Mam taki problem z tujami, a mianowicie jedna z tuj, która rosła w rzędzie bardzo zdrowo i dobrze w tym roku coś przysychają niej gałązki:

Mam jednego psa, który czasami pobiega jak się go puści, ale tak wysoko nie dostałby bo przyschnięcia są na takiej wysokości, że to na pewno nie jest pies.
To jeden problem, ale inny to zauważyłem, ze tuje trochę się jakby przerzedzają. Tracą listki, usychają one od środka i tuja staje się przerzedzona. Wyżej jest Ok, ale bliżej ziemi i po środku widać jak się odchyli gałęzie, że tam są przyschnięcia. Czy to normalne tuje tak tracą w środku listki?

Jedna z młodych, którą rok temu chyba wymieniłem (stara była zniszczona) w tym roku strasznie leci. Widać, ze bardzo się przerzedziła.

Najgorzej przerzedziły mi się 4 od drogi, reszta w rzędzie jest OK, ale pierwsze cztery jak się patrzy są strasznie przerzedzone i to dość mocno widać. Co już na większych dalej tego nie widać. Jak piszę w środku widzę, że listki usychają, ale może tuje tak mają, że od środka część tych listków ginie, jednak 4 pierwsze przy drodze strasznie mi się przerzedziły.

Normalnie jak się patrzy na zdrowe tuje to są OK. Tylko jak napisałem jedna widać po lewej stronie ostatniej usychają gałązki. Trochę martwi mnie na zdrowych też usychanie od środka w dolnych partiach krzewów gałązek, ale najbardziej martwo mnie to straszne przerzedzani się tuj od ulicy oraz tej jednej małej, która w tym roku tak zdziadziała.
Czy może jakiś szkodnik je zaatakował, albo na coś chorują niektóre? Może potrzebują jakiegoś nawozu? W tym roku wiosną zostały podsypane nawozem, ale coś nie podoba mi się to w tych tujach, powinny zdrowo rosnąć, a jak piszę mam zastrzeżenia do tych przysychających gałązków od środka oraz do tego, że niektóre tak się przerzedziły. No i ta jedna gdzie na zewnątrz widać jakieś takie przyschnięcia, i inna mała, która tak obsypała listki.
Ktoś patrząc na fotki może ocenić stan tych krzewów oraz czego im brakuje lub co powoduje, że ich kondycja może nie wszystkich ale części budzi moje zastrzeżenia?
Tu na ostatnim foto widać tuje, które w zasadzie ładnie i zdrowo rosną (jedynie w środku jak się odchyli widać, że część tych gałęzi tam przysycha) no i ta ostatnia po lewej, która ma na zewnątrz kilka uschniętych gałązek co widać.