Na tarasie masz fajnie, bardzo mi się podoba
Moje Arboretum cz.2
- anym
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje Arboretum cz.2
No i po stokrotkach a tak ładnie było
przyjadę, wykopię co trzeba i porwę Stasia - kosiarkęw razie czego będę leżeć--koło roboty
Ale zanim padniesz, to jakbyś mogła odpisać na moją pw to będę wdzięczna
Jeszcze zdjęcie wkleiła, co by dobić leżącego
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O Moni matko jedyna , daj człowiekowi poleżeć , bo inaczej będę czuwała żeby mi nikt Stasia razem z kosiarką nie porwał
O wykopanie czegoś się nie boję, bo drzewa jak dęby, raczej kopary by potrzeba
chyba że kalikarpe by wydarł 
-- 12 maja 2015, o 20:26 --
proszę o następny zestaw pytań o posiadane rośliny
-- 12 maja 2015, o 20:26 --
proszę o następny zestaw pytań o posiadane rośliny
Ok:
Tulipanowiec
Pieris
Kuflik
Trzmielina Euonymus alatus? - płonący krzew
Biały złotokap
- karolacha

Aniu Taras własnoręcznie zrobił Stasiu, kurcze ,jego wartość wzrasta, będę teraz pilnować 
-- 12 maja 2015, o 20:50 --
Moni tulipanowca i pierisa mam. Kuflik jest rosliną tarasową, nie ogrodową. Trzmieliny mam, ale pewnie takiej nie , nie znam płonącej
a biały złotokap ,to akację masz na myśli ?--to mam

-- 12 maja 2015, o 20:50 --
Moni tulipanowca i pierisa mam. Kuflik jest rosliną tarasową, nie ogrodową. Trzmieliny mam, ale pewnie takiej nie , nie znam płonącej
Szacunek za to bogactwo roślin
Ja mogę wymienić rzeczy których Karola nie ma
Gunnera
Glediczja
Klon palmowy
Zaraz,żadnego klona nie widziałem
Metasekwoja
Mydleniec
Miłorząb
Kiwi
Makia Amurska
I tak długo mogę

Gunnera
Glediczja
Klon palmowy
Metasekwoja
Mydleniec
Miłorząb
Kiwi
Makia Amurska
I tak długo mogę
- karolacha

Moni sporo jeszcze nie mam, nie sposób mieć wszystko, ale te najładniejsze mam
jeszcze jest malutki Perełkowiec, Dawidia Chińska, Lilak Amurski --na te kwiatki jeszcze poczekam

- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Karolinko , zaglądam i co widzę ? Stokrotki skoszone.
U mnie Susan po kolei od szczytu rozwija swoje kwiatki i jest tak mniej więcej w połowie.
A Twoja już zaraz pewnie będzie się zwijać z kwitnieniem.
Takiego Stasia tylko pozazdrościć.

U mnie Susan po kolei od szczytu rozwija swoje kwiatki i jest tak mniej więcej w połowie.
A Twoja już zaraz pewnie będzie się zwijać z kwitnieniem.
Takiego Stasia tylko pozazdrościć.
- karolacha

Tulap toś mnie załatwił
miłorząb i i kiwi -mam. Ale innych nie, lecz np. metasekwoja to olbrzym , trudno mieć w ogródku przydomowym
Ale w moim Arboretum w Wojsławicach wszystkie są 
-- 12 maja 2015, o 21:36 --
Ignis Stasiu to najcenniejszy OKAZ w moim Arboretum
a Susan tez jeszcze kwitnie i ma jeszcze paczki 
-- 12 maja 2015, o 21:36 --
Ignis Stasiu to najcenniejszy OKAZ w moim Arboretum
- ASK_anulla

- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Karola, musisz jakieś ostrzeżenie umieścić - zakaz wstępu dla zielonozakręconych o słabym sercu.
Nadrobiłam zaległości, powzdychałam, otrząsnęłam się i jestem w stanie coś z siebie wydusić. Przede wszystkim zazdroszczę lokalnego klimatu. Moja paulownia prawdopodobnie przemarzła
wiosną
. Nawet o liściach mogę tylko pomarzyć, a tu kwiaty. Pięknotka ścięta na 15 cm.
Twój dereń jest niesamowity
i takie już duże drzewko.
Dawidia i mnie się podoba, podobnie ośnieża, ale problem mam nie tylko z klimatem, ale też z podłożem. Wiele ciekawych krzewów lubi przepuszczalną, kwaśną ziemię, a u mnie niemal jej przeciwieństwo. Niedaleko posadzono tulipanowce. Rosły ładnie przez 3-4 lata, teraz już jeden choruje. Ciekawe, czy korzenie dotarły do gliny, czy inna przyczyna
.
Nadrobiłam zaległości, powzdychałam, otrząsnęłam się i jestem w stanie coś z siebie wydusić. Przede wszystkim zazdroszczę lokalnego klimatu. Moja paulownia prawdopodobnie przemarzła
Twój dereń jest niesamowity
Dawidia i mnie się podoba, podobnie ośnieża, ale problem mam nie tylko z klimatem, ale też z podłożem. Wiele ciekawych krzewów lubi przepuszczalną, kwaśną ziemię, a u mnie niemal jej przeciwieństwo. Niedaleko posadzono tulipanowce. Rosły ładnie przez 3-4 lata, teraz już jeden choruje. Ciekawe, czy korzenie dotarły do gliny, czy inna przyczyna
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Stasiu to najcenniejszy OKAZ w moim Arboretum
- karolacha

Anulla no tak , ja mam podłoże raczej kwaśne, bo rośnie mech, to może dlatego wiodą mi się kwaśnolubne . A Paulownia lubi wiosną podmarzać i wtedy nie kwitnie , nawet w Wojsławicach obserwowałam już lata ,że nie kwitła, a to olbrzymie , zahartowane drzewa. Dlatego na kwitnienie u mnie nie liczyłam, tylko na liście ciekawe, duże, a tu niespodzianka i zakwita
Strasznie się cieszę> Ja się cieszę z każdego , zwłaszcza nowo kwitnącego krzewu. W tym roku pierwszy raz zakwitł mi właśnie dereń, w tamtym roku miał pąki ale wszystkie opadły, widać zmarzły , bo jest jakiś wczesny. Pozostałe derenie mają malutkie pąki, a ten już kwitnie i to pięknie , nie mogę się nacieszyć. Tak samo0 w tym roku pierwszy raz zakwita mi różowa glicynia. Dobry rok mam
Pięknotka nie zmarzła, chociaż poprzednie marzły i już ich nie ma. Tulipanowiec duży ale jeszcze nie kwitnie, powinien lada moment tzn w najbliższych latach

-- 13 maja 2015, o 10:43 --
Moni mój Stasiu na takie wyznania ze wszechmiar zasługuje
-- 13 maja 2015, o 10:43 --
Moni mój Stasiu na takie wyznania ze wszechmiar zasługuje
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
A u Ciebie cuda
Karolinko,mam dla Ciebie jaśmin ten pachnący.Jeśli się nie mylę,po liściach-że to jaśmin.Są dwa małe krzewy.Cisną się w doniczce,aż korzenie przelazły.Wysłałabym.Ale nie wiem kiedy,bo na pocztę mam 15km to specjalnie jechać mi się nie chce.Jeśli nadal chcesz,to napisz pw z adresikiem
Karolinko,mam dla Ciebie jaśmin ten pachnący.Jeśli się nie mylę,po liściach-że to jaśmin.Są dwa małe krzewy.Cisną się w doniczce,aż korzenie przelazły.Wysłałabym.Ale nie wiem kiedy,bo na pocztę mam 15km to specjalnie jechać mi się nie chce.Jeśli nadal chcesz,to napisz pw z adresikiem
- Eliza52

- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Karolinko Monika wymieniła Trzmielinę-płonący krzew a Ty odpowiadasz że nie znasz tego krzewu. Naprawdę nie znasz Trzmieliny oskrzydlonej, która na jesień staje się całkowicie czerwona? wydaje mi się to niemożliwe przecież posiadasz mniej znane rośliny a płonący krzew jest znany 
Pozdrawiam Ela