Ogród w cieniu dębów
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród w cieniu dębów
Oj , pięknie u Ciebie, dużo różności kwitnie ....
, kolorowo i pięknie , zaraz będą kwitły różaneczniki , róże... pięknie

-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Beatko - i azalie, i 'te inne' - wszystkie pięknie kwitną.
Trochę żal, gdy ma się mało czasu na działeczkę, ale za to więcej nowego można zobaczyć, zaglądając od czasu do czasu.
Trochę żal, gdy ma się mało czasu na działeczkę, ale za to więcej nowego można zobaczyć, zaglądając od czasu do czasu.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudnie wszystko kwitnie a za chwilkę azalie dadzą popis .Cudna ta lilowa azalia
Beatko, Twoja róża ma już duże pączki, u mnie są jeszcze malutkie.
Azalie kwitną cudownie
- bardzo je lubię ale u mnie na działce ziemia im nie służy. 
Azalie kwitną cudownie
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prześliczne azalie, bardzo ładnie kwitną. I tak gęsto. Piękne mają kolorki. A powiedz co to jest na pierwszym zdjęciu z 10 maja? Mam coś podobnego. Ma takie same liście tylko innego kwiata.
- avalonne
- 500p

- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Beatko - pięknie u Ciebie i tak kolorowo
i tak różnorodnie
A azalie to chyba warto mieć, żeby nacieszyć nimi oczy zanim zakwitną róże
pozdrawiam 
- anastazja B
- 1000p

- Od: 3 mar 2013, o 09:44
Kasiula17 oj czasu u mnie rzeczywiście mało, często wracam o 17-18 do domu , a w domu też mnóstwo pracy
a na działce jestem na ogół tylko jeden dzień w tygodniu
Delikatne kwiaty azalii są prawdziwym lekarstwem dla duszy, warto się wyrwać i podziwiać je choć przez trochę.
karolacha jak wiosna to i pięknie! Cudownie jest jak kwiaty jedne po drugich zakwitają dając nam niesamowite przedstawienie
plocczanka cieszę się tym co mam, bez działki życie było by dla mnie nie do zniesienia
JAKUCH ta liliowa azalia to moja najstarsza, ma 12 lat i sporo dzieci. Przez okłady zrobiłam z niej około 10 sadzonek, które na ogół porozdawałam znajomymi u nich też pięknie rosną. Nigdy mi nie wymarzła i nie chorowała w przeciwieństwie do rododendronów.
Makda azalie nie mają specjalnych wymagań ale muszą mieć kwaśną ziemię. Najlepiej do dołka w którym będziemy ją sadzić dodać torfu lub podsypywać siarczanem amonu.
Pashmina2006 na tym zdjęciu jest fiołek, tylko może ujęcie nie do poznania
avalonne witaj po długiej nieobecności
Oj teraz to chyba w każdym ogródku kolorowo
Azalie japońskie bardzo lubię , głównie za to ,że cały krzak obsypują kwiatami, wyglądają wtedy naprawdę zjawiskowo. W maju mało które rośliny kwitną tak intensywnymi barwami i do tego skupione w jeden wielki bukiet. Do tego nie chorują ,nie wymarzają i rok w rok są obficie obsypane kwiatami. Mam jeszcze dwa rododendrony ale jeden z nich notorycznie łapie chorobę grzybową , do tego kwitną bardzo mizernie- ostatnio miały po 2-3 kwiaty.
Na azaliach się nie zawiodłam i mimo ,że krótko kwitną to je kocham. No i rzeczywiście wypełniają swoim pięknem czas oczekiwania na róże
dzielę się z Wami moją wiosną

Delikatne kwiaty azalii są prawdziwym lekarstwem dla duszy, warto się wyrwać i podziwiać je choć przez trochę.
karolacha jak wiosna to i pięknie! Cudownie jest jak kwiaty jedne po drugich zakwitają dając nam niesamowite przedstawienie
plocczanka cieszę się tym co mam, bez działki życie było by dla mnie nie do zniesienia
JAKUCH ta liliowa azalia to moja najstarsza, ma 12 lat i sporo dzieci. Przez okłady zrobiłam z niej około 10 sadzonek, które na ogół porozdawałam znajomymi u nich też pięknie rosną. Nigdy mi nie wymarzła i nie chorowała w przeciwieństwie do rododendronów.
Makda azalie nie mają specjalnych wymagań ale muszą mieć kwaśną ziemię. Najlepiej do dołka w którym będziemy ją sadzić dodać torfu lub podsypywać siarczanem amonu.
Pashmina2006 na tym zdjęciu jest fiołek, tylko może ujęcie nie do poznania
avalonne witaj po długiej nieobecności
Oj teraz to chyba w każdym ogródku kolorowo
Azalie japońskie bardzo lubię , głównie za to ,że cały krzak obsypują kwiatami, wyglądają wtedy naprawdę zjawiskowo. W maju mało które rośliny kwitną tak intensywnymi barwami i do tego skupione w jeden wielki bukiet. Do tego nie chorują ,nie wymarzają i rok w rok są obficie obsypane kwiatami. Mam jeszcze dwa rododendrony ale jeden z nich notorycznie łapie chorobę grzybową , do tego kwitną bardzo mizernie- ostatnio miały po 2-3 kwiaty.
Na azaliach się nie zawiodłam i mimo ,że krótko kwitną to je kocham. No i rzeczywiście wypełniają swoim pięknem czas oczekiwania na róże
dzielę się z Wami moją wiosną

- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Masz różaneczniki, super sprawa
mnie się nie wiodły to dałam sobie spokój 
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Beata, co to za roślina na trzecim zdjęciu? 
- anastazja B
- 1000p

- Od: 3 mar 2013, o 09:44
karolacha ja mam działkę koło lasu w związku z tym dużo półcienia i w przewadze kwaśną ziemię więc warunki służą różanecznikom
sweetdaisy ta roślinka to cebulica dzwonkowata , spotkałam się tez z nazwą hiacynt hiszpański. Posadziłam ją 3 czy 4 lata temu i obecnie mam takie duże kępy. Poniżej zdjęcie z rozwiniętymi kwiatami.

a to kolejne kwitnące azalie

Pierwsze kwitnące orliki , większość jest jeszcze w pąkach. Mam ich około 15 rodzajów

cały czas kwitną kukliki

chaber górski

róża Louis Odier pokazuje kolor pąka jako pierwsza, musiałam róże prysnąć na mszyce bo juz się oczywiście pokazały paskudy

dalie z mojego "chowu" są już w pąkach i zaraz będą kwitnąć

niezawodny, piękny bez

wiosenna rabatka w deszczu

sweetdaisy ta roślinka to cebulica dzwonkowata , spotkałam się tez z nazwą hiacynt hiszpański. Posadziłam ją 3 czy 4 lata temu i obecnie mam takie duże kępy. Poniżej zdjęcie z rozwiniętymi kwiatami.

a to kolejne kwitnące azalie

Pierwsze kwitnące orliki , większość jest jeszcze w pąkach. Mam ich około 15 rodzajów

cały czas kwitną kukliki

chaber górski

róża Louis Odier pokazuje kolor pąka jako pierwsza, musiałam róże prysnąć na mszyce bo juz się oczywiście pokazały paskudy

dalie z mojego "chowu" są już w pąkach i zaraz będą kwitnąć

niezawodny, piękny bez

wiosenna rabatka w deszczu

- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Beatko bardzo ciekawa ta cebulica
a azaliami kusisz mnie coraz bardziej...piękne są 
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Nie zazdroszczę Ci oglądania takich piękności tylko raz w tygodniu.
Piękne kolory a azalie miodzio, niech tylko do końca się pokażą.
Orlików masz sporo, u mnie to samopas i się mutują. 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Beatko - pokazuj azalie, pokazuj! Biegam po wątkach za azaliami właśnie, żeby sobie popatrzeć, bo u mnie one nie chcą rosnąć.
Ty masz bardzo ładne, więc pasę nimi oczy do woli.
Ty masz bardzo ładne, więc pasę nimi oczy do woli.
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
a to czemu, zobacz u mnie.plocczanka pisze:Beatko - pokazuj azalie, pokazuj! Biegam po wątkach za azaliami właśnie, żeby sobie popatrzeć, bo u mnie one nie chcą rosnąć.![]()
- avalonne
- 500p

- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Ja mam jednego rododendrona, ale jakoś nie chce się zaklimatyzować w moim ogrodzie. A orliki też nie chcą rosnąć - dwa razy sadziłam kłącza, ale nic z tego nie wyszło... A takie mają urzekające kwiaty