinach. Ziemia, do ktorej wsadzilem roslinki to byla dokladnie ta sama, do ktorych byly siane nasiona.
Rosliny stoja na oknie poludniowym, przy zlewozmywaku. Sa obficie podlewane.
Kazda rada na wage zlota. Pozdrawiam.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wg mnie to wynik złego podlewania. Widzę, że wierzchnia warstwa nie jest błotnista i mam nadzieje, że dziurki w dnie są również. No i chyba nie lejesz im w pojemniki wody prosto z kranu. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2015, o 12:44
W sensie za duzo czy za malo?
Mam dziurki na dnie, wszystko stoi na tackach. Mam ziemie z kretowiska, jest dosc gliniasta, jestem poczatkujacy wiec za kazda rade będę wdzieczny. Prawda jest taka, ze mam zero intuicji jeśli chodzi o podlewanie. Jakies rady jak to robic solidnie i z glowa? Dotychczas podlewalem jak widzialem, ze z gory ziemia byla sucha... Przepraszam za ignorancje 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No towszystko jasne. To wina tej gliniastej ziemi. Gdy podlewasz, to ziemia trzyma mocno wilgoć i korzenie się duszą, a jak wysycha, to też się strasznie kurczy również dusząc korzenie. Ja bym się starał jakoś z tej ziemi wybrnąć.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Kiedyś miałam książkę o uprawie ziół. Podobno najlepiej rosnąw ziemi ppiaszczystej co jedna z forumek mi potwierdziła. Podobno u niej właśnie na piasku rosną najlepiej, raz na 3 tyg dostaną jakieś ochlapy pokrzywowki . U mnie też ziemia piaszczysta.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 maja 2015, o 17:10
Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion
Witam wszystkich
Jestem nowa na forum i mam pytanie odnośnie skubania bazylii. Posiałam w tym roku, wyrosła piękna i dorodna ale nie wiem jak ją skubać. Wybaczcie że napiszę to tak po swojemu ale nie znam fachowej terminologii. Czy urywając listki mam je zrywać razem z tą małą łodyżką listka czy mam zrywać sam listek pozostawiając te łodyżkę? W jakim miejscu wyrastają te nowe listki, bo już chyba nie na tej małej łodyżce? Kiedyś zerwałam listek razem z tą łodyżką to w tym miejscu łodyga się że tak powiem zasklepiła i już nic tam nie wyrasta. wybaczcie za pewnie banalne pytania ale jestem młoda i dopiero jakoś ostatnio zapałałam sympatią do ogrodnictwa.
Pozdrawiam
Jestem nowa na forum i mam pytanie odnośnie skubania bazylii. Posiałam w tym roku, wyrosła piękna i dorodna ale nie wiem jak ją skubać. Wybaczcie że napiszę to tak po swojemu ale nie znam fachowej terminologii. Czy urywając listki mam je zrywać razem z tą małą łodyżką listka czy mam zrywać sam listek pozostawiając te łodyżkę? W jakim miejscu wyrastają te nowe listki, bo już chyba nie na tej małej łodyżce? Kiedyś zerwałam listek razem z tą łodyżką to w tym miejscu łodyga się że tak powiem zasklepiła i już nic tam nie wyrasta. wybaczcie za pewnie banalne pytania ale jestem młoda i dopiero jakoś ostatnio zapałałam sympatią do ogrodnictwa.
Pozdrawiam
- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
Większość bazylii dałam już do gruntu lub wyniosłam na dwór. Część została jeszcze na domowym parapecie i jedna szczególnie, akurat bayzlia cynamonowa się rozszalała. Ostatnio musiałam jej dać większą doniczkę. Tak wygląda i chyba najchętniej by już zakwitła, ale jej nie daję i ciągle ścinam czubeczki 

- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Wysiewałam niedawno miks odmian bazylii. Wyrosło mi trochę cudaków, stąd prośba o naprowadzenie na konkretne odmiany.
Domyślam się, że drobnolistna, mocno krzacząca się bazylka to bazylia grecka. Ma też taką o dużych pomaszczonych liściach, czerwonolistną, ale też odmiany o bardziej podłużnych, węższych liściach. W mieszance miały być odmiany cynamonowa i inne nietypowe. Póki co nie rozszyfrowałam żadnej odmiany po zapachu.
Może po wyglądzie uda wam się wytypować co jest czym w tym miksie?

Domyślam się, że drobnolistna, mocno krzacząca się bazylka to bazylia grecka. Ma też taką o dużych pomaszczonych liściach, czerwonolistną, ale też odmiany o bardziej podłużnych, węższych liściach. W mieszance miały być odmiany cynamonowa i inne nietypowe. Póki co nie rozszyfrowałam żadnej odmiany po zapachu.
Może po wyglądzie uda wam się wytypować co jest czym w tym miksie?

- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
Moim zdaniem ten 'cudak' z ostatniego zdjęcia to nie bazylia grecka, a własnie jakaś nietypowa odmiana - jeszcze nigdy się z taką nie spotkałam, więc nie wiem jaka. Bazylia grecka jest bardziej drobna, krzaczasta i listki mają inny kształt.
Gdybym miała wybrać ze zdjęcia pierwszego to na cynamonową wygląda mi ta najwieksza (moje właśnie tak wyglądały jak były małe
) Widzę też chyba bazylie sałatową (to ta pokarbowana) i oczywiście czerwoną i pospolitą (ta na środku). Może się mylę, ale tak typuję. Na opakowaniu masz napisane, że jakie jeszcze bazylie powinny się pojawić?
Gdybym miała wybrać ze zdjęcia pierwszego to na cynamonową wygląda mi ta najwieksza (moje właśnie tak wyglądały jak były małe

- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Bazylii greckiej nie ma w tej doniczce. Mam ją już przepikowaną z wcześniejszego siewu. Tę dużą muszę obwąchać dokładnie, najlepiej po przesadzeniu do osobnej doniczki, bo póki co trudno wyodrębnić zapachy w tym miksie.
To nasiona z tej mieszanki http://www.lobelia.pl/bazylia-mieszanka-0 Na stronie producenta jest informacja o odmianach.
Wysiewałam w dwóch częściach, ale nasiona wschodziły słabo, więc sądzę, że nie wszystkie odmiany wykiełkowały. Części pewnie zabraknie w tej mieszance.
To nasiona z tej mieszanki http://www.lobelia.pl/bazylia-mieszanka-0 Na stronie producenta jest informacja o odmianach.
Wysiewałam w dwóch częściach, ale nasiona wschodziły słabo, więc sądzę, że nie wszystkie odmiany wykiełkowały. Części pewnie zabraknie w tej mieszance.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Dziś obciąłem pędy bazylii. Listki odebrałem od łodyg, posiekałem i zmieszałem z oliwą. W woreczki foliowe i do zamrażarki. Z 2 krzaczków wyszła miseczka ok 2L. Robię to po raz pierwszy i nie wiem jak się będzie przechowywać.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Bazylia czarne kulki
Cześć,
kupilam tydzień temu bazylię, parę dni temu zauważyłam wokół doniczki czarne kulki, posprzątalam je i wyjechałam na weekend. Wczoraj znów je zauważyłam. Są też na jednym liściu, a inne są nadjedzone. Przejrzalam roślinę, ale nie widzę szkodnika :/ Kilka liści też uschło ale ogólnie roślina jest w jeszcze w dobrym stanie. Co to może być?

kupilam tydzień temu bazylię, parę dni temu zauważyłam wokół doniczki czarne kulki, posprzątalam je i wyjechałam na weekend. Wczoraj znów je zauważyłam. Są też na jednym liściu, a inne są nadjedzone. Przejrzalam roślinę, ale nie widzę szkodnika :/ Kilka liści też uschło ale ogólnie roślina jest w jeszcze w dobrym stanie. Co to może być?

- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Re: Bazylia czarne kulki
To odchody małej zielonej gąsieniczki, która lubi bazylię. Nie dałabym sobie głowy uciąć ale chyba ją widać na trzecim zdjęciu, u szczytu najwyższego liścia z lewej