Malina POLANA -pożółkniete

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
monika2015
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2015, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Malina POLANA -pożółkniete

Post »

witam, nie wiem co sie dzieje z moimi malinami strasznie pożółkły, wczesniej mialy toszke mniej zółtego , Wczesna wiosna zastosowalam nawoz Yara milla complex wymieszany z Bontarem. Pojechalam do sklepu zeby cos zaradzic i pan stwierdzil ze maja malo zelaza i magnezu i polecił Foliq Fe i Foliq asscovigor wiec ich opodlałam, ale z dnia na dzien coraz gorzej, posypalam miedzy czasie Saletrzakiem, a wczoraj opryskałam Karate bo moja tesciowa stwierdziła ze jest tam jakis robak na lisciach, a młode pedy jak wypuszczaja to sa takie te liscie poskrecane i jakby usychały
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Malina POLANA -pożółkniete

Post »

Zdjęcie proszę wkleić. Aczkolwiek na wiosnę bardziej brakuje fosforu. jeśli są objawy niedoboru, to polecam nawożenie dolistne i korzeniowe.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
monika2015
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Tabela mieszania - nawozy i środki ochrony roślin

Post »

Opryskałam wczoraj maliny karate, bo coś mi chyba ich podjada, czy mogę ich dziś dokarmić folig Mg nawozem dolistnym?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Może zostały poparzone jakimś herbicydem. Faktycznie wygląda to na brak żelaza (zbyt wysokie pH gleby, świeże wapnowanie) i lepiej było opryskać dolistnie żelazem niż podlewać.
Pozdrawiam Paweł
monika2015
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy to mozliwe zeby saletrzakiem poparzyc maliny, po kilku godzinach posiania nawozu padal deszcz
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Sprawa może leżeć także w nadwyżce jakiegoś (jakichś) składników czyli za duże stężenie nawozów (przenawożenie). Saletrzak zawiera w sobie wapno więc mogło ono przyblokować pobór żelaza. Braku magnezu raczej nie widzę ponieważ przy nim liście żółkną ale sukcesywnie od dołu (od najstarszego), a przy braku żelaza żółkną najpierw te młode, pojawiające się. Ja bym już niczym nie nawoził a na jesieni wykonał analizę gleby.
PS. Czy gleba u ciebie długo zachowuje wilgotność? Bo nieraz na podmokłych lub bardzo wilgotnych terenach może wystąpić takie żółknięcie liści.
Pozdrawiam Paweł
monika2015
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Troche to dziwne mi sie wydaje, bo od miedzy mam dwa rzadki 3 letnie, a 5 mam 2 letnich i wlasnie na tych dwoch starszych nie widac zolkniecia a na dwoch kolejnych na tych mlodych sa zolte a na tych 3 pozostalych tez nie widac. Juz sama nie wiem czy zostaly czyms poparzone , czy to jakis wirus.w nizinie sa zielone, co tam jest wilgotna ziemia i bardziej zbita, a na gorce sa takie wlasnie pozolkle. Wczoraj opryskalam ich nawozem foliq ascovigor i mg, jak nie bedzie widac poprawy to juz nie wiem co im dac, tylko zachodze w glowe co im sie stalo, zadnym hebricid nie byl stosowany
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monika2015/

Wygląda na niedobór molibdenu(?), żelaza(?). Tak dzieje się przez pierwsze 2 - 3 lata na gruntach zwięźlejszych, o dużej zawartości materii organicznej i podwyższonej zawartości wapnia.

Pozdrawiam, Francik
Francik
monika2015
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zakupiłam Asahi i muszę opryskać, bo pan w sklepie stwierdził ze musiał ich dopaść jakiś herbicyd, a na pewno to był sąsiad, bo ma jakieś zboże kolo mnie i niedawno pryskał gdzieś ze 2-3 tyg temu i chyba poleciało, może uda mi się ich uratować, i muszę chyba też odwiedzić sąsiada i mu oznajmić, żeby następnym razem nie pryskał jak będzie wiatr, zakupiłam też chelat żelaza, więc też ich dokarmię, tylko czekam na odpowiednią pogodę.
monika2015
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mam maly dylemat, wiec bardzo prosze o prosbe Was. Mam zamaiar opryskac Sadoplonem maliny od zaniku pedow
, ale przydalo by sie tez opryskac ashaiem bo mam troche popalone przez jakis hebricid ,wiec za ile dni moge spokojnie opryskac ashaiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”