Zgapiam i zastosuję inną zawartością.
300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: 300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie
Pomysł na uprawę truskawek w piętrowych doniczkach fantastyczny.
W zeszłym roku miałam tak pietrowo poziomki, ale strasznie wysychały i miały mało owoców, więc w tym roku dam większe doniczki i chyba zrobię kaskadę kwiatową.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko, Kasiu bardzo jestem ciekawa co posadzicie i jak to będzie wyglądało
Też się trochę cykam o wilgotność ale ....... ale jestem na działce co dzień (od rana do wieczora
) i będę lała ile się da.
Poza tym , to miejsce jest tak w połowie dnia (czyli w największy skwar ) ocienione sosną. Doniczki 2 litrowe.
Jeżeli stwierdzę, że nie wyrabiają - razem z doniczkami powędrują do ziemi ......... jak tylko znajdę jakieś miejsce
Też się trochę cykam o wilgotność ale ....... ale jestem na działce co dzień (od rana do wieczora
Poza tym , to miejsce jest tak w połowie dnia (czyli w największy skwar ) ocienione sosną. Doniczki 2 litrowe.
Jeżeli stwierdzę, że nie wyrabiają - razem z doniczkami powędrują do ziemi ......... jak tylko znajdę jakieś miejsce
-
Emilia

- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Mariolka, ale jesteś szybka! Stojak z doniczkami super! Ja wzięłam takie wysokie doniczki (smukłe
)) i zostawiłam sporo miejsca do brzegu, żeby dużo wody dało się wlać, a ziemia żeby nie wypływała.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- ra_barbara

- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Kontakt:
Mariolka ależ piękny stojaczek, skradłam Ci zdjęcie
Deski znaleźne
miałaś szczęście cudne są.Ja mam piękne dechy podłogowe,chyba zużyję na..... na razie nie wiem na co.
Robala najlepiej zgnieść palcami
Deski znaleźne
Robala najlepiej zgnieść palcami
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
-
Iwona i Piotr
- 500p

- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Mariola z skąd wiesz, że on niszczy róże? W zasadzie to wszelkie pająki są pożyteczne, czasem też takie widuje...Zobacz czy nie ma prawdziwego szkodnika, a pająk może tylko pomaga w zwalczaniu?
- Eliza52

- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Mariolka to chyba jest przędziorek, jeśli chemia to Mospilan albo Karate a bez chemii spróbuj spryskać namoczoną na 24 godz
pokrzywą albo ciepłą wodą z octem (litr+ 50ml octu)
pokrzywą albo ciepłą wodą z octem (litr+ 50ml octu)
Pozdrawiam Ela
- Ruda2011

Elizko przędziorki mają czerwonawy kolor a ten u mnie jest beżowy. Na razie nie robię nic , obserwuję .
Dzięki za przepis z octem
. Wiedziałam, że coś takiego gdzieś czytałam:
1 l dobrze ciepłej wody
50 ml octu
1 łyżeczka Ludwika (bo biodegradowalny jest
)
Iwonko trochę dużo u mnie tych "pożytecznych pajączków"
, siedzą na liściach z dupinami w górze i ssawką w liściu. No nic, obserwuję i jakby co ...... dam wampirkom octu
Baśku ja śmietniki osiedlowe oblatuję jak rasowy lump
Nie wierzę czasami , co ludziska potrafią wyrzucić
Dziś zawlokłam na działkę prześliczny, mocno siermiężny, trejaż na różę pnącą - też ze śmietnika
. Nauczona doświadczeniem ze skrzyniami, które zniknęły jak sen złoty ........ zabrałam w 15 sekund
Czasami sama siebie się boję
Dzięki za przepis z octem
1 l dobrze ciepłej wody
50 ml octu
1 łyżeczka Ludwika (bo biodegradowalny jest
Iwonko trochę dużo u mnie tych "pożytecznych pajączków"
Baśku ja śmietniki osiedlowe oblatuję jak rasowy lump
Nie wierzę czasami , co ludziska potrafią wyrzucić
Dziś zawlokłam na działkę prześliczny, mocno siermiężny, trejaż na różę pnącą - też ze śmietnika
Czasami sama siebie się boję
- ra_barbara

- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Kontakt:
Ruda2011 pisze:Czasami sama siebie się boję
Też tak mam i tak trzymam.
Ślicznie u Ciebie jest, zaczynam Cię podziwiać
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
- Ruda2011

A co tu podziwiać Basiu
Jestem wygodnickim mieszczuchem, nie chce mi się brać za bary z życiem (po raz kolejny
). Ułożyłam sobie wygodną egzystencję w bloku, na działce udaję wielkiego ogrodnika i po raz pierwszy w moim długawym już życiu - robię to, co mam ochotę
. Chce mi się grzebać w ziemi - wkładam stare portki i siedzę w chwastach. Chce mi się udawać damę - robię make up i idę na spotkanie z przyjaciółką. Mam przecudownie inteligentną psiapsiułę , która jest "oblatana w kulturze". A że ja nie mam problemu z pytaniem o sprawy, których nie wiem - "doję" z niej informacje na temat filmów, książek, spektaklów, wystaw itp. Gdy mnie coś zainteresuje - oglądam, czytam .......
Ona szczęśliwa bo ma słuchacza, ja szczęśliwa bo dowiaduję się. Symbioza doskonała
Zabrzmiało to trochę instrumentalnie
Kocham moją przyjaciółkę jak siostrę.
Daję jej w zamian fukanie i pufanie na temat wyglądu i dbania o siebie. Zaparła się, że w naszym wieku mamy wyglądać jak babcie i (jak twierdzi) , dzięki mnie odmładza się wizualnie. No i fajnie , starzejmy się z godnością ale bez przegięcia w drugą stronę
Jestem wygodnickim mieszczuchem, nie chce mi się brać za bary z życiem (po raz kolejny
Ona szczęśliwa bo ma słuchacza, ja szczęśliwa bo dowiaduję się. Symbioza doskonała
Zabrzmiało to trochę instrumentalnie
Kocham moją przyjaciółkę jak siostrę.
Daję jej w zamian fukanie i pufanie na temat wyglądu i dbania o siebie. Zaparła się, że w naszym wieku mamy wyglądać jak babcie i (jak twierdzi) , dzięki mnie odmładza się wizualnie. No i fajnie , starzejmy się z godnością ale bez przegięcia w drugą stronę
- wagabunga123
- 1000p

- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Mariolko, troszkę Ci zazdroszczę tej swobody życia
Ja jestem niewolnikiem pracy, niestety, praca jest jeszcze na szczycie rzeczy koniecznych a moje przyjemności są na samym dole, ledwo widoczne ale jakże hałaśliwie walczą o uwagę
I super, że korzystasz z życie. Ja moją Bunię, które od ponad roku jest już sama i całe życie ciężko pracowała na wsi, zawiozłam w ramach urodzin do SPA
. Oczywiście nasłuchałam się narzekań i wszelkiego marudzenia, którego nie znoszę "w moim wieku to nie wypada". I wiesz co - moja Bunia zaskoczyła
Bardzo jej się podobało. Po powrocie zapisała się do "kółka wiejskiego" i śmiga z Paniami Emerytkami na wycieczki, ma nową fryzurę i mówi "nara"
I to jest wspaniałe
Więc Kobitki - tak trzymać
Zawsze Młode, Zawsze Piękne (to mój ulubiony toast
)
I super, że korzystasz z życie. Ja moją Bunię, które od ponad roku jest już sama i całe życie ciężko pracowała na wsi, zawiozłam w ramach urodzin do SPA
Zawsze Młode, Zawsze Piękne (to mój ulubiony toast
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- Ruda2011

Marlenko to wspaniałe , co piszesz o swojej Buni
(czy to od "babuni" ? ) Pogratuluj
Każdy z nas był, jest lub będzie niewolnikiem pracy - życie
Ja też wciąż pracuję ale już bez tej napinki.
Każdy z nas był, jest lub będzie niewolnikiem pracy - życie
Ja też wciąż pracuję ale już bez tej napinki.
Czytam sobie wasze pogaduchy i jakoś tak przyjemnie się robi. Jakie to szczęście że trafiłem na to forum , teraz jak jestem na nocce w pracy mogę nadrobić zaległości. Dobrze poczytać co piszą mądre życiowo osoby.
- wagabunga123
- 1000p

- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Mariolko, ja wychowałam się na gumisiach
Odkąd pamiętam jest Bunia i Dziadzo 
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
- Ruda2011

Krzysztof, Marlena dzięki
Miło czytać takie posty.
To forum jest takie miłe bo tu "mieszkają" ludzie, którzy lubią cieszyć się sukcesami innych
Oczywiście zazdrościmy ...... ale tak po ludzku, bez zawiści
Jednocześnie - cieszymy się bo Krzyś podciągnął sobie prąd (i to jak fachowo
) a Marlenka postawiła altanę ful wypas
Podziwiam i gratuluję każdego wyczynu bo za tym stoją godziny pracy, przemyśliwań i ........ kombinacji finansowych
Ja odpuściłam sobie działkę na kilka dni przez Warszawskie Targi Książki ale już mi tęskno
Miło czytać takie posty.
To forum jest takie miłe bo tu "mieszkają" ludzie, którzy lubią cieszyć się sukcesami innych
Oczywiście zazdrościmy ...... ale tak po ludzku, bez zawiści
Podziwiam i gratuluję każdego wyczynu bo za tym stoją godziny pracy, przemyśliwań i ........ kombinacji finansowych
Ja odpuściłam sobie działkę na kilka dni przez Warszawskie Targi Książki ale już mi tęskno