Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD
Maryniu masz rację. Niektóre moje funkie rosną w pełnym słońcu i mają niedobory wody. Jednak sporo tych roślin ma półcień i wilgotną glebę, a mimo wszystko rosną jednakowo. Może powinnam je czymś "podkarmić"?
Pozdrawiam Hala
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryniu moje hosty także dopiero noski z ziemi wystawiają, a Twoje już jak w pełni lata.
Swoją ogromną hostę przesadziłam na czuja wczesną wiosną, gdyż potrzebne mi było miejsce na inne cieniolubne byliny, podzieliłam na trzy i długo nie dawała znaku życia, ale w końcu zaczęła wyrastać.
Azalia śliczna, a motylek na liściu wygląda cudnie.
Mnie jakoś zawsze uciekną.
Dzisiaj byłam na działce, ale tylko szpinak i rukolę podlałam, gdyż siedzą jak zaklęte, a resztę czasu spędziłam rodzinnie.
Swoją ogromną hostę przesadziłam na czuja wczesną wiosną, gdyż potrzebne mi było miejsce na inne cieniolubne byliny, podzieliłam na trzy i długo nie dawała znaku życia, ale w końcu zaczęła wyrastać.
Azalia śliczna, a motylek na liściu wygląda cudnie.
Dzisiaj byłam na działce, ale tylko szpinak i rukolę podlałam, gdyż siedzą jak zaklęte, a resztę czasu spędziłam rodzinnie.
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Halinko z reguły hosty poza zasileniem jakimkolwiek podczas sadzenia nie były u mnie zasilane jak zobaczyłam jakie to wielkoludy...
Tej wiosny sypnęłam globalnie po rabatach nawóz wieloskładnikowy i to wszystko co ode mnie dostały a ruszyły nie powiem dość bujnie...Długo na to czekały więc zareagowały chyba na to dobro...
No i nieco wilgoci z węża też im się dostało.. Ale mam też miejsca, gdzie wody im nie dostarczyłam bo upycham je już gdzie tylko jest trochę luzu...i także wystartowały ładnie ale może mniej okazale!
Wodę to one lubią!
Tajka Wczesna wiosna to chyba nie najlepszy czas do dzielenia dla host póki nie wystartują ale to rośliny nie do zdarcia moim zdaniem i długowieczne...nie zdarzyło mi się ,żeby któraś mi " wypadła"... a kilkadziesiąt przeszło przez moje ręce!
Azalie już cieszą, pontyjska też już częściowo wystartowała za nimi pójdą inne choć jak to w ROD bywa nie za wiele ich mam a chciałoby się więcej.. Ale realia są jakie są i trzeba się z nimi godzić , żeby jak najwięcej roślin zmieścić jak się ma duszę chomika roślinnego...

Tej wiosny sypnęłam globalnie po rabatach nawóz wieloskładnikowy i to wszystko co ode mnie dostały a ruszyły nie powiem dość bujnie...Długo na to czekały więc zareagowały chyba na to dobro...
Tajka Wczesna wiosna to chyba nie najlepszy czas do dzielenia dla host póki nie wystartują ale to rośliny nie do zdarcia moim zdaniem i długowieczne...nie zdarzyło mi się ,żeby któraś mi " wypadła"... a kilkadziesiąt przeszło przez moje ręce!
Azalie już cieszą, pontyjska też już częściowo wystartowała za nimi pójdą inne choć jak to w ROD bywa nie za wiele ich mam a chciałoby się więcej.. Ale realia są jakie są i trzeba się z nimi godzić , żeby jak najwięcej roślin zmieścić jak się ma duszę chomika roślinnego...
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Maryniu zdjęcia to Ty potrafisz robić śliczne 
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Dzięki za zdjęcia
.
Hosty u mnie też różnie wychodzą z ziemi. Niektóre dopiero kiełki pokazują, ale większość już widać
.
W ogóle jest pięknie i kolorowo
.

Hosty u mnie też różnie wychodzą z ziemi. Niektóre dopiero kiełki pokazują, ale większość już widać
W ogóle jest pięknie i kolorowo
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Wcale nie rozpędziłaś się. Pokazuj jak najwięcej..
Maryniu z tej fotki: http://images68.fotosik.pl/874/edc13a0a694ed8f5.jpg co to jest ta żółto kwitnąca roślina? I jeszcze ta niby trawka z szerokimi białozielonymi liśćmi ja się nazywa?
Maryniu z tej fotki: http://images68.fotosik.pl/874/edc13a0a694ed8f5.jpg co to jest ta żółto kwitnąca roślina? I jeszcze ta niby trawka z szerokimi białozielonymi liśćmi ja się nazywa?
Pozdrawiam Hala
Wspaniały zakątek
pięknie fotografujesz, z prawdziwą przyjemnością ogląda się foto...Maryniu, co to za krzew szczepiony na pniu, kolor i liście ma wypasione

- marpa

Aniu to mój najnowszy , wczorajszy nabytek WIĄZ DROBNOLISTNY "GEISHA"...
Miło mi i dziękuję za opinię o moich fotkach!

- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Śliczny ten wiąz
Bardzo lubię wiązy i ostatnio kupiłam sobie wiąza '?Jacqueline Hillier'. Jest słodki.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zachwycił mnie klon z liściem "rozwianem"
Sama się już na takiego nie skuszę, bo nie uśmiecha mi się nosić donicy jesienią do piwnicy, ale nieodmiennie podziwiam.
Tarczownica w postaci pąków kwiatowych, rodgersja jeszcze nie wylazła z ziemi, a hosty w fazie kłów. Po dzisiejszych opadach może wszystko nareszcie ruszy
Koniec suszy 
Tarczownica w postaci pąków kwiatowych, rodgersja jeszcze nie wylazła z ziemi, a hosty w fazie kłów. Po dzisiejszych opadach może wszystko nareszcie ruszy
- marpa

Halinko odpowiadam na Twoje zapytania :niby trawka to Carex siderosticha 'Variegata' (turzyca rzędowa/ niech to będzie także odpowiedź dla Ani Pulpa, która niedawno o nią pytała...Nazwa mi się "kołatała" w pamięci ale nieco zmieniona i nie znalazłam podpowiedzi w necie... przypadkiem znalazłam i zapisałam.
A żółta roślina to niewątpliwie znany Ci wilczomlecz pstry , który przesadziłam i podzieliłam z miejsca zawładniętego przez podagrycznik . "Oczyszczam" to miejsce z roślin przed zastosowaniem randapu... Wilczomlecz był piękny ale coraz mniej widoczny spoza podagrycznika , trochę go zniszczyłam bo mu korzenie wypłukałam ,żeby nie przenieść z podagrycznikiem... Ale wczoraj było deszczowo więc myślę,że się zregenerował.
Dziękuję za miłe słowa i odwiedziny!
sweety Aniu to mój pierwszy...

aronia

pęcherznica także w tym roku przemarzła

ewamaj66
miło , że jesteś u mnie!
A ja w Ciebie wierzę , że wcześniej czy później ulegniesz...
Klonikami powiało na FO ..więc i do Ciebie dotrze ten powiew
... Ja swojego nie noszę i ten świetnie sobie poradził po raz pierwszy nie okrywany na zupełnie otwartym miejscu... shirasawy przy osłonie z jednej strony przemarzł choć starszy !
Po deszczu z pewnością się zazieleni a jak ze ślimakami u Ciebie???
jeszcze przerywnik tulipanowy

mam nadzieję,że i te podmarznięte gałązki się zazielenią

I jakoś tak wyszło, że zielono mi...
Ostatnio doszła nowa konkurencja na FO ...Kto więcej fotek jednorazowo pokaże ...no i okazuje się , że w tej konkurencji biorę udział.... jakoś tak niechcący
Odpowiedzi na wpisy niewiele miejsca zajęły więc to chyba w zamian bo ranek pochmurny i dzień nie zapowiada się ciekawie... 

A żółta roślina to niewątpliwie znany Ci wilczomlecz pstry , który przesadziłam i podzieliłam z miejsca zawładniętego przez podagrycznik . "Oczyszczam" to miejsce z roślin przed zastosowaniem randapu... Wilczomlecz był piękny ale coraz mniej widoczny spoza podagrycznika , trochę go zniszczyłam bo mu korzenie wypłukałam ,żeby nie przenieść z podagrycznikiem... Ale wczoraj było deszczowo więc myślę,że się zregenerował.
Dziękuję za miłe słowa i odwiedziny!
sweety Aniu to mój pierwszy...

aronia

pęcherznica także w tym roku przemarzła

ewamaj66
Po deszczu z pewnością się zazieleni a jak ze ślimakami u Ciebie???
jeszcze przerywnik tulipanowy

mam nadzieję,że i te podmarznięte gałązki się zazielenią

I jakoś tak wyszło, że zielono mi...
- Margaret2014
- 1000p

- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Marysiu roślin masz bardzo dużo, ale umiejętność ich skomponowania na rabatach i sfotografowania jest zdecydowanie Twoim największym atutem. Aż się nie chce wzroku odrywać.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogród mam dopiero od 10 lat-nigdy wcześniej nie widziałam tylu ślimaków
Strat na razie nie zauważyłam, ale do tej pory tego rodzaju zwierzątek u mnie nie było, a teraz widzę je wszędzie.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Maryniu robisz coraz ładniejsze zdjęcia.
Aż nie można oczu oderwać od twoich zdjęć.
Wiąz śliczny, oby rósł zdrowo.
Aż nie można oczu oderwać od twoich zdjęć.
Wiąz śliczny, oby rósł zdrowo.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki