Cudne tulipany, a liliami się nie przejmuj, bo majowe przymrozki nic im nie zrobią.
Mój kawałek na ziemi
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój kawałek na ziemi
Kasiu, pięknie u Ciebie w ogrodzie. Moje serce rwie się w Wasze strony, bo wielki sentyment mam (rodzinny)
Cudne tulipany, a liliami się nie przejmuj, bo majowe przymrozki nic im nie zrobią.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Koronę cesarską na nornice poradziła mi znajoma. Stwierdziła, że w promieniu 2m od niej nie ma korytarzy. Poczytałam potem w necie i znalazłam podobne informacje. Ponieważ u mnie tego dziadostwa pełno to w newralgicznych miejscach chcę sadzić koronę
Szczawik piękny. Ja miałam Deppego ale za głęboko posadziłam na wiosnę i nie wyszedł. Zostało mi sporo takich maleńkich cebulek i pewnie wsadzę do doniczki żeby "podpędzić".
Miejsce trzymam
- katharos
- 1000p

- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko 
Nie wiedziałam że lilie są takie "twarde"...ale to dobrze
Małgosiu ja mam tylko taki szczawik, jesienią też mam w planach cebulowych dokupić...w tym koronę i nie wsadzę jej juz do doniczki
No a teraz co u mnie. Jakis czas temu porobiłam podpórki clematisom i piwoniom z gałązek wierzby, nie pomyslałam żeby zdjąć korę no i wierzba się przyjęła i w najlepsze sobie zaczęła rosnąć
W markecie zobaczyłam takie ładne stojaczki, metalowe...ale i ceny były ładne
a że w kącie podwórka leżała sterta różnego rodzaju drutu to pytam eM co z nim zrobi..."na złom wywiozę"
oj nie wywieziesz
I tak poprosiłam brata bo na spawaniu się zna i cały dzień wczoraj pracowaliśmy. On spawał a ja od razu malowałam i zanosiłam na miejsce i tak piwoniom juz wiatr i deszcz nie straszny a i clematisy maja eleganckie podpórki

I że byłam w transie to sieczkarnia...znana ze wcześniejszych zdjęć też dostała nowe życie, ale pokarze jak obsadzę roślinami korytko. No i poszłam za ciosem i narobiłam znaczników, pudełko po kapsułkach do pranie swietne,nie za miękkie i zielone, więc nie będzie się z daleka rzucać w oczy, wyszło 30 szt.

A teraz roślinki

Nowości moje...epimedium żółte i tarczownica ... Jolu

Nie wiedziałam że lilie są takie "twarde"...ale to dobrze
Małgosiu ja mam tylko taki szczawik, jesienią też mam w planach cebulowych dokupić...w tym koronę i nie wsadzę jej juz do doniczki
No a teraz co u mnie. Jakis czas temu porobiłam podpórki clematisom i piwoniom z gałązek wierzby, nie pomyslałam żeby zdjąć korę no i wierzba się przyjęła i w najlepsze sobie zaczęła rosnąć

I że byłam w transie to sieczkarnia...znana ze wcześniejszych zdjęć też dostała nowe życie, ale pokarze jak obsadzę roślinami korytko. No i poszłam za ciosem i narobiłam znaczników, pudełko po kapsułkach do pranie swietne,nie za miękkie i zielone, więc nie będzie się z daleka rzucać w oczy, wyszło 30 szt.

A teraz roślinki

Nowości moje...epimedium żółte i tarczownica ... Jolu

- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Kasiu cześć
zdjęcia jak zwykle śliczne
takie podpora przydałaby mi się do hortensji anabelle, tylko jak tu zmusić eMa
bo pręty by się znalazły. Babcine narcyzy i u mnie zakwitły aż dwoma kwiatkami ale zapach przywołuje dziecięce lata 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Kasiu taki spawacz też byłby przeze mnie pożądany, ale niestety dwóch w okolicy niestety w kiepskim stanie
Podpórki w sklepach te po przystępnych cenach do niczego, a te solidniejsze bardzo drogie
Widzę że pracowaliście do nocy bo zdjęcia nocne
Znaczniki też pomysłowe, kiedyś robiłam z pudełek po lodach
U mnie wieje, leje i słońce świeci
, a nawet zagrzmiało 
Podpórki w sklepach te po przystępnych cenach do niczego, a te solidniejsze bardzo drogie
U mnie wieje, leje i słońce świeci
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Kasiulka
Piękne te tulipanki, oj piękne, szkoda,
że pomału odchodzą
Epimedium mam jedne. ale tez cieszy maleństwo,ładne oryginalne roślinki
Nowe roślinki zawsze bardzo cieszą prawda ??
Piękne te tulipanki, oj piękne, szkoda,
Epimedium mam jedne. ale tez cieszy maleństwo,ładne oryginalne roślinki
Nowe roślinki zawsze bardzo cieszą prawda ??
- Margo_margo

Kasiu, brawa dla spawacza i dla Ciebie. Takie podpory przetrwają nie jeden sezon a oślinom będzie bardzo "do twarzy". Ja bez pytania zimą podbierałam drut zbrojeniowy z części budowlanej i przenosiłam do ogrodowej
Dzięki temu pomidory, dalie i inne większe dostaną porządne podparcie. Tulipany i narcyzy piękne
A co to, to pomarańczowe? Ma takie delikatne kwiaty
A tarczownica to chyba duża roślina będzie
Ja nie mogę się doczekać cebul na jesień
Mam zachciewajki na tulipany, jakieś narcyzy, na pewno szachownica kostkowana bo tylko jedna mi wyszła no i korona cesarska. Ale po nią chyba zaglądnę do forumowego sklepiku
Miłego wieczorka
A tarczownica to chyba duża roślina będzie
Ja nie mogę się doczekać cebul na jesień
Miłego wieczorka
- katharos
- 1000p

Aniu nie zmuszaj eMa tylko ładnie poproś
Marysiu mi miał spawać taki jeden wójek, obiecywał mi chyba z miesiąc ...no ale
już ponad dwa tygodnie, a wierzba rosła więc poprosiłam brata.Zapomniałam napisać że jeszcze zrobilismy jak to eM nazwał "gotyckie okno"
Pod pnącą róże, zeby pod spodem przechodzić
A znaczniki...sprawdzałam na alle... ale jakieś ze sklejki tylko były, będę sprawdzać może się pokarzą takie fajne jak ty masz.
U mnie też polało i pogrzmiało, nawet mnie przemoczyło, suchej nitki na mnie nie zostawiło
Poszlismy z eM pod las zobaczyć ile znowu dziki narobiły szkody w ziemniakach i zobaczyłam na skraju pola miodunke, zielone liście do tego gigantyczne
eM poszedł w drugie pole a ja zostałam i grzebę kijaszkiem koło tej miodunki co by ją z korzonkami...grzebe, grzebe...mam
patrze przy miedzy jest jeszcze jedna kępka...no to grzebe i nagle słysze coś szumi
jak lunęło...nim doszłam do domu to byłam mokrą kurką....ale eM śmiał się że z umiłowaniem patrzyłam na roślinkę czyli warto było
Aniu msz rację, szkoda że tulipany tak krótko kwitną, ale chyba dlatego nas tak zachwycają że z niecierpliwością na nie czekamy...najpierw na cebule w sklepach a potem na wiosnę i kwiaty.
A nowe roślinki zawsze cieszą...te od ciebie ładnie rosną
Małgosiu ja też jestem za odzyskiwaniem wszystkiego co się tylko da
po co wydawać krocie skoro mniejszym kosztem, z pomocą własnych rąk można zrobić coś urzytecznego....i jaka frajda na koniec jak się widzi efekty
Pomarańczowe to kuklik szkarłatny...też mi się bardzo podoba
Tarczownice na liście chciejstw miałam od dawna, najpierw była gunera i udało mi się ją kupić ale tarczownicy nie mogłam spotkać i niespodziewanie od Joli dostałam
A z cebulami mam tak samo. Ostatnio za poradą Ani (Anym) poznaczyłam za pomocą włuczki kolory tych tulipanów które już mam, latem wykope i posegreguję kolory a jesienią posadzę już w grupkach
A gdzie jest forumowy sklepik
Marysiu mi miał spawać taki jeden wójek, obiecywał mi chyba z miesiąc ...no ale
już ponad dwa tygodnie, a wierzba rosła więc poprosiłam brata.Zapomniałam napisać że jeszcze zrobilismy jak to eM nazwał "gotyckie okno" A znaczniki...sprawdzałam na alle... ale jakieś ze sklejki tylko były, będę sprawdzać może się pokarzą takie fajne jak ty masz.
U mnie też polało i pogrzmiało, nawet mnie przemoczyło, suchej nitki na mnie nie zostawiło
Aniu msz rację, szkoda że tulipany tak krótko kwitną, ale chyba dlatego nas tak zachwycają że z niecierpliwością na nie czekamy...najpierw na cebule w sklepach a potem na wiosnę i kwiaty.
A nowe roślinki zawsze cieszą...te od ciebie ładnie rosną
Małgosiu ja też jestem za odzyskiwaniem wszystkiego co się tylko da
Pomarańczowe to kuklik szkarłatny...też mi się bardzo podoba
Tarczownice na liście chciejstw miałam od dawna, najpierw była gunera i udało mi się ją kupić ale tarczownicy nie mogłam spotkać i niespodziewanie od Joli dostałam
A z cebulami mam tak samo. Ostatnio za poradą Ani (Anym) poznaczyłam za pomocą włuczki kolory tych tulipanów które już mam, latem wykope i posegreguję kolory a jesienią posadzę już w grupkach
A gdzie jest forumowy sklepik
- katharos
- 1000p

- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Kasiu,nie ma sprawy
.Tarczownicę,epimedium jak i wiele innych roślin dostałam sama od takiej jednej forumki
.Więc i ja się dzielę.Moja tarczownica miała 2 pąki.Piszę miała,bo chyba przymrozek jej zaszkodził i po kwiatach
.Szkoda.Dość ciekawe są .
Taki kuklik u nas występuje masowo na bagnach.Jakoś go jeszcze nie zaprosiłam do ogródka
.Za to dzikie oregano tak.Rozrosło się bardzo.W zeszłym roku eksmitowałam pod inspekt.
Aha-ja w tym roku robię eksperyment ze znacznikami.Mianowicie zbierałam patyczki drewniane po lodach
.I napisy zrobiłam markerem.Wiadomo,marker 'wgryzł' się w drewno.Liczę na to,że taki napis dłużej potrzyma niż na plastiku.A drewienko też się w oczy nie rzuca.Zobaczymy czy zdadzą egzamin.A napisy dałam od strony kwiatów.By słoneczko nie świeciło na niego.
U mnie zwykle sporo patyczków się przez lato uzbiera

Taki kuklik u nas występuje masowo na bagnach.Jakoś go jeszcze nie zaprosiłam do ogródka
Aha-ja w tym roku robię eksperyment ze znacznikami.Mianowicie zbierałam patyczki drewniane po lodach
U mnie zwykle sporo patyczków się przez lato uzbiera
- Margo_margo

Kasiu, kuklik zwisły już u Ciebie czy dasz mu dokończyć kwitnienie?
Ja już kuklika i ciemierniki wpisuję na listę chciejstw bo doszłam do wniosku, że jak nie zapiszę to zapomnę. Oglądam u Ciebie i Marysi takie cudeńka.
Znaczenie tulipanów to super pomysł. Szkoda, że u mnie w tym roku były tylko 4 w innym kolorze niż żółty ale za rok na pewno będę wiązała niteczki
A sklepik nie wiesz? http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11
Korzystałam dopiero dwa razy ale chyba przy cebulowych muszę się mocno skupić a w tych marketach to mam taki wzrok rozbiegany. Wszystko ładne, wszystko chcę a w rezultacie wychodzę z niczym bo nie mogę się zdecydować
Miłego wieczorka- bez przymrozków
Ja już kuklika i ciemierniki wpisuję na listę chciejstw bo doszłam do wniosku, że jak nie zapiszę to zapomnę. Oglądam u Ciebie i Marysi takie cudeńka.
Znaczenie tulipanów to super pomysł. Szkoda, że u mnie w tym roku były tylko 4 w innym kolorze niż żółty ale za rok na pewno będę wiązała niteczki
A sklepik nie wiesz? http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11
Korzystałam dopiero dwa razy ale chyba przy cebulowych muszę się mocno skupić a w tych marketach to mam taki wzrok rozbiegany. Wszystko ładne, wszystko chcę a w rezultacie wychodzę z niczym bo nie mogę się zdecydować
Miłego wieczorka- bez przymrozków
Kasiu napisałam że przyjemne z pożytecznym, bo te wilce ziemniaczane bulwy jadalne chyba mają.
- katharos
- 1000p

Jola patyczki bardzo eko
i faktycznie przez lato ich się nazbiera, a napis się nie rozmywa?
Małgosiu kukliki na swoim miejscu, ale może się przespaceruje z łopatką
A taki sklepik...myślałam że jest jakiś taki ...inny
Przymrozków na szczęście nie było i mam nadzieję że nie będzie
Kasiu tego nie wiem
z tego co gdzieś czytałam to one bulwy wytwarzają jak są mało podlewane, zapas wody sobie w nich gromadzą....ale wszystko możliwe.
Pogoda dziś cudna, zruszam ziemię na rabatkach bo zaklepana
zrobię pare zdjęć to pokarzę 
Małgosiu kukliki na swoim miejscu, ale może się przespaceruje z łopatką
A taki sklepik...myślałam że jest jakiś taki ...inny
Przymrozków na szczęście nie było i mam nadzieję że nie będzie
Kasiu tego nie wiem
Pogoda dziś cudna, zruszam ziemię na rabatkach bo zaklepana
- katharos
- 1000p

Obiecane foteczki
Zagospodarowana sieczkarnia, w nowej wersjii kolorystycznej...mam nadzieję, że jak się wszystko rozrośnie to będzie ładnie

Kamasja rozkwitła

Kilka ciągle kwitnących

Rodgresja zaczęła rosnąć, rok temu stała jak zaczarowana z jednym liściem a teraz nawet zakwitnie
No i malusie rh mają już takie przyrosty
pokrzywówka im służy

W tunelu,z garści nasion łubinu jest tylko 10, mam nadzieję że nie wszystkie kolory będą takie same
no i pierwsze kwiaty pomidorków

Marysiu przypomnij mi nazwy

I jeszcze żywokost i bodziszek żałobny od ciebie

No i oczywiście bzy

Zagospodarowana sieczkarnia, w nowej wersjii kolorystycznej...mam nadzieję, że jak się wszystko rozrośnie to będzie ładnie

Kamasja rozkwitła

Kilka ciągle kwitnących

Rodgresja zaczęła rosnąć, rok temu stała jak zaczarowana z jednym liściem a teraz nawet zakwitnie
No i malusie rh mają już takie przyrosty

W tunelu,z garści nasion łubinu jest tylko 10, mam nadzieję że nie wszystkie kolory będą takie same

Marysiu przypomnij mi nazwy

I jeszcze żywokost i bodziszek żałobny od ciebie

No i oczywiście bzy

- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie wyszła młockarnia
SUPER POMYSŁ
Czekam i ja na efekt końcowy-jak się nazywa ten seledynek koło szczawika?
Czekam i ja na efekt końcowy-jak się nazywa ten seledynek koło szczawika?